Şirketi borcu için ortağa yurtdışı çıkış yasağı

 

19.04.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şirketi borcu için ortağa yurtdışı çıkış yasağı

Ekrem Sarısu - 19 Nisan 2009 Pazar - Posta


Soru: Bir limitet şirketin yüzde 15 oranında ortağıyım. Şirketin 2000 yılından cezalı vergi borcu(dava Danıştay’da temyizde) tarafıma yurtdışı çıkış yağı konmuş. Şirkette görevim ve imza yetkim yok. Bu durumda ne yapmalıyım.

Abdullah Duruca

Cevap: Limitet şirketin ödenmeyen vergi borcundan ortaklık payınız olan yüzde 15 oranında sorumlusunuz. Normalde vergi dairesi önce şirket bünyesine gitmesi ve şirketten tahsil edemezse veya edemeyeceğini anlasa size ve diğer ortaklara gitmesi gerekir. Ancak vergi dairesi sağlamcı davranmış. Bu aşamada Danıştay’dan kararın çıkmasını beklemeniz gerek. Danıştay Temyizinizi kabul ederde mahkeme kararını bozarsa, dosya vergi mahkemesine geri döner. Vergi mahkemesi karara uyarsa olay biter. Davayı kazanırsanız sorun yok. Şirketten ve sizden para isteyemezler. Vergi mahkemesi kararında direnirse, dosya Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kuruluna gider. Davayı kaybederseniz borcu şirketin ödemesi gerekir. Ödemezse borcun yüzde 15 ini sizden alırlar. Toplam borç 100 bin TL nin altında ise yurtdışı çıkış yağı koyamazlar.

Açık artırma yoluyla satılan arsa KDV ye tabi mi?

Soru: Eşime miras yoluyla kalan arsa, hissedarlar anlaşamadığı için mahkeme kararıyla satışa çıktı. Açık artırmaya girip arsayı almayı düşünüyoruz. Arsayı alırsak KDV ödeyecek miyiz?

Hüseyin

Cevap: Eşinize miras yolu ile kalan arsanın mahkeme kararıyla izaleyi şuyu yoluyla açık artırmada satışı yüzde 18 oranın KDV ye tabi bulunuyor

Polis her yıla 90 gün hizmet zammı alır


Soru: 10 Mayıs 1974 doğumluyum, 1995 yılı şubat ayında Polis Memuru olarak göreve başladım. Yeni yasaya göre ne zaman emekli olabilirim? Bilgi verebilir misiniz?

Ö.Kalem

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle hizmet süreniz ve fiili hizmet süresi zammınız dâhil toplam hizmet sürenize göre emekli olmak için; 25 fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Aralık 2020 tarihine kadar çalışmanız halinde 6 yıl 5 ay 15 gün fiili hizmet süresi zammı alırsınız. Bu süre 53 yaştan düşüldüğünde yaş şartınız 46 yaş 6 ay 15 güne düşer ve 1 Aralık 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Döviz cinsinden ihalede stopaj ve kur farkı

Soru: Döviz cinsinden ihale edilen yıllara yaygın inşaat işlerinde, döviz olarak avans ödendiği durumlarda, yüzde 3 stopaj uygulaması nasıl olacak? Fatura tarihi ile döviz cinsinden yapılan ödeme tarihi arasında oluşan kur farkı için ne gibi işlem yapılacak? Kur farkları üstünden stopaj yapılacak mı?

Gökçe

Cevap: Döviz cinsinden ihale edilen yıllara yaygın inşaat işlerinde, döviz olarak avans ödediği ve yüzde 3 stopaj yapıldığı durumda, hakedişler ödenirken sadece kalan tutar üzerinden stopaj yapılacaktır. Fatura tarihi ile ödeme tarihi arasında oluşan kur farkını, defter ve kayıtlarınızda kur farkı geliri olarak “Kambiyo Karları Hesabı” nda göstereceksiniz(karşı taraf içinde kur farkı gideridir) Kur farkları stopaja tabi değildir.

Eş ve Çocuğa tapu devrinde vergi çıkar mı?

Soru: Babamın vergiyle ilgili iki sorusu var. Cevaplarsanız seviniriz?

1) 25 yıl önce alınmış dairenin tapusunun eşe veya çocuğa devrinde vergi çıkar mı?

2) 26 Aralık 2006 tarihinde tapusu alınan işyeri kooperatif tapusunun eşe veya çocuğa devrinden vergi çıkar mı?

Devrim Zeyrek

Cevap: 1) Vergi çıkmaz.

2)26.10.2010 dan önce eşe ve çocuğa devredilirse maliyet bedeli ile devir bedeli arasında müspet fark varsa gelir vergisi çıkar. 26.10.2010 dan sonra yani iktisap tarihinden itibaren 4 yıl geçtikten sonra devrederse vergi çıkmaz.

Kayınbabanızı erken emekli etmek için vergi indirimi almanız lazım

Cevap: Kayınpederim 10 Ocak 1952 doğumlu. Bağ-Kur başlangıç tarihi 26 Ocak 1981, bitiş tarihi ise 21 Nisan 1989 dir. Toplam 8 yıl 11 ay 19 gün Bağ-Kura prim ödemiş. Daha sonra farklı yerlerde işçi olarak çalıştı. SSK ya da 363 gün prim ödedi. Bağ-Kur günlerini SSK'ya devir ettirdik. Toplam 3600'a yakın prim günü oldu. Kayınpederim kalp hastası olduğu için yüzde 40'lık (ya da yüzde 50) bir sağlık raporu da mevcut. Malulen emekli olmak için başvurduk. Kaç güne ihtiyacımız var. 3600 prim günü yeterli mi? Ne zamana emekli olabilir?

Adnan SENSES

Cevap: Kayınbabanızın prim ödemesi malulen emekli olmak için yeterli. Ancak, yüzde 40- 50 raporla malulen emekli olamaz. Çünkü malulen emekli olmak için en yüzde 60 işgücü kaybı olması gerekiyor. Ancak, yüzde 40 raporla vergi indirim hakkı almanız halinde özürlü hakkıyla erken emekli olabilir. Vergi indirimi alırsanız kayınbabanız emekli olmak için; 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış özürlülere tanınan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olur. Ancak son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan bu şartlarla emekli olabilmesi için sigortalı çalışarak 897 gün daha prim ödeyerek 363 gün olan prim ödemesini 1260 güne tamamlaması gerekiyor.

Eşim ödediği primleri geri almak istiyor

Soru: Ev hanımı olan eşimi Bağ-Kurlu yaptırdım. İki yıl prim ödedikten sonra Bağ-Kur sağlıktan faydalanacaksınız diyerek primleri yükseltti. Oysa eşim beniz sigortamdan yararlanıyor. Primi ödeyemediğimizden sigortayı dondurduk. Ödediğimiz 2 yıl primi nasıl geri alabiliriz?

Aziz Tokat

Cevap: Primi istediğiniz zaman geri alamazsınız. Eşiniz 58 yaşını doldurduğunda emekli olacak kadar primi yoksa çıkmazsa ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz.

Çocuk kira ödemeden annesinin dairesinde oturabilir mi?

Soru : Bir apartmanda karşılıklı 2 dairem var (6 ve 7 nolu). Oğlumu evlendirdim. Hep birlikte yaşıyoruz. Ancak oğlum yatmadan yatmaya karşı dairede kalıyor. Oğlumun eşyalarının olduğu ve yatmadan yatmaya kullandığı daire için kira gelir beyannamesi vermem gerekiyor mu? Çünkü birlikte yaşadığımızdan kira almıyorum. Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Cevap : Oğlunuzun oturduğu daire için kira geliri beyannamesi vermeniz ve vergi ödemeniz gerekmiyor.

Primin yanında yaşında dolması gerek

Soru: 4 Kasım 1968 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 21 Ağustos 1983. Şuan 7500 günü biraz geçmiş prim gün sayım mevcut. Hangi tarihte emekli olabilirim?

Sadrettin YILDIRIM/ BURSA

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı olduracağınız 4 Kasım 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2902

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şirketi borcu için ortağa yurtdışı çıkış yasağı