Aldığım senetler protesto oldu bir de vergisini mi ödeyeceğim?

 

17.04.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Aldığım senetler protesto oldu bir de vergisini mi ödeyeceğim?

Ekrem Sarısu - 17 Nisan 2009 Cuma - Posta

Soru: Krizin de etkisiyle, senetlerimi tahsil etmekte zorlanıyorum. Şirketimizin son bir ayda 23 senedi protesto oldu. Şimdi bu tahsil edemediğimiz senetler için, bir de vergi mi ödeyeceğiz?

Onur Salar

Cevap: Size bir yol gösterelim. O yoldan giderseniz, ciddi bir avantaj sağlarsınız. Protesto olan senetleri icraya verdiğinizde ya da dava açtığınızda, “şüpheli alacak” kabul ediliyor(Vergi Usul Kanunu Md.323).Bunu da şüpheli alacaklar karşılığı ayırmak suretiyle gider yazıyorsunuz. Dolayısıyla vergisini ödememiş oluyorsunuz.

Bağ-Kurdan yetim aylığı alanlara da çeyiz yardımı geldi

Soru: Nişanlıyım. Önümüzdeki Temmuz ayında evlenmeyi düşünüyorum. Rahmetli babamdan dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alıyorum. Evlenirken çeyiz parası alabilecek miyim?

Gül Baran-İstanbul

Cevap: Ölen ana ve babasından dolayı SSK dan ve Emekli Sandığından yetim aylığı alan kız çocukları evlenmeleri halinde evlenme ödeneği(çeyiz yardımı), alıyor Bağ-Kurdan yetim aylığı alan kız çocukları alamıyordu. Bu adaletsiz uygulama, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren düzeltildi. Bu tarihten itibaren gerek esnaf Bağ-Kurundan, gerekse Tarım Bağ-Kurundan yetim aylığı alan kız çocukları da “evlenme ödeneği(çeyiz yardımı)” kapsamına alındı. Temmuz 2009 ayında evlendiğinizde yetim aylığınızın iki yıllık tutarında çeyiz yardımını peşin olarak alabilirsiniz

Yazlık evin kira geliri de vergiye tabi

Soru : Eşim de ben de emekliyiz. 3, 4 ay yazlığımızda kalıyoruz. Yılın büyük bir bölümü boş. Bir emlakçi boş süreleri kiralamak istiyor. Alacağımız kira için vergide ödememiz gerekecek mi? Kiraya verip vermeyeceğimi vergiye göre belirleyeceğiz.

Fatma Erdener

Cevap : Yazlık dairenizden elde edilen kira geliri, gelir vergisine tabi. Ancak, beyan edilip edilmeyeceğini alınan kira tutarı belirliyor. 2009 yılında elde edeceğiniz kira tutarı, 2009 yılına ilişkin 2.600 TL lik konut kira geliri istisna tutarını aşıyorsa, beyan edeceksiniz. Aşmıyorsa beyan etmeyeceksiniz.

Temizlikçi kadın rüyanıza boşa giriyor

Soru: Evimizde çalışan temizlikçi kadına ücret ödüyoruz. Ama vergi kesip yatırmıyoruz. Son zamanlarda rüyalarıma giriyor. Kimseye de soramıyorum. Bana bir çözüm yolu gösterir misiniz?

M.Taş

Cevap: Evdeki temizlikçi kadına ödenen ücretler Gelir Vergisine tabi değil. Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/6. maddesinde, bu husus açıkça belirtiliyor. Temizlikçi kadına ödediğiniz ücretten vergi kesmeyeceksiniz.

Otomobil almak mı? Yoksa kiralamak mı avantajlı?

Soru: Bir anonim şirketin müdürüyüm. Şirket olarak bir otomobile ihtiyacımız var.

Satın mı almak mı? Yoksa kiralamak mı daha avantajlı?

Murat Salihoğlu

Cevap: Kiralamanız daha avantajlı. Ödediğiniz kirayı masraf yazabilir, KDV’sini de indirebilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi, Kaskosu vs. de sizi ilgilendirmez.

Otomobil alırsanız, KDV’sini indiremezsiniz(KDV Kanunu Md.30/b) ve Amortismanını

(o da kıst dönem) masraf yazabilirsiniz. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisini de gider yazamazsınız.

İşveren için hangi teşvik daha avantajlı

Soru: Şirketimize yeni aldığımız elemanlar için genç işçi teşviki, özürlü çalışanlarınız için özürlü teşvikinden ve tüm çalışanlarımız içinde 5 puanlık prim indiriminden yararlanma imkânı getirildi. Bu kadar fazla teşvik olunca, hangi teşvik bizim için daha avantajlı olduğu hususunda şaşırmış durumdayız. Hangi teşvikten yararlanırsak daha avantajlı oluruz?

Cemal Höke

Cevap: Gerek genç işçi (18-29 erkek veya 18 yaşından büyük bayan) istihdamında, gerekse zorunlu özürlü istihdamı ile ilgili teşviklerde, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primin işveren hissesi işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır. Bir genç işçi için işveren aylık 130 TL avantaj sağlıyor. Zorunlu özürlü çalıştıran işverende her bir özürlü için aynı tutarda avantaj elde ediyor. 5 puanlık prim indirimi de bu kadarlık bir avantaj ancak 2.600 TL lık kazanç üstünden sağlanabiliyor( 2.600 TL x % 5 =130 TL) Dolayısıyla, 2.600 TL den daha fazla ücret ödenen genç işçi ve özürlüler için 5 puanlık indirimden yararlanmak, 2.600 TL den daha az ücret ödenen genç işçiler ve özürlüler için genç işçi istihdamı ve özürlülere sağlanan teşvikten yararlanmak, işveren için daha avantajlı olacaktır.

İsteğe bağlı prim ödeyen esnaf gibi emekli olacak

Soru: 3 senedir isteğe bağlı sigortaya prim ödemekteyim. İsteğe bağlı devam edersem, Bağ-Kurlu olacağım ve daha geç emekli olacağım söyleniyor. İsteğe bağlıya devam mı edeyim? Yoksa SSK olarak mı devam edeyim? En kısa sürede nasıl emekli olabilirim? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Naciye EROL

Cevap:1 Ekim 2008 den itibaren, SSK da isteğe bağlı kalktı. Bu tarihten itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Yeni yasa kapsamında prim ödemesinin son 1260 gününü(3.5 yılını) isteğe bağlı sigortaya ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalacaklar. Emekli olmak için;20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 1370 gün daha prim ödeyerek, 3630 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte, yaş şartı aranmadan emekli olabileceksiniz. Bu şartlarla emekli olabilmek için, 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya 34 ay(1020 gün) prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp, sigortalı bir işte çalışarak 350 gün prim ödemeniz gerekiyor.

İşten ayrılırken alınan primleri faiziyle iade gerekiyor

Soru: Temmuz 2001 de astsubaylık görevimden ayrıldım. Hizmet sürem yıpranma payı dâhil 21.5 yıldır. Emeklilik için müracaat ettiğimde, ayrılırken almış olduğum birikimlerimin karşılığında bende 54 bin TL para talep edildi. İstenen paranın anlamını çözemedim. Emekli olmak için ne yapmam gerek? Bu para konusunda aydınlatırsanız sevinirim.

Ahmet

Cevap: İstifa ettiğiniz tarihte, Emekli Sandığındaki emekli keseneklerinizi “toptan ödeme” adı altında geri almışsınız. Ortada sizi emekli edecek hizmet süresi yok. Ancak, “ hizmet ihyası” adı altına almış olduğunuz kesenekleri kanuni faiziyle birlikte ödemeniz halinde, hizmet sürelerinin kazanırsınız. Emeklilik başvurusunda istenilen 54 bin TL, hizmet ihya bedelidir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 936

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Aldığım senetler protesto oldu bir de vergisini mi ödeyeceğim?