Rüşvet gider yazılabilir mi?

 

22.04.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Rüşvet gider yazılabilir mi?

Ekrem Sarısu - 22 Nisan 2009 Çarşamba - Posta

Soru: Ticari işlerini yürütebilmek için verilen rüşvetler, kurumlar vergisi yönünden ticari defterlere gider olarak yazılabilir mi?

B. T

Cevap: Maliye Bakanlığı 20 Kasım 2008 tarihli Resmi gazetede yayımladığı yayımlanan 3 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğindeki; “Kanunun yasaklanmış fiiller nedeniyle katlanılan giderler ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili giderler niteliğinde olmadığından, bu giderin gelir ve kurumlar kazancından indirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla rüşvet verme fiili Türk Ceza Kanunu’ nun 252 nci maddesinde suç olarak tanımlandığından rüşvet ve rüşvetle ilgili her türlü gider vergiye tabi ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmayacaktır” açıklamasına göre rüşveti gider yazamazsınız.

İsteğe bağlıya prim ödeyenin işsizlik maaşı kesilir mi?


Soru: Kriz nedeniyle işsiz kaldığımdan işsizlik sigortasından işsizlik maaşı alıyorum. Emekli olmamada az kaldı. Günüm kaybolsun istemediğimden isteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. İsteğe bağlı sigortalı olursam işsizlik maaşım kesilir mi?

A.Şimşek

Cevap: İşsizlik sigortasından, işsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalıştığı tespit edilenin işsizlik ödeneği kesilir. İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyenin işsizlik ödeneği kesilmez.

AŞ hisse senedi satışı KDV ye tabi değil

Soru: Anonim şirket hisse senetlerinin devri Katma Değer Vergisine tabi mi?

Zeynep Gülcü

Cevap: Geçek kişilerin ve tüzel kişilerin(şirketlerin elinde bulunan Anonim Şirket(AŞ). hisse senetlerinin devri KDV ye tabi değil(KDVK Md.17/4-g). Hisse senedi bastırılana kadar, hisse senedi yerini tutmak için çıkartılan “ Geçici İlmühaber” de hisse senedi hükmünde olduğundan, geçici ilmühaber teslimi ile gerçekleşen AŞ. Hisse satışları da KDV ye tabi tutulmamaktadır. Diğer taraftan kurumların(şirketler) aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan hisse senedi veya geçici ilmühaber bastırılmamış AŞ hisselerini satışı da, KDV den müstesna(KDVK Md.17/4- r) tutulmuştur. Başka bir ifadeyle KDV ye tabi değildir. Ancak hisse senedi veya geçici ilmühaber bastırılmamış olan AŞ hisselerinin, kurumlarca iktisap tarihinden itibaren iki yıl içinde elden çıkartılması KDV tabi bulunuyor.

Mart 2011 de Malulen emekli olabilirsiniz

Soru: 1965 Şubat doğumlu bir bayanım. Mart 2001 yılında SSK'lı oldum.2002 yılında epilepsi oldum.%55 özürlü raporu aldım. 2006 yılında rahatsızlığım arttı ve % 65 özürlü raporu alarak şirketime verdim.Vergi indiriminden faydalanıyorum.Malulen ne zaman emekli olurum.Gün toplamım 2600.

Nihal ATASOY / İSTANBUL

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinde rahatsızlığınız varsa malulen emekli olamazsınız. Mart 2001 de rahatsızlığınız yoksa, 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve yüzde 60 işgücü kaybı şartlarına tabi olarak, 10 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız Mart 2011 ayında malulen emekli olabilirsiniz.

Tek evi olan emekli emlak vergisi ödemeyecek

Soru: Tek evi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar emlak vergisi ödemiyordu. Bu kanun kalktı mı? Tek evi olan emekli bu sene vergi verecek mi?

Tamer Bircan

Cevap: Kanun kalkmadı. Emekli aylığından başka geliri olmayan ve tek evi(200 m2 yi geçmeyen) olan emekli, evi için 2009 da da emlak vergisi ödemeyecek.

Bağ-Kur emekli aylığı alan kız çocuğuna yetim aylığı bağlamaz

Soru: 16 Nisan 1945 doğumlu emekli öğretmen olan dul bir bayanım. Emekli sandığından maaş alıyorum. Babam Bağ-Kur emeklisiydi. Vefat edeli 20 yıl oldu. Bugüne kadar babamdan aylık almak için müracaat etmedim. Aylığını üvey annem alıyordu. Şimdi müracaat etsem babamdan dul aylığı alabilir miyim?

Fevziye AYDEMİR

Cevap: Bağ-Kur emekli aylığı alan bekâr, evlense de boşanan veya dul kalan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli aylığınız olduğundan babanızdan dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı bağlatamazsınız. Ancak siz Bağ-Kur emeklisi, babanız Emekli Sandığı iştirakçisi olsaydı, yetim aylığı alabilirdiniz. Çevreniz de bu şekilde aylık alanlar sizi yanıltmasın.

5600 gün prim 53 yaş şartına tabisiniz

Soru: Doğum tarihim 1 Ocak 1966 dır. Bağ-Kur girişim 5 Kasım 1993 olup, 7 yıl 10 ay 21 gün prim ödemem var. SSK giriş tarihim 24 Şubat 2006 dır. Şu an itibariyle SSK' sigortam devam ediyor. Ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi saydırmadım. Saydırdığım zaman ne zaman emekli olabilirim?

Suat TAŞDELEN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız(öyle tahmin ediyoruz) borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz(18 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Yaklaşık 1080 gün(3 yıl) daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5600 güne tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

692 gün prim eksiğini tamamlayıp 48 yaşı bekleyeceksiniz


Soru: 1964 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Ağustos 1984 dür. İsteğe bağlı Bağ-Kura 1475 gün, İsteğe bağlı SSK ya 3058 gün gün prim ödedim. Hala aktif olarak ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Talip Başkan

Cevap: Hangi tarihlerde Bağ-Kura hangi tarihlerde SSK ya prim ödediğinizi belirtmemişsiniz. Sorunuzu önce Bağ-Kura, sonra SSK ya prim ödediğiniz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 692 gün daha prim ödeyerek, 4533 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 2012 de 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

SSK da isteğe bağlı kalktı

Soru: 9 Mart 1966 doğumlu bayanım. İlk işe giriş tarihim 17 Mayıs 1985 dir. Halen isteğe bağlı olarak SSK primi ödemekteyim. 29 Şubat 2009 tarihi itibari ile toplam 3315 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Ve emeklilik işlemim SSK dan mı? Yoksa Bağ-Kurdan mı olacak?

Aysun SAVCI-İSTANBUL

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. 1760 gün daha prim ödeyerek, 3315 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren, SSK da isteğe bağlı sigorta kalktığından bu tarihten itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, bu şartlarla emekli olabilmeniz için 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya 34 ay(1020 gün) prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp sigortalı bir işte çalışarak 740 gün prim ödemeniz gerek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 719

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Rüşvet gider yazılabilir mi?