Hurdaya çıkartılacak taşıtların vergi borcu silinecek

 

23.04.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hurdaya çıkartılacak taşıtların vergi borcu silinecek

Ekrem Sarısu - 23 Nisan 2009 Perşembe - Posta

Soru: Hurdaya çıkartılan taşıtların vergi borçlarının silinmesine ilişkin kanun yürürlüğe girdi mi? Hangi taşıtlar yararlanacak? Uygulama nasıl olacak?

Mehmet

Cevap: 1979 ve daha eski model motorlu taşıtların hurdaya ayrılması halinde, vergi borçlarının silinmesine ilişkin 5838 sayılı yasa 28 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. 1979 ve daha eski model olan, otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı(jip) vb. motosiklet, minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs, vb ile kamyon, kamyonet, çekici vb. taşıtların Kanunun yürürlüğe girdiği 28.02.2009 ile 30 Haziran 2009 tarihleri arasında bedelsiz olarak İl Özel İdarelerine teslim edilmesi veya 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanununun 33/5 nci maddesine göre MKEK Hurda işletmesi müdürlüklerinden birine teslim edilmesi halinde, bu taşıtlara ait 31 Aralık 2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş olup ödenmemiş olan Motorlu taşıtlar Vergisi, Gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları ile, 31 Aralık 2008 tarihine kadar taşıtların plakalarına kesilen idari para cezaları(trafik para cezası) terkin edilecek. Yani silinecek. Bu uygulamadan; yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayan gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.

Yıllara yaygın inşaat işinde faiz geliri ne zaman beyan edilecek?

Soru: Yıllara yaygın inşaat onarım işi yaptığımızdan, faaliyet kazancımızı işin bitiminde hesapladığımızdan, 2008 yılına ilişkin vergilendirilecek faaliyet kazancımız çıkmıyor. Ancak, 2008 de hakedişlerimizi bir müddet bankada vadeli hesapta değerlendirerek elde ettiği faiz gelirini, işin sonunda faaliyet kazancıyla mı? Yoksa 2008 geliri olarak mı beyan etmemiz gerekiyor?

Ali Tıraş

Cevap: Yıllara yaygın inşaat onarım işi yapanların hak edişlerini banka mevduat hesaplarında değerlendirerek elde ettikleri faiz gelirinin ne zaman beyan edileceği hususunda Maliye ile Yargının görüşleri farklı. Maliye işten ayrı olarak, elde edildiği yılın geliri olarak beyan edilmesi gerektiği görüşünde. Yargı ise; elde edilen faiz gelirinin işin bir unsuru olduğundan hareketle, inşaat onarım işinin tamamlandığı yılda hesaplanan faaliyet kazancı ile birlikte beyan edilmesi gerektiği görüşünde.

Üç aylığı da alabilirsiniz


Soru: Bağ-Kur emeklisiyim. Ocak ayında SSK emeklisi eşim vefat etti. Aynı zamanda babam da Emekli Sandığı Emeklisiydi. 5 yıl önce de o vefat etti. Acaba kendi maaşımla birlikte hem eşimin hem de babamın maaşını alabilir miyim?

Leyla Sevinç

Cevap: Babanız Emekli Sandığı iştirakçisi olduğu için şanslısınız. SSK ve Bağ-Kur emekli dul kadına babasından dolayı yetim aylığı bağlamazken. Emekli Sandığı; Sandıktan emekli olmamak şartıyla diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlara yetim aylığı bağlıyor. Babanızdan dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı, eşinizden dolayı SSK’dan dul aylığı, Bağ-Kurdan da kendi emekli aylığınız olma üzere her ay üç aylık alabilirsiniz.

İşveren ücretleri düşürebilir mi?

Soru: Kriz nedeniyle şirketimiz zor durumda. İşçilerimizi bugüne kadar çıkartmadık. İşçilerimizi çıkartmak yerine ücretlerini kriz sonuna kadar düşürebilir miyiz? Ücretlerini düşürerek işçi çıkartmadan dayanabildiğimiz son noktaya kadar da devam edelim istiyoruz. Ancak, ücreti düşüremeyeceğimiz söyleniyor. Bu konuda bizi aydınlatabilir misiniz?

Selahattin

Cevap: İş Kanununa göre işveren tek taraflı olarak ücreti düşüremez. Ancak işçi ve işveren karşılıklı anlaşarak, her iki tarafın iradesi doğrultusunda ücrette indirime gidilebilir. İşçinin rızası ile ücret düşürmede yasal bir mahzur yok.

Okulda yapılan sigortanın emekliliğe faydası yok


Soru: Eşim, 20 Kasım 1976 doğumlu. Ticaret Lisesine giderken 1992 yılının Eylül ayından 1994 yılı Haziran ayına kadar hem lisede okumuş hem de staj yapmış, Bu dönemde okul 2 yıl boyunca yarım gün sigortalı göstermiş. 1998 Şubat ayından 2004 yılı Haziran ayına kadarda Bağ-Kur kaydı bulunmakta.(primleri düzenli olarak yatırılmış) 2004 yılından sonra Bağ-Kura herhangi prim yatırılmamış. Hal böyle iken; okulda gösterilen sigortanın önemi nedir, emekliliğe etkisi nedir? Bağ-Kurdan emekli olması için ne kadar prim ödememiz gerekir ve eşim kaç yaşında emekli olur?

Naim BAKİ

Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim yatmadığından, staj sigortasının eşinizin emekliliğini hiçbir faydası yok. Eşiniz Bağ-Kurda emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi. 13 yıl 8 ay daha prim ödeyerek, 6 yıl 4 ay olan prim ödemesini 20 tam yıla tamamlaması şartıyla, 54 yaşını dolduracağı 20 Kasım 2030 tarihinde emekli olabilir.

Yurtdışında çalışan işçinin eşi borçlanma yapabilir

Soru:17 Ağustos 1988'den 12 Aralık 2005 e kadar yurtdışında işçi ailesi olarak bulundum. 1964 doğumlu bayanım. Emekliliğim bu tarihlerde geçerli midir? Yurtdışı borçlanmasını ödemek istiyorum. Ne kadar ödeyeceğim? Ne zaman emekli olabilirim? Emekliliğe hak kazandım mı?

Özge Soyduk

Cevap: Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerinizi borçlanmanız halinde emekli olmak için 20 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. İsteğe bağlı sigortaya 2 yıl 8 ay 5 gün prim ödeyerek 17 yıl 3 ay 25 gün olan prim ödemenizi 20 tam yıla tamamlamanız halinde, 49 yaşınızı dolduracağınız 17 Kasım 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yeni kanun emekli olma şartlarınızı değiştirmedi

Soru: İlk işe giriş ve sigorta başlangıcım 1996 yılıdır. 1 aylık bir çalışma sonunda ara verilip tekrar sigortalı ise başlamam 2002 yılındadır ve halen çalışmaktayım. Emeklilik maaşı ile ilgili olarak 2008 de gelen yüzde 5 ile çarpım ve emeklilik maaşının hesaplanması bizi de etkiler mi yoksa biz eski sisteme göre mi emekli maaşı alacağız?

Esin Yıldız

Cevap: :Yeni kanun emekli olma şartlarınızı değiştirmedi. Emekli olma şartları açısından eski yasa şartlarına tabisiniz. Emekli aylığı yeni sisteme göre hesaplanacak. Ancak; kazanılmış haklarda korunduğundan bir kayıp söz konusu değil. Çünkü; yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihine kadar olan süre için kıst aylık hesaplanacak. Bir de 1 Ekim 2008 den emeklilik talep tarihine kadar kıst aylık hesaplanacak. İki kıst aylığının toplamı emekli aylığınızı oluşturacak.

Prim ödemenizi 5075 güne tamamlamalısınız

Soru: 1959 doğumluyum. İşe giriş tarihim 22 Ağustos 1983 dür. 600 gün de askerlik yatırdım. Toplam 2900 gün prim ödemem var. Şu anda halen çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum? 400 gün Arabistan’da çalışmışlığım var. O sayılıyor mu?

Erkan Arif

Cevap: Yurtdışı çalışma sürenizi borçlanırsanız, sigortalılık süresi olarak dikkate alınır. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yağmışsanız borçlanma, sigorta başlangıç tarihinizi 600 gün geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 2175 gün daha prim ödeyerek, 2900 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 925

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hurdaya çıkartılacak taşıtların vergi borcu silinecek