Çalınan taşıtın vergisine af

 

26.04.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çalınan taşıtın vergisine af

Ekrem Sarısu - 26 Nisan 2009 Pazar - Posta

Soru: Çalınan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisine af geldiği doğru mu? 2000 senesinde çalınan ve kaydını sildiremediğimizden bugüne kadar olan Motorlu Taşıtlar Vergisi af yoluyla silinebilecek mi?

Ekmel Dogru

Cevap: Kamuoyunda torba kanun ve kriz yasası olarak adlandırılan 5838 sayılı yasa ile yapılan çeşitli değişikliklerden biride çalışan motorlu taşıtların, vergisiyle ilgili düzenlemedir. Söz konusu kanunun geçici 2 nci maddesinin “…. 5/7/2003 tarihinden önce çalınan motorlu taşıtlara ilişkin, çalınma tarihinden bulunma tarihine kadar, henüz bulunmadıysa 5/7/2003 tarihine kadar olan vergilendirme dönemlerine ait olup bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilir…..” hükmüne göre; müracaatınız üzerine taşıtın çalınma tarihi ile 5 Temmuz 2003 tarihine kadar olan vergilendirme dönemi için tahakkuk etmiş olan Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme zammı, gecikme cezası ve plakaya kesilen trafik para cezaları silinecek. Çalınan taşıtınızın trafik sicil kaydını da, Karayolları trafik yönetmenliğinin 43 ncü maddesi hükmünce 5 Temmuz 2003 itibariyle sildirdiğinizde de, 5 Temmuz 2003 ten bugüne kadar olan vergileri de, trafik kaydının silindiği tarih itibariyle terkin edilir ve borçtan kurtulursunuz.

Miras kalan gayrimenkul hangi değer üstünden beyan edilecek?

Soru: Geçen ay babamı kaybettik. Miras olarak bazı gayrimenkuller kaldı. Veraset ve intikal vergisi beyannamesini verirken gayrimenkulleri rayiç değeri üstünden mi? Yoksa alım değeri üstünden mi beyan edeceğiz?

Vasfi

Cevap: Babanızdan miras kalan gayrimenkullerin Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesinde, ne rayiç değer, ne de alım bedeli üstünden göstereceksiniz. Miras kalan gayrimenkulleri ölüm tarihindeki, emlak vergisi değeri üstünden beyan edeceksiniz.

Defter ve belgeleri saklamanın faturası ağır olur

Soru: Vergi denetmeni incelemek için 2005 yılına ait defter ve belgelerimizi istiyor. Defter ve belgelerimizi depoyu su bastı kayboldu gerekçesiyle götürmesek, ne olur? Bize ne gibi işlem yaparlar?

Cevdet

Cevap: Vergi inceleme elemanının istediği defter ve belgeleri zayi oldu gerekçesiyle götürmemeniz için elinizde zayi belgesi olması ve inceleme elemanınıza zayi belgesi sunmanız gerekir. Çünkü, defter ve belgelerin zayi olması halinde, 15 gün içinde işyerinin bulunduğu yerdeki Ticaret Mahkemesinden zayi belgesi almak gerekiyor. Defter ve belgelerinizi inceleme elemanına ibraz etmezseniz, dönem kazancının takdir komisyonu marifetiyle tespit edilir. Ve cezalı vergi salınır ayrıca, 2005 yıla ilişkin KDV indirimleriniz kabul edilmez ve cezalı KDV salınır. Defter ibraz etmemenin faturası ağır olur. Defter ve belgelerinizi ibraz edin.

Eşiniz doğum borçlanması yaparak emekli olabilir

Soru: Eşim 20 Eylül 1984 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış. 31 Temmuz 1989 tarihinde iki aylık hamileyken işten ayrılıp, 27 Şubat 1990 de doğum yaptı. 1994 de isteğe bağlı sigortalı oldu ve 16 Temmuz 1996 de ikinci doğumunu yaptı. Halen isteğe bağlı prim ödüyoruz. Nisan ayı sonu itibariyle toplam 4151 gün prim ödemesi var. Eşimin emekli olması için 2 yıl prime ihtiyacı var. Doğum Borçlanması yaparak emekli olabilir mi?

Önder KİRMAN-İstanbul

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) yayımladığı tebliğ ve genelge ile; doğum borçlanması yapabilmek için, doğum nedeniyle işten ayrılma şartı arıyor. İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapanı da doğum nedeniyle işten ayrılmış sayıyor. Eşiniz işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde ilk doğumunu yaptığı ve doğum sonrasındaki iki yıl sigortalı olarak çalışmadığından, doğum borçlanması yaparak 720 gün(iki yıl) kazanabilir. Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 41 yaş şartlarına tabi. Doğum borçlanması yaparak 129 gün daha prim ödemesi halinde, prim ödemesini 5000 güne tamamlar ve 20 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 20 Eylül 2009 tarihinde emekli olabilir.

Yüksek aylığın tamamını düşük olanın yarısını alabilirsiniz

Soru: Benim annem ve babam Emekli Sandığı emeklisi. Babam 25 yılını doldurarak, annem malulen emekli oldu. Annem ve babam vefat etti. Eşimden boşandım. Yetim maaşı için Emekli Sandığına müracaat etmeyi düşünüyorum. Hem annemin hem babamın maaşını talep edebilir miyim?

Nesrin KARAKAŞ/ İSTANBUL

Cevap: Yetim aylığı olarak hem annenizden, hem babanızdan çift aylık alamazsınız. Ancak, anne ve babanızdan bağlanacak olay yetim aylığından tutar olarak yüksek olanının tamamını ve düşük olanın yarısını alabilirsiniz.

Kıdem tazminatını faiziyle birlikte alabilirsiniz

Soru: 10 Kasım 1964 doğumluyum. 1989 yılı sigorta girişliyim. 2006 yılının Aralık ayında tazminatsız olarak işten çıkarıldım. 3 ile 3 buçuk yıl mahkeme süreceği bildirildi. Mahkeme sonuçlandığı takdirde, benim geçmiş yıllarım ne olacak? Bu konuda yardımcı olur musunuz?

Murat DEMİRTEL/ İSTANBUL

Cevap: Sorunuzdan iş güvencesinde olmadığınız anlaşılıyor. Çünkü, iş güvencesi kapsamında olan bir işte çalışsanız davanızın çoktan sonuçlanması gerekirdi. Çünkü; işe iade davalarının 2 ay içinde İş Mahkemece sonuçlandırılması ve temyiz talebinin de Yargıtay’ca 1 ay içinde karara bağlanması yasa hükmü.(4857 sayılı İş Kanunun Md.20) Bu durumda davayı kazanmanız halinde, Kıdem Tazminatını ve diğer haklarınız(mahkemede ne talep etmişseniz) kanuni faiziyle birlikte işverenden alabilirsiniz. İşsiz kaldığınız süre için ve işe başlatmama tazminatı alamazsınız.

4 ay yüzünden 2 yıl geç emekli olacaksınız

Soru: 6 Mayıs 1961 doğumluyum. 15 Eylül 1995 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Gazetenizde çıkan yazıda 3.600 günü 2008 ve 2011 arasında dolduranlar 56 yaşında emekli olacağını belittiniz. Ben 3600 günü 2011 yılının Kasım ayında dolduruyorum. 4 ay yüzünden benim emekliliğim 2 yılım ertelenecek mi?

DİLEK

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi 24 Mayıs 2011 tarihinden sonra yerine getirenler 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Maalesef 4 ay değil bazen bir gün bile emekliliği 2 yıl uzatabiliyor.

Priminizin 2929 gün eksik

Soru: 1964 doğumluyum. 1984 – 1986 yılları arasında askerliğimi yaptım. Sigorta giriş tarihim 6 Temmuz 1982. Toplam 2221 prim günüm var. Sigortam devem ediyor. Askerlik borçlanmamı ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

İsrafil VURMAZ/ İSTANBUL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. 2929 gün daha prim ödeyerek, 2221 gün olan prim ödemenizi(askerlik dahil) 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz 15 Haziran 2017 tarihinde).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 877

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çalınan taşıtın vergisine af