Kooperatif üyelerine KDV sürprizi

 

29.04.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kooperatif üyelerine KDV sürprizi

Ekrem Sarısu - 29 Nisan 2009 Çarşamba - Posta

Soru: Katma Değer Vergisi Kanununda değiştirilerek kooperatiften alınan dairelere KDV ödeneceği Doğru mu? Devam eden bir kooperatifimiz var. Daireleri gelecek sene teslim alacağız. Bu durumda daireyi teslim alırken KDV ödeyecek miyiz?

Erdoğan Dodanlı

Cevap: KDV Kanunu’nun istisnalarla ilgili 17 nci maddesinin 4-k bendine göre, kooperatiflerin üyelerine konut teslimi KDV den müstesna. Yani KDV ye tabi değil. Ancak TBMM sine gönderilen, Gelir Vergisi Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın:

“e) 17 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (k) bendinde yer alan “ile konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.”

şeklindeki 3/e maddesi hükmüyle, konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimindeki KDV istisnası kaldırılmaktadır.(yasa tasarısının tam metni için bakın “www.yaklasim.com” Tasarı TBMM sinde aynı şekilde yasalaşır ve Bakanlar Kurulu’ncada konut kooperatiflerinin üyelerine konut teslimi için indirimli oran belirlenmezse, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren; konut yapı kooperatifinin net alanı 150 m2 kadar olan konut teslimleri yüzde 1, net alanı 150 m2 ve daha fazla konut teslimleri de yüzde 18 oranında KDV ye tabi tutulacak. Başka bir ifade ile üye, müteahhitten alınan daireye hangi oranda KDV ödeniyorsa, kooperatiften aldığı dairesi içinde aynı oranda KDV ödeyecek. İstisnanın neden kaldırıldığı tasarının gerekçesinde, “istisnanın sosyal amacına uygun düşmemesi ve suiistimallere sebebiyet vermesi nedeniyle kaldırılmakta, kooperatiflerin üyelerine yapacakları konut teslimlerinin 1/1/2010 tarihinden geçerli olmak üzere genel KDV rejimine tabi olması sağlanmaktadır.” şeklinde açıklanmıştır.(tasarı gerekçesinin tam metni için Bakın www.yaklasim.com) Maalesef istisnanın kaldırılma gerekçesi kamuoyunu tatmin etmekten uzaktır.

Gelelim sizin durumunuza; inşaat ruhsatı kooperatifiniz adınaysa üyeleriniz KDV ödemeyecek. Zira, uygulama yasanın yürürlük tarihinden önce inşaat ruhsatı alınmış kooperatifleri kapsamıyor(ruhsat kooperatif adına olması şartıyla).

Haziran sonunda kadar Tapu Harcı düşürüldü

Soru: Tapu harçlarının düştüğü söyleniyor. İnşaatı devam eden daireden, temelde alınan dairenin tapusu Mayıs 2009 ayında verilirse, ödenecek Tapu Harcının oranı nedir? Hem alıcı hem satıcı açısından.

Özer CABİR

Cevap: Gayrimenkul alım satımında, alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 15 oranında Tapu Harcı öder. Ancak, ekonomik krizin inşaat sektöründe yarattığı durgunluğu aşmak için alınan önlemlerden biride, 2009/14813 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 29 Mart 2009 dan 30 Haziran 2009 tarihleri arasında uygulanmak üzere Tapu Harcının binde 15 ten, “binde 5” e indirilmesidir. Mayıs ayında tapu işlemi yaptırırsanız dairenin, emlak vergi değerinden az olmamak üzere, gerçek alım-satım bedeli üstünden binde 5 Tapu Harcı ödeyeceksiniz. Binde 5 de müteahhit ödeyecek.

Şirkete ait gayrimenkulün satışından sağlanan kazanç vergiye tabi mi?

Soru: Şirketimize ait dükkânı satarak krizin yarattığı nakit aşısındaki sıkıntımızı gidermeyi düşünüyoruz. Anca dükkânın defter kayıtlarımızdaki değeri ile, satış değeri arasında ciddi fark(kar) çıkmaktadır. Bu fark(kar) kurumlar vergisine tabi mi?

Cahit EVCİ

Cevap: Şirketinize ait olan dükkân en az iki tam yıl süreyle şirket aktifinde yer alıyorsa, belli şartlarda satış kazancının yüzde 75 i için Kurumlar Vergisi ödemezsiniz. Ancak, kazancınızın yüzde 75 ini vergi dışında tutabilmek için; kazancı satışın yapıldığı dönemde vergi dışında tutmanız, kazancı 5 yıl süre ile pasifte özel bir fon hesabında tutmanız, satış bedelinin satışın yapıldığı yılı izleyen iki takvim yılı sonuna kadar tahsil etmeniz, kazancı 5 yıl süre ile sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanmamanız gerekmektedir.

Prim ödemenizi 5000 güne tamamlamalısınız

Soru: 24 Nisan 1955 doğumluyum. İlk sigorta girişim 19 Eylül 1978 dir. 1999 - 2004 tarihleri arasında 1933 gün çiftçi Bağ-Kuru ödedim. 2004 yılından bu zamana kadar sigortalı bir işte çalışmaktayım. Toplam sigorta prim gün sayım 1836 gün. 20 aylık askerlik sürem ide satın aldığım taktirde, ne zaman emekli olabilirim?

Hasan GENÇTÜRK

Cevap: Askerliğinizi borçlanırsanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olursunuz. 631 gün daha prim ödeyerek, 4369 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte, emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Nisan 2010 ayında).

1343 gün prim ödemelisiniz

Soru: 2 Ocak 1966 doğumluyum. İlk sigorta giriş tarihim 1 Ocak 1982. Toplam 72 sigorta günüm mevcut. 15 Haziran 1995 tarihinden 15 Ağustos 2005 tarihine kadar Bağ-Kur’um var. 15 Ağustos 2005 tarihinde Bağ-Kur’dan ayrıldım. Bağ-Kur gün toplamı 3660. Sigortaya geçsem ne zaman emekli olabilirim?

Ali GEZER/ GAZİANTEP

Cevap: SSK ya geçmeniz avantajlı. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartına tabisiniz. 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren sigortalı bir işte çalışarak 1343 gün daha prim ödeyerek, 3732 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Banka dekontlarını kuruma ibraz ettiğiniz de günleriniz ortaya çıkar

Soru: 5 Nisan 1967 doğumluyum. SSK giriş tarihim 7 Temmuz 1983. İsteğe bağlı yatırdığım 420 gün dahil 5210 günüm var. Ancak internetten baktığımda isteğe bağlı prim ödemelerim 180 gün olarak görünüyor. Elimde banka dekontları var. İsteğe bağlı kalan 240 günü nasıl ibraz edebilirim? Ne zaman emekli olabilirim?

İbrahim İŞİT/ İZMİR

Cevap: Banka dekontların bir örneğini dilekçe ekinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ibraz ettiğinizde, görünmeyen isteğe bağlı prim ödemelerinize ilişkin günleriniz dosyanıza işlenir. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 5 Nisan 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Prim tamam yaş eksik

Soru: 28 Temmuz 1966 doğumluyum. 1 Kasım 1988 tarihinde SSK girişim bulunmaktadır. Askerlik görevimi yaptıktan sonra SSK girişim olmuştur. SSK hizmet sürem şuan 4.818 gündür. 2 yıl 9 ay 18 günde Bağ-Kurlu hizmet sürem bulunmaktadır. Bu hizmet süremi de hesaplatıp SSK kurumuna elden teslim edip kayda alınmasını sağladım. Yukarıdaki gün sayıma göre ne zaman emekli olurum? Askerlik süremi borçlanmalıyım mı? Yoksa emekli olacağım zaman mı borçlanayım?

Mutlu ERTOREN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar(18 ay kabul edilmiştir) geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 28 Temmuz 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 841

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kooperatif üyelerine KDV sürprizi