Vade uzatma karşılığı alınan bedeller KDV ye tabi mi?

 

28.04.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vade uzatma karşılığı alınan bedeller KDV ye tabi mi?

Ekrem Sarısu - 28 Nisan 2009 Salı - Posta

Soru: Krizinde etkisiyle satılan mallar karşılığı alınan çek ve senetlerin vadesinde ödenmemesi ve vade farkı ödenerek vadenin uzatılması oldukça yaygınlaşmış durumda. Satılan mal karşılığı alınan senet ve çekin vadesinin uzatılması karşılığında alınan fark bedeller KDV ye tabi mi? Tabiyse KDV oranı yüzde kaçtır?

Şebnem Ölmez

Cevap: Mal satışı karşılığı alınan çek ve senetlerin vadesinde(belge alınmasa da bedelin belirlenen zamanda) ödenmemesi nedeniyle uygulanan vade farkları; satılan malın tabi olduğu oranda KDV ye tabi bulunuyor. Örneğin; kitap satış bedelinin belirlenen sürede ödenmemesi halinde, vadenin uzatılması karşılığı alınan, fark bedel(vade farkı) kitap teslimlerinin tabi olduğu yüzde 8 oranında KDV ye tabidir.

Bina vergisini mülkiyet sahibi mi? İntifa hakkı sahibi mi ödeyecek?

Soru: Bina sahibinin(malikin) binanın intifa hakkını başkasına vermesi halinde, binanın emlak vergisini bina sahibi mi? Yoksa binanın intifa hakkı sahibinin mi ödemesi gerekiyor?

Hayri Eldem

Cevap: Emlak Vergisi Kanununun 3 ncü maddesi hükmüne göre Bina Vergisini; malikinin, varsa intifa hakkı sahibinin, her ikisi de yoksa binayı malik gibi tasarruf edenin ödemesi gerekmektedir. Sorunuzdaki gibi binanın kuru mülkiyet sahibi ve intifa hakkı sahibinin bulunduğu durumda Bina Vergisini, intifa hakkı(kullanım hakkı) sahibinin ödemesi gerekiyor.

Kira alınmayan işyeri için emsal kira

bedeli üstünden beyanda bulunmak gerekiyor


Soru: Ortağımızın babasına ait olan işyerinde kira ödemeden oturuyoruz. Kiraların bankaya ödenmesi için kanun çıkartıldı. Gerek kiranın bankaya ödenmesi, gerek kira stopajı açısından(bizim), gerekse kira geliri beyanı(ortağın babasının) yönlerinden risklerimiz var mı? Vergilendirme acısından cezalı duruma düşmemiz söz konusu olur mu?

Bahtiyar TORUN

Cevap: Önce sizin durumunuzu ele alalım. Kira ödemediğiniz için, bankaya yatıracağınız kirada yok. Kiranın bankaya ödenmemesi açısından sıkıntı yaşamazsınız. Aynı şekilde ortada kira ödemesi olmadığından, gelir vergisi stopajı yapmanızda söz konusu olamayacağı için, vergi uygulamaları açısından stopaj yönüyle de problem yaşamazsınız. Ancak, ortağınızın babası emsal kira bedeli üstünden işyeri kira geliri beyan ederek hesaplana vergiyi ödemesi gerekiyor. Emsal kira bedeli, emlak vergi değerinin yüzde 5 i kadardır. Örneğin; kira almadığı işyerinin 2009 yılı emlak vergi değerinin 500.000 TL olduğunu varsayarsak, bu bedelin yüzde 5 i olan 25.000 TL yi emsal kira bedeli olarak beyan etmesi gerekir.

İki aylık ücrete kadar olan doğum yardımı vergiye tabi değil

Soru: Şirket çalışanlarımızdan biri doğum yaptı. Doğum nedeniyle yardımda bulunmak istiyoruz. Doğum yardımının SSK primine tabi olmadığını biliyoruz. Ancak, gelir vergisine tabi olup olmadığı hususunda ikileme düştük. Doğum yardımından gelir vergisi stopajı yapmamız gerekiyor mu?

Aladdin BİLEN

Cevap: Doğum nedeniyle personelinize yapacağınız yardımın tutarı, vergiye tabi olup olmayacağını belirleyecek. Çünkü; personelinizin iki aylığı tutarında kadar olan doğum yardımı Gelir Vergisine tabi değil.( GVK md. 25/5) İşçinize yapacağınız ve tutarı iki aylık ücretine kadar olan doğum yardımını Gelir Vergisine tabi tutmayacaksınız. Doğum yardımının iki aylığını aşan kısmını gelir vergisine tabi tutacaksınız.

Son 1260 gününü İsteğe bağlı ödeyen Bağ-Kurdan emekli olur

Soru: 4 Kasım 1970 doğumluyum. 1 Ocak 1986 tarihinde ilk defa sigortalı oldum. 3500 gün sigortalı olarak çalışmışlığım var. 1250 gün de isteğe bağlı sigortam var. Hala isteğe bağlı olarak prim ödemekteyim. Yeni sosyal güvenlik yasasına göre, Bağ-Kurlu olarak mı emekli olacağım? Yoksa normal 5075 günü doldurduktan sonra 42 yaşıma gelince maaş almaya başlayacak mıyım?

Semin TATLICIOĞLU

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. 325 gün daha prim ödeyerek, 4750 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlamanız şartıyla, 42 yaşınızı dolduracağınız 4 Kasım 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Dolayısıyla 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlıya 1260 gün (3.5 yıl) ve daha fazla prim ödeyenler Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalacaklar. 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlıya 935 gün prim ödemiş olacağınızdan sizin için Bağ-Kurlu olma riski yok.(tabi prim ödemeye devam edip 935 günü 1260 güne tamamlamadığınız sürece).

Rahatsızlığın sigorta başlangıcından önce olup olmadığı önemli

Soru: 29 Haziran 1956 doğumluyum. 1 Mayıs 1981 SSK girişliyim. Yüzde 60 raporum var. 1540 gün SSK ve 1210 gün Bağ-Kur prim günüm mevcut. 600 gün askerlik yatırırsam, hangi kurumdan emekli olabilirim? Emekli olmam için vergi indirimi almam gerekir mi? Kaç gün ile emekli olurum? Ayrıca Almanya’da 2 yıl işçi olarak kaldım. En kısa zamanda emekli olmam için ne yapmalıyım?

Nizamettin DEMİRHAN

Cevap: Rahatsızlığınız sigorta başlangıç tarihinden önce değilse, yüzde 60 işgücü kaybı raporunuzla askerliğinizi borçlanmadan, malulen emekli olmanız mümkün. Malulen emeklilik için; 10 yıl sigortalılık süresi 1800 gün prim ödeme ve yüzde 60 rapor aranıyor. Şayet sigorta başlangıcından önce rahatsızlığınız varsa, malulen emekli olamazsınız.

Ancak; vergi indirim hakkı alırsanız 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 12 yıldan fazla sigortalılık süreniz olduğundan, SSK da emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Askerliğinizi ve yurtdışı çalışma sürenizin 150 gününü borçlanarak, 2750 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayarak, engellilere tanınan hakla istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Hiç prim ödemeden 58 yaşını doldurduğunda emekli olabilirsiniz

Soru: 10 Ekim 1960 doğumluyum. Yurt dışında 25 Nisan 1988 tarihinde işe başladım ve 28 Aralık 1995 tarihinde işten ayrıldım. Yurt içi sigortalı 1070 prim günüm bulunmaktadır. Borçlandığım toplam gün ise 2764. Bu bilgilere göre ne zaman emekli olabilirim?

Nurhan KARAÖZ/ KOCAELİ

Cevap: Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarih emekli olma şartlarınızı belirlediğinden önem taşıyor. Hangi tarihte sigortalı çalışmaya başladığınızı belirtmemişsiniz. Sorunuzu Türkiye’de 1 Nisan 2006 tarihinde sigortalı olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 2141 gün daha prim ödeyerek, 3824 gün olan prim ödemenizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 10 Ekim 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ayrıca bundan sonra prim ödemeseniz de, 58 yaşınızı dolduracağınız 10 Ekim 2018 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

48 yaşını doldurduğunda emekli olacak memurlar

Soru: Doğum tarihim 7 Ocak 1963. Emekli sandığına tabi olmak üzere 14 Nisan 1985 tarihinden itibaren çalışmaktayım. Askerliğimi 1983 – 1984 yıllarında 20 ay olarak yaptım ve borçlandım. 1980 yılında 81 gün SSK’lı olarak çalışıp emekliliğime saydırdım. Ne zaman emekli olabilirim?

İsmail DEVECİK/ BALIKESİR

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 25 fiili hizmet süresini doldurmaya sizin gibi 6.5 yıldan fazla 8 yıldan az süre kalan emekli sandığı iştirakçileri, emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 13 Mayıs 1009 tarihine kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 7 Ocak 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1598

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vade uzatma karşılığı alınan bedeller KDV ye tabi mi?