Elektrik ve su faturalarını kapıcıya ödetemezsiniz

 

05.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Elektrik ve su faturalarını kapıcıya ödetemezsiniz

Ekrem Sarısu - 05 Mayıs 2009 Salı - Posta

Soru: Apartmanımızda yöneticiyim. Kapıcı dairesinde oturan kapıcının, elektrik ve su faturalarını biz ödüyoruz. Apartman da oturanların çoğunluğu emekli. Kapıcının, elektrik ve suyu tasarruflu kullanmadığı gerekçesiyle, elektrik ve su faturalarını kapıcıya ödetmek yönünde karar almak istiyorlar. Apartman sakinlerimizin istekleri doğrultusunda karar alarak kapıcının kullandığı elektrik ve su bedellerini kapıcıya ödetebilir miyiz?

Ethem MÜLAYİMOĞLU/ANKARA

Cevap: Kapıcıyla yaptığınız sözleşmede, elektrik ve su bedellerinin apartmanın ödeyeceği yazılıysa, karar alarak bugüne kadar ödediğiniz elektrik ve su bedellerini bundan sonra kapıcıya yükleyemezsiniz. Sözleşmede elektrik ve su bedellerini kimin ödeyeceğine dair bir hüküm yoksa bile, yıllardan beri ödeyip geldiğinizden, elektrik ve su bedellerini kapıcıya ödetmeniz, işin esasında değişikliğe girer. Dolayısıyla kapıcının rızası olmadan faturaları kapıcıya ödetemezsiniz. Karar alarak bu tür bir işleme kalkışmanız halinde; kapıcı sözleşmeyi feshederek ihbar ve kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir (Bu konularla ilgili, Arif Temir’ in yeni yayımlanan “Apartman Yönetimi ve Kapıcılar” kitabını BURADAN dan edinmenizde yarar var)

Arsa payı devrinde Tapu Harcını dairenin satış fiyatı üstünden ödemeyene ceza gelir

Soru: 2007 de aldığımız ve inşası bitmek üzere olan dairenin arsa tapusunu, müteahhit 1 Nisan 2009 da verdi. Aslında tapuyu daire bittiğinde verecekti. Ancak, Tapu harcı üç ay için binde 15 den binde 5 e düşünce, indirimli harçtan yararlanmak için arsa tapusunu erken verdi. Tapu harcını 10.000 TL lik arsa değeri üstünden ödedik. Fakat bir yazınızda tapu harcının dairenin alım değeri üstünden ödenmesi gerektiğini yazmıştınız. daireyi alış bedelimiz 580.000 ADB dolarıdır. Tapu harcını nı yanlış mı ödedik? Yoksa yapılan işlem doğru mu?

H.TUNÇ-İSTANBUL

Cevap: Maalesef yapılan işlem yanlış. Çünkü; Maliye Bakanlığı 12 Temmuz 2008 tarihli Resmi gazetede yayımladığı 56 nolu Harçlar Kanunun Genel Tebliği ile; kat irtifaklı arsa yapı devir ve teslimlerinde tapu harcının, arsa payının emlak vergisi değeri üstünden değil, dairenin gerçek alım satım bedeli üstünden ödenmesi gerektiğini açıkladı. Konunun uzmanlarının Yasada böyle bir düzenleme olmadığını ileri sürerek, tebliğle bu tür bir düzenleme yapılamayacağı ileri sürmeleri ve tebliğin iptali içinde davalar açılması üzerine Maliye; 28 Şubat 2009 tarihli Remi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan 5838 sayılı yasa ile, Harçlar Kanununu 63 ncü maddesine eklediği fıkra hükmüyle, düzenlemeyi yasal hale getirdi. Sonuç olarak, 580 bin ABD dolarının 1 Nisan 2009 tarihindeki TL karşılığı üzerinden tapu harcı ödemeniz gerekiyordu. İdare eksik harç ödediğinizi tespit ettiğinde hem sizden hem de satıcı olan müteahhitten eksik ödenen Tapu Harcını cezalı olarak alacaktır.

Hem ikamet hem büro olarak kullanılan dairede KDV

Soru: Bir kısmında serbest meslek faaliyetinde bulunacağım, bir kısmında da ikamet edeceğim bir daire alacağım. Bu dairenin KDV sini indirim konusu yapabilir miyim?

T.ÖZGÜR

Cevap: Sahibi oldukları dairenin bir kısmını işyeri bir kısmını konut olarak kullananlar, daireyi envanter defterine veya amortisman listelerine kaydetmeleri halinde dairenin alımı sırasında yüklendikleri KDV nin yarısını indirim konusu yapabilirler. Ayrıca Gelir Vergisi yönünden de amortismanın yarısını, ile ısıtma, aydınlatma vb. giderlerin yarısını kazançlarından gider olarak düşebilirler.

Doğum yardımı sigorta primine tabi değil

Soru: Doğum yardımı sigorta primine tabi mi? Personel yapılan doğum yardımından prim kesilmesi gerekiyor mu?

Erkan ÇINAR-İSTANBUL

Cevap: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80/I-(b) bendince doğum nedeniyle yapılan yardımlar, tutarı ne olursa olsun prime tabi değil. Personelinize ödeyeceğiniz doğum yardımından sigorta primi kesmeyeceksiniz.

Tekrar sigortalı olduktan sonra 1260 gün prim gerek

Soru: 12 Ocak 1958 doğumluyum. 11 yıl 5 ay 25 günlük Bağ-Kurum var. Sonra SSK ya geçiş yaptım. 15 Nisan 1977 den itibaren ödenmiş sigortam ve 2005 yılının 12. ayından beri düzenli ödenen bir sigortam var. Sigorta gün sayım 1526 dır. Ne zaman emekli olabilirim? Ve nasıl başvuru yapabilirim?

Halim BOSTAN

Cevap: SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, bu şartlarla emekli olmak için; tekrar sigortalı olduğunuz Aralık 2005 ayından itibaren en az 1260 gün prim ödemeniz gerekiyor. Ara vermeden prim ödemişseniz 1260 gün prim ödemenizi dolduracağınız 1 Haziran 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz. Boşluğunuz varsa, prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Yurtdışı çalışma sürenizin istediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz

Soru: 25 Temmuz 1953 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1992 yılı. 1 ay çalışıp işten ayrıldım. 30 Aralık 2008 tarihine kadar 2460 gün isteğe bağlı olarak SSK'ya prim ödedim. 1974 senesinde Almanya'ya işçi ailesi olarak gittim. 1988 senesinde döndüm. bu arada hiç çalışmadım. Yurtdışı süresini ödemek için Bağ-Kur'a müracaat ettim. Bağ-Kur 14 senelik borçlanma çıkarmış. Benim ihtiyacım olan 1140 günlük primi Bağ-Kur' a ödeyip 3600 gün üzerinden SSK'dan emekli olabilir miyim?

Müberra TUNÇ-BALIKESİR

Cevap: Yurtdışı çalışma sürenizin 1140 gününü borçlanarak, prim ödemenizi 3600 güne tamamlayabilirsiniz. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi 24 Mayıs 2008 ile 23 Mayıs 2011 tarihleri arasında yerine getirenler, 56 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Yurtdışı çalışma sürenizin 1140 gününü borçlanarak 2460 gün ola prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız 25 Temmuz 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

51 yaşınızı doldurduğunuz da emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Haziran 1965 doğumluyum. 26 Ağustos 1990 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar 5700 gün prim ödemem var. 9 Eylül 1985 tarihinde askere gittim. 18 ay askerlik yaparak 9 Şubat 1987 tarihinde terhis oldum. Halen sigortalı olarak çalışmaktayım. Askerlik borçlanmamı ödersem ne zaman emekli olabilirim?

Serhat BAYDAR

Cevap: Askerliğinizi borçlanırsanız sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 51 yaşınızı dolduracağınız 15 Haziran 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1707

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Elektrik ve su faturalarını kapıcıya ödetemezsiniz