Doktor Kredi kartı ile tahsil ettiği ücret için ayrıca makbuz vermeyecek

 

11.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Doktor Kredi kartı ile tahsil ettiği ücret için ayrıca makbuz vermeyecek

Ekrem Sarsu - 11 Mayıs 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Serbest çalışan doktorlara işyerlerinde pos cihazı bulundurma zorunluluğu getirildiğini biliyoruz. Pos cihazı ile yapılan tahsilâtta, ayrıca serbest meslek makbuzu düzenlenmesi gerekiyor mu?

Can İmdat Engin

Cevap: Maliye Bakanlığı Vergi Usul Kanunu’nun(VUK) verdiği yetkisini kullanarak serbest meslek faaliyetinde bulunan hekimlere(diş hekimi ve veterinerler dahil) iş yerlerinde kredi kartı okuyucusu(POS cihazı) bulundurmaları ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazları kullanmaları zorunluluğu getirmiştir(VUK 379, 382 nolu Tebliğler ve 40 nolu VUK sirküleri). Pos cihazının verdiği fişte; hekimin vergi mükellefiyetine ilişkin bilgiler, tarih, sıra no, hizmetin cinsi, KDV dâhil tutar, vb. bilgiler ve “Bu belge VUK uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçen belge hükmündedir” ibaresinin bulunması gerekmektedir.(Tebliğler ve sirküler için bakınız www.yaklasim.com)

Maliye Bakanlığı; POS cihazlarının verdiği fişlerin, “ serbest meslek makbuzu” olarak kabul edilmesini uygun görmüştür. Söz konusu uygulama 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren başlamış bulunuyor. Serbest meslek faaliyetinde bulunan hekimler işyerlerinde POS cihazı ile tahsil ettikleri ücretleri karşılığında cihazın verdiği fiş serbest meslek makbuzu yerine geçeceğinden, hasta(müşteri) istese de başka belge düzenlemeyeceklerdir(diş hekimlerinin durumu yarın açıklayacağız).

Bina vergisini intifa hakkı sahibi öder

Soru: İntifa hakkı başkasında, kuru mülkiyeti başkasında olan binanın emlak vergisini, kimin ödemsi gerekiyor? Kuru mülkiyet sahibi mi? Yoksa intifa hakkı sahibinin mi?

Muzaffer Koç

Cevap: Emlak Vergisini binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa, malik gibi tasarruf eden öder.(EVK. Md.3) İntifa hakkı(kullanma hakkı) başkasına bırakılmış olan binanın Emlak Vergisini, intifa hakkı sahibinin ödemesi gerekir. Kuru mülkiyet sahibi Emlak Vergisi ödemez.

Hasar ve kayıp karşılığı ödenen tazminat KDV ye tabi değil

Soru: Nakliyecilik yapıyoruz. Zaman zaman müşterinin malı hasara uğrayabiliyor. Veya az da olsa kaybolan mala da rastlanıyor. Müşteri ile yaptığımız nakliye sözleşmesinde bu şekilde hasar gören ve kaybolan veya çalınan malları tazmin edeceğimizi taahhüt ettiğimizden, müşterinin zararını karşılıyoruz. Müşteriye ödediğimiz bu tazminatlar Katma Değer Vergisine(KDV) tabi midir?

Yılmaz Azar

Cevap: Müşterinizin hasar gören veya kaybolan(çalınan) malına karşılık ödediğiniz tazminat bir mal teslimi ve hizmet ifası karşılığı olmadığından KDV konusuna girmemektedir. Yani KDV ye tabi değildir. Taşıdığınız malı sigorta şirketine sigorta ettiriyorsanız, hasara uğrayan veya kaybolan(çalınan) mal karşılığı sigorta şirketinin, nakliye şirketi olarak size ödediği tazminatta KDV ye tabi değildir.

Askerlik borçlanması son yedi yıl hesabında dikkate alınmaz

Soru: 20 Nisan 1954 doğumluyum. SSK ilk girişim 1977 yılındadır. SSK dan 77 gün ödenmişliğim var. Daha sonra Bağ-Kur'a geçiş yaptım. Bağ-Kura 1998 den 2005'e kadar 3185 gün prim ödedim. Daha sonra iş yerimi kapatıp 2007' den itibaren tekrar SSK’ya Prim ödemeye başladım. 2009’a kadar 625 gün prim ödedim. Hala SSK sigortam devam ediyor. 1974-1976 yılları arasında 600 gün olarak yaptığım askerlik süremi borçlanırsam SSK’nın bizden istediği 1260 gününe dahil olur mu?

İbrahim TAŞPINAR

Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Bağ-Kur ve SSK gibi iki sosyal güvenlik kumu ile hizmet birleşmesi yapılıyorsa, son yedi yılda 1261 gün ödenen kurumdan emekli olunur. Prim ödemeleri eşitse, yani 1260 gün Bağ-Kura 1260 gün SSK ya prim ödenmişse son olarak tabi olunan kurumdan emekli olunur. Askerlik borçlanması askerlik yapılan tarihlere sayıldığından, 1260 günün hesabında askerlik süresi dikkate alınmaz.

Yetim aylığı alan sağlık yardımı da alır

Soru: 1 Ekim 1988 tarihinden beri SSK’lı olarak çalıştığım işyerinden 2 Mart 2009 tarihinde ayrıldım. 12 Mart 2011 tarihinde emekli olacağım. Hiç evlenmemiş olduğumdan dolayı emekli oluncaya kadar rahmetli olmuş babamın sağlık sigortasından ve maaşından faydalanabilir miyim? Sosyal Güvenlik Kurumundan 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ayrılanlar faydalanamıyor dediler. Bu doğru mudur?

Gülfer KILIK

Cevap: Sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan veya bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan bekâr, evlense de boşanan veya dul kalan kız çocukları ana ve babalarından dolayı yetim aylığı alabilir. Bekâr olup, sigortalı olarak çalışmadığınızdan babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz. Yetim aylığı alanlar Genel Sağlık Sigortası kapsamında olduğundan sağlık yardımı da alabilirsiniz.

Emekli olanın yetim aylığı kesilir

Soru: 14 Nisan 1966 doğumlu bir bayanım. 1 Mayıs 1984 tarihinde ilk SSK girişim yapıldı. Toplam 942 gün prim ödedim. Bundan sonra emeklilik için kaç yıl prim ödemem gerekli? Ayrıca primlerimi isteğe bağlı ödeyebilmem için ne yapmam gerekli? Eğer isteğe bağlı ödeme yaparsam, Bağ-Kur mu? Yoksa SSK'dan mı emekli olacağım? Bir diğer konu ben şu anda dul bir bayanım. SSK emeklisi olan babamın emekli maaşını almaktayım. Emekli olduğumda babamın emekli maaşını da almaya devam edebilir miyim?

Filiz MACİT

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 41 yaş şartlarına tabisiniz. 4050 gün daha prim ödeyerek, 942 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 2658 gün daha prim ödeyerek 942 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla,58 yaşınızı dolduracağınız 14 Nisan 2024 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Son 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak prim ödemeniz halinde, yukarıdaki şartlarla SSK dan emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda yetim aylığı alamazsınız.

43 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 2 Eylül 1968 doğumluyum. 1 Temmuz 1987 tarihinden beri sigortalıyım. Mayıs 2005 ayından beri SSK ya isteğe bağlı prim ödüyorum. Toplam 4671 gün prim ödemem var. Bu şartlar da ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca bu şekilde ödemeye devam edeyim mi?

Aynur Canikli

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. 479 gün daha prim ödeyerek, 4571 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlamanız şartıyla, 43 yaşınızı dolduracağınız 2 Eylül 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Prim ödemsinin son 1260 günü(3.5 yılını) isteğe bağlıya ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak durumunda kalacaklar. Siz 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlıya toplam 390 gün prim ödemiş olacağınızdan, sizin için Bağ-Kur riski yok. Belirttiğimiz şartlarla emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1416

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Doktor Kredi kartı ile tahsil ettiği ücret için ayrıca makbuz vermeyecek