Emekli yazlık daireniz için Emlak Vergisi ödeyeceksiniz

 

10.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli yazlık daireniz için Emlak Vergisi ödeyeceksiniz

Ekrem Sarısu - 10 Mayıs 2009 Pazar - Posta

Soru: Emekliyim bir yazlık dairemden başka gayrimenkulüm yok. Belediye emlak vergisi istiyor. Tek yazlık dairem için Emlak Vergisi ödemem gerekiyor mu?

Cuma BARAN

Cevap: Emekli aylığından başka geliri olmayan ve brüt alanı 200 m2 yi geçmeyen tek konutu olan emeklinin Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulunca sıfıra indirildiğinden, emekli tek konutu için Emlak Vergisi ödemiyor. Sürekli oturulan yazlıklarda bu avantajdan yararlanıyor. Ancak, muayyen zamanlarda dinlenmek maksadı ile kullanılan meskenler, bu avantajdan yararlanamıyor. Yazlık dairenizde devamlı ikamet ediyorsanız, emlak vergisi ödememeniz gerekiyor. Ancak, yazlık dairenizi dinlenmek maksadı ile yılın belli zamanlarında kullanıyorsanız, Emlak Vergisi ödemek zorundasınız.

Edebiyat ödülü vergiye tabi değil


Soru: Bir şirketin düzenlemiş olduğu edebiyat dalındaki öykü yarışmasından 3.000 TL teşvik ikramiyesi kazanan biri, bu vergi ödemesi gerekiyor mu?

Özden GÜLEÇ

Cevap: Gelir Vergisi Kanunu’ nun 29/1 nci maddesinin; “ilim ve fenni, güzel sanatları, tarımı, hayvan yetiştirilmesini ve memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyla verilen ikramiyeler ve mükafatlar” şeklindeki hükmüyle teşvik ikramiyeleri ve mükafatlar gelir vergisinden müstesna tutulmuştur. Gelir vergisinin konusuna giren ödemeler, veraset ve intikal vergisine tabi tutulmadığından, edebiyat dalında kazanılan ikramiye için vergi ödenmesi gerekmiyor.

Binek otonun vergisi gider yazılmaz

Soru: Şirkette binek otomobil olarak kullanılan taşıtlar için ödenen yıllık plaka vergileri(taşıt vergisi) ticari defterlere gider yazılabilir mi?

MURAT

Cevap: Binek otomobilleri için ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi(sizin tanımınızla plaka vergisi) ticari defterlere gider yazılamaz. Bu kuralın tek istisnasını taşıt kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler oluşturuyor. Taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmeler, bu amaçla kiraya verdikleri taşıtların Motorlu Taşıtlar Vergisini gider yazabilirler.

Prim ödemeden emekli eden sihirli bir yol yok

Soru: 1944 doğumluyum. 1975 den bu tarafa tütün ekicisiyim. Devlete vergi verdim, Yeni çıkan yasaya göre emekli olabilmem için başvuruda bulundum. Ama gelen yazıda bana 26 milyar lira borç çıkartmışlar. (1995 den berisi bilgisayarda tarım Bağ-Kur olarak gözüküyor) Emekli olabilmem için ne yapmam gerekiyor? İstedikleri parayı ödemem imkânsız. Şu anki yaşım 64 yardımcı olursanız sevinirim acil yardıma ihtiyacım var.

Fatma İNCE-İZMİR

Cevap: Maalesef prim ödemeden emekli eden sihirli bir yol yok. Kurumun hesapladığı prim borcunu ödemek durumundasınız. Prim borcu ödenmeden Bağ-Kurdan emekli olmak mümkün değil.

Doğum borçlanması ile iki yıl kazanırsınız

Soru: 16 Mayıs 1967 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1985 dir. 1991'e kadar boşluklarla ödeme yapıldı. 1991'den 2000 Mayıs'ına kadar dolu. Mayıs ayında hamile olduğum için işten ayrıldım. 2000 Eylül'de doğum yaptım. Toplam prim ödeme gün sayısı 2898 dir. 2008'in Eylül ayından itibaren isteğe bağlı sigorta ödemeye başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Doğum borçlanması hakkımı kullanabilir miyim? Kullanabiliyorsam bu konuda neler yapabilirim?

Irmak KAPAN

Cevap: İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yaptığınız ve doğumdan sonraki iki yıl süresince sigortalı olarak çalışmadığınız için, doğum borçlanması yaparak iki yıl(720 gün) kazanabilirsiniz. Doğum borçlanması için bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne “Borçlanma Talep Dilekçesiyle” başvurmanız gerekiyor. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte SSK dan emekli olabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, SSK şartlarıyla emeli olabilmeniz için, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlıya 41 aydan fazla prim ödememeniz gerekiyor. 41 aydan sonra isteğe bağlıdan çıkıp, prim eksiğinizin kalanını sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

Çift aylık alınıp alınamayacağını ölüm tarihi belirliyor

Soru: Babam vefat ettiği için; ben, annem ve ablam SSK dan dul ve yetim maaşı alıyoruz. Annemin maaşı ve 3 ümüzün maaşları toplamı asgari ücretin altında. Vefat eden annemin babası Bağ-Kurdan emekliydi. Annem dedemin emekli maaşını alabilir mi? Bunun için SSK dan aldığı maaştan vazgeçmesi gerekiyor mu? Eğer dedemin maaşını da bağlatabiliyorsak, bunun için hangi evraklar gerekiyor?

Bergen TUNA

Cevap: Babanızın ve dedenizin ölüm tarihi, annenize babasından aylık bağlanması için önem taşıyor. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihine kadar olan uygulamada sosyal güvenlik kurumları farklı olması şartıyla, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan, kendi çalışmalarından dolayı sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık almayan dul kadın, hem eşinden hem de babasından dolayı aylık alabiliyordu. Baba ve dedenizin vefat tarihleri 1 Ekim 2008 den önceyse, anneniz babasından dolayı yetim aylığı da bağlatabilir. Ancak, Yeni yasa 1 Ekim 2008 den itibaren eş ve ana ve babadan dolayı çift aylık almayı kaldırdı. Bu aylıklardan tercih edilen(yüksek olan) alınabiliyor. Baba veya dedenizin vefat tarihi 1 Ekim 2008 den sonraysa, annenize dedenizden dolayı yetim aylığı bağlanmaz.

Ürün satışında prim kesintisi varsa geriye dönük kayıt mümkün

Soru: Babam 1956 doğumlu. Sigorta başlangıcı 1995 dir. 1995-2002 tarihleri arasında tütün yetiştiriyordu. Bu tarihler arasında tekel yaprak tütün işletmeciği tarafından, ürün satışlarından Bağ-Kura prim kesintisi yapılmış. Bu kesintileri SSK'ya aktarabilir miyiz? Şu anda babamın 2348 gün prim ödemesi var. Bağ-Kur kesintileri olmasa bile, babam normal olarak ne zaman emekli olabilir?

EMREOĞLU

Cevap: Babanız tarımsal faaliyette bulunduğu 1995 – 2002 yılları arasında, TEKEL’e veya tüccara tütün satış ve teslimlerinde, prim kesintisi yapıldığını gösterir müstahsil makbuzları, ya da teslim makbuzları ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak, Tarım Bağ-Kur sigortasına geçmişe yönelik tescilini yaptırıp, prim kesintilerine ilişkin günlerini kazanabilir. Ancak; SSK ile çakışan günler varsa, bu durumda SSK prim ödemesi geçerli olur. Tarım Bağ-Kuru sayılmaz. Babanız en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2015 de 59 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Anneniz 3600 günle 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir

Soru: Annemin 1993 yılından 2 buçuk yıllık fabrikadan sigortası bulunmakta. Annem 1968 doğumlu. Annemin emeklilik yaşını merak ediyorum. Beni ve benim vasıtamla ailemi bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Murat TANRIKULU

Cevap: Anneniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. Sorunuzdan annenizin 900 gün prim ödemesinin olduğunu anlıyoruz. 4775 gün daha prim ödeyerek, 900 gün olan prim ödemesini 5675 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.(ara vermeden prim öderse Eylül 2022 tarihinde) Ayrıca, 2700 gün daha prim ödeyerek 900 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması halinde, 2026 da 58 yaşını dolduracağı tarihte, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1605

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli yazlık daireniz için Emlak Vergisi ödeyeceksiniz