KDV mal tesliminde doğar

 

07.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KDV mal tesliminde doğar

Ekrem Sarısu - 07 Mayıs 2009 Perşembe  - Posta

Soru: 2006 yılında TOKİ iştiraki olan Emlak GYO A.Ş’ den, 48 ay vade ile yüzde 18 KDV ödeyerek işyeri aldım. İşyeri sözleşme imzalatılarak şahsıma aynı tarihte teslim edildi. Ancak tapusunu almadım. Şu anda ödemelerim devam ediyor. Emlak GYO A.Ş. tapumu ipotekli olarak alacağımı belirtiyor. Tapuyu şu anda alırsam KDV’nin yüzde 8’e inmesinden dolayı aradaki farkı talep edebilir miyim? Bunu için ne yapmalıyım?

D.K. – ANKARA

Cevap: Katma Değer Vergisi(KDV) açısından, mal teslimi ve hizmet ifası KDV konusuna girmektedir. Malın alıcıya teslimi ile KDV doğmaktadır.(KDV K. Md. 10) Vergi Usul Kanunun(VUK) açısından da vergilendirmeye olayların gerçek mahiyeti esastır.(VUK Md. 3) Tapusunu ve faturasını almamanıza karşın, gerek KDV, gerekse VUK’ na göre; işyerini teslim aldığınız tarih itibariyle KDV doğmuş. Dolayısıyla işyerini teslim aldığınız tarihte geçerli olan KDV oranına tabisiniz. Yani yüzde 18 oranına. Dolayısıyla işyerleri için 15 Haziran 2009 tarihine kadar uygulanacak olan yüzde 8 oranına tabi olarak, yüzde 10 KDV iadesi alamazsınız. Esasında sıkıntıya, şirketin işyerini alıcıya teslim ettiği halde tapusunu vermemesi yıl açıyor. Çünkü; Borçlar Kanununun 213 ve 231 nci maddelerine ve Medeni kanunumuza göre gayrimenkul devir ve iktisapları Tapu tescili ile hüküm ifade ediyor. Şirketin alacağını güvenceye almak için tapu vermediği anlaşılıyor. Ancak alacağı güvence altına almanın pek çok yolu var.

Sonuç olarak, tapu verilmediğinden KDV doğmadığı iddiası ile şirketten yüzde 10 KDV iadesi talep edip, olayı yargıya taşıyabilirsiniz. Ancak, hukuken çok iyi irdelenip, yargı aşaması çok iyi takip edilmesi gereken bir dava olup, kazanacağınız garantisi de yoktur.

Apt. aidat borcunu ödemeyenin dairesi bile satılabilir

Soru: Yazlıktaki sitemizin yöneticisi olarak bir konuda yardımınızı arz ediyorum.

Sitemizdeki bazı sakinler yıllık aidatlarını zamanında ödememektedirler. Aldığım duyuma göre ödemeyenler hakkında önce noter ihtarnamesi çekilerek, daha sonrada sitede oturan sakinlerin belli bir sayısının onayı alınarak, icra yoluyla tahsili mümkün olabiliyormuş. İlgili kanun Resmi Gazete’de yayımlanmış, bu konuyla ilgili bilgi vermenizi rica ediyorum.

Tayfun TANRIVERDİLER – TEKİRDAĞ

Soru: Kat malikinin ortak giderlerden dolayı oluşan aidat borcunu ödememesinin dairesinin mahkeme kararıyla satılmasına kadar uzanan ağır yaptırımları var. 14 Kasım 2007 tarih ve 5711sayılı Kanunun 9 ncu maddesi ile değiştirilen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun sorunuzla ilgili, 20/1-(c) maddesi; “Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.” hükmünü içermektedir. Bu maddeye göre, süresinde ödenmeyen aidatları aylık yüzde 5 gecikme tazminatıyla birlikte icra yoluyla alabilirsiniz. Ayrıca iki takvim yılı içinde üç kez icra takibine uğrayan malikin dairesinin diğer kat maliklerine devredilmesi için dava açıp, dairesini bile satın alabilirsiniz.(634 sayılı K. Md.25)

SSK ödediğiniz primler yanmaz

Soru: Biz iki kardeşiz. 2004 yılında limitet şirket kurduk. İkimizde SSK’lı olarak prim ödüyoruz. Ama ikimizin de ilk kurucu olarak Bağ-Kurlu olması gerekiyormuş. Ben SSK’ya ara vermeden geçiş yaptım ama kardeşim ara vermişti ve SSK’lı olarak şirkete prim ödüyoruz. Acaba benim ve kardeşimin ödediği primlerin yanma olasılığı var mı?

HAYEN
Cevap: Şirket kurduğunuz da sigortalı olduğunuz ve ara vermeden sigortanız devam ettiğinden, Bağ-Kurlu olmanıza gerek yok. SSK ya ödediğiniz primlerin yanması söz konusu olmaz. Kardeşiniz gibi süresinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılıyor. Kardeşiniz 1 Ekim 2008den önce sigortalı ve bu tarihten itibaren sigortası kesintisiz devam ediyorsa kardeşinizin de Bağ-Kurlu olmasına gerek yok. Ancak; 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle sigortalı değilse bu tarihten itibaren, bu tarihte sigortalı ve bu tarihten sonra sigortası kesintiye uğramışsa, kesintiye uğradığı tarihten itibaren Bağ-Kurlu(yeni adıyla 4/b sigortalısı) olmak zorunda.

Hiçbir geliri olmayanda tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek

Soru: İşsizim. Gelirim yok. 100 m2 bir dairem var. Emlak vergisi ödeyip ödemeyeceğim hususunda bilgi verebilir misiniz?

M. Umat

Cevap: Brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konuta sahip sizin gibi işsiz olup toplam gelir tutarı 19.800 TL yi aşmayanlar sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanarak, 2009 yılı içinde emlak vergisi ödemeyecekler. 19.800 TL aşan tutarda geliriniz(faiz, repo, bono vb. gelir) olmadığından 200 m2 nin altındaki tek daireniz için emlak vergisi ödemeyebilirsiniz. Bunun için emlak vergisi yönünden bağlı olduğunuz Belediyeye işsiz olup hiçbir geliriniz olmadığından sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmak talebi ile başvuru yapmanız gerek..

Prim yeterli 49 yaşı beklemeniz gerekiyor

Soru: 1 Ocak 1964 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 15 Nisan 1987’dir ve halen çalışmaktayım. İlk işe giriş tarihim askerlikten sonra olduğundan dolayı 18 ay askerlik borçlanmamı yatırdım. Prim gün sayım 8052 bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim?

Mevlüt AKKURT – İSTANBUL

Cevap: Askerliğinizi başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanma, sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eski yasaya tabisiniz

Soru: Doğum tarihim 1 Ocak 1957, sigortalı işe giriş tarihim 1 Ocak 1976 dır. SSK toplam 2860 gün prim ödemem var. Bağ-Kura da 941 gün prim ödedim. 2003 yılından beri SSK lı olarak çalışıyorum. 8 Eylül 1999 dan önceki kanundan yararlanabilir muyum? En erken ne zaman emekli olabilirim?

Raif A. SÜERDEM

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan eski kanun şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olarak, bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2012 de kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

390 daha prim öderseniz emekli olursunuz

Soru: 1 Ocak 1955 İstanbul doğumluyum. Sigortaya ilk girişim 1971 de yapıldı. Bugüne kadar toplam 3210 gün prim ödemem var. 20 ay askerlik dâhil. Emekliliğime ne kadar daha ödemem gerekir cevaplarsanız çok sevinirim.

Bedros BAHCİVANOĞLU/İSTANBUL

Cevap: En erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. 8 Eylül 1999 tarihinde 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzu için, eski yasa hükümlerine göre emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 390 gün daha prim ödeyerek 3210 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Temmuz 2010 ayında)

Dava açarsanız boşa yere zaman ve para kaybedersiniz

Soru: 18 Ocak 1991 tarihinden itibaren 1580 gün maliyede vergi mükellefiyet kaydım var. Ancak Bağ-Kurda kaydım yok. Bağ-Kur kayıt yapmıyor. Mahkemeye dava açsam bu günleri kazanabilir miyim?

Yusuf VAROL-İSTANBUL

Cevap: Boşa dava açar, boşa masrafa girersiniz. Vergi mükellefiyeti devam etmesine rağmen, Bağ-Kura süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılıyor. Bağ-Kura en erken 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren tescil yaptırılabilir(vergi mükellefi olmak kaydıyla) Bağ-Kura 18 Ocak 1991 den itibaren kayıt yaptırmanız mümkün değil.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 612

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KDV mal tesliminde doğar