Dairesini kiraya verip kirada oturan emekli emlak vergisi ödemeyecek

 

06.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Dairesini kiraya verip kirada oturan emekli emlak vergisi ödemeyecek

Ekrem Sarısu - 06 Mayıs 2009 Çarşamba  - Posta

Soru: Emekliyim. 200 m2 den küçük bir dairem var. Emekli aylığımdan başka gelirim olmadığı için bu seneye kadar emlak vergisi ödemedim. Ancak bu sene dairemi kiraya verdim. Aylık 800 TL kira alıyorum. Çocuğuna baktığım için bende oğlumun evinde yakın küçük bir dairede aylık 400 TL kira ödeyerek oturuyorum. Bu sene emlak vergisi ödemem gerekiyor mu?

Aliye ÖZ

Cevap: Emekli aylığından başka geliri olmayanlar 200 m2 yi aşmayan büyüklükteki tek daireleri için emlak vergisi ödemiyorlar. Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmak için sahip olunan meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip oldukları tek daireyi kiraya veren ve kendileri de başka bir dairede kirada oturanlarda sıfır oranlı emlak verisinden yararlanarak, vergi ödemiyorlar. Dairenizi kiraya verip başka bir dairede kirada oturduğunuzdan, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2009 yılında da emlak vergisi ödemeyeceksiniz.

Geçmiş tarihli fatura düzenlemenin cezası

Soru: Ayın başında kesilmesi unutulan fatura ay sonunda kesilmesinin bir mahsuru var mı? Örneğin; 28 Nisan 2009 tarihinde 810 nolu fatura kesilmişken, 851 nolu faturayı 10 Nisan 2009 tarihli olarak kesebilir miyiz?

Baha ÜÇKUM

Cevap: Faturayı geç düzenlemenin tabiî ki mahsuru var. Faturanın mal veya hizmet tesliminden itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmesi gerekiyor. Bu süre içinde düzenlenmeyen fatura hiç düzenlenmemiş sayılır.(231 sayılı K. Md. 231) faturanın verilmememsi veya alınmaması halinde, faturayı düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 160 TL den az olmamak üzere, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10 u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.

5 Nisan da kesilmesi gereken faturayı 28 Nisanda düzenlediğinizin tespit edilmesi halinde, faturada yazılı bedelin yüzde 10 u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.

İşsizlik ödeneği için son üç yılda 120 günü kesintisiz 600 gün prim gerek
Soru: Altı seneden beri özel bir işyerinde sigortalı çalışıyorum. İşveren aybaşında işten çıkartacağı ihbarında bulundu. İşsizlik maaşı almak için aranan şartlar nedir?
Musa ÇAĞLAR

Cevap: İşsizlik ödeneği almak için; işsiz kalındığı tarihten geriye doğru son üç yıl içinde, 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemesi olanlar işsizlik ödeneği alabilirler. İşsizlik ödeneği almak için işten ayrılma tarihinden itibaren, işverenden alınacak olan “ işten ayrılma bildirgesi” ile en geç 30 gün içinde, Türkiye İş Kurumuna(İŞKUR) başvurmak gerekiyor.

İsteğe bağlıya dikkatsiz prim ödeyen Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalır

Soru: Annem 22 Nisan 1961 doğumlu. İlk işe giriş tarihi 15 Ocak 1975 dir. 1 Ağustos 2008 de isteğe bağlı sigortaya(SSK) geçti. Toplam 2153 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabilir? SSK dan mı? Bağ-Kurdan mı emekli olacak? Eksik günlerinin primini toplu ödeme şansımız var mı? Son 2 yılında çalışması gerekiyor deniyor. Bu ne kadar doğru?

Yonca ÖZDEMİR

Soru: Anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süre sigortalı olduğundan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan eski yasaya tabi olarak, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarıyla emekli olacak. 1447 gün daha prim ödeyerek 2153 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Anneniz SSK şartlarıyla emekli olabilmesi için, 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren İsteğe Bağlı sigortaya 34 ay(1020 gün) daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp kalan 427 gün prim eksiğini sigortalı bir işte çalışarak ödemeli.

Ücretin geç ödenmesi halinde işçi hakları

Soru: İki aydır maaş alamıyoruz. Maaşlarımız sürekli geç yatırılıyor. Şirket çıkarmaktan yana da değil bu durumda ne yapabiliriz?

Muhsin SOLAK

Cevap: Ücretin geç ödenmesi halinde yapabilecekleri şu şekilde sıralayabiliriz.

1) Ödeme süresinden itibaren 20 gün geçtiği halde ücretin ödenmememsi halinde işçi iş yapma borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Yani işini yapmayabilir. Bu hareketi işverene sözleşmeyi haklı olarak fesih yetkisi vermez.

2) İşçi geç ödenen ücret için; geciken süre için banka mevduatına uygulanan en yüksek faiz oranında faiz talep edebilir.

3) Ücretin geç ödenmesi veya hiç ödenmemesi halinde işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesih ederek, kıdem tazminatı alıp işinden ayrılabilir.

SSK şartlarıyla emekli olmak için son 3.5 yılda SSK ya prim ödemek gerekiyor

Cevap: 1987 yılında staj döneminde sigortalandım. Daha sonra bir işyerinde 550 gün sigortalı olarak çalıştım. Askere gittim. 1995 yılından itibaren Bağ-Kur sigortalısı oldum. Bağ-Kura yaklaşık 8 yıl 9 ay 20 gün prim ödemem var. Sigortadan emekli olmak istiyorum. Ne yapmam lazım? Ne kadar çalışmam lazım? Ve ne zaman emekli olabilirim?

Erol ÖZÇELİK

Cevap: Staj dönemin de kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Doğum tarihinizi, askerlik sürenizi ve ilk 550 gün prim ödediğiniz işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihi belirtmediğinizden, hangi şartlarla emekli olacağınızı hesaplayamıyoruz. Ancak; primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, emekliliğinize 3.5 yıl kala, Bağ-Kur sigortanızı kapatıp, sigortalı bire işte çalışarak en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK şartlarıyla emekli olabilirsiniz.

Beş aylık primin emekli aylığı tutarına etkisi olmaz

Soru: 1 Aralık 1966 doğumluyum. İlk defa sigortalı olduğum tarih 20 Ekim 1986 dır. Kasım 1997 ayına kadar 3284 gün SSK primim tavandan ödendi. 1998-2000 arasını doğum borçlanması yaptım. 720 gün taban dan ödeyebildim. Aralık 2006 dan beri isteğe bağlı SSK 4/a olarak primlerimi tabandan ödeyebiliyorum. 960 gün ödemiş olacağım.(5150 günü doldurmak için Aralık 2009 a kadar) Kalan 5 ayımı koşulları zorlayıp tavandan ödesem, iş hayatındaki tavandan ödenen primlerime yazık olmasının ve düşük emekli maaşı almanın önüne geçebilir miyim?

Gülsen KÖSER/KOCAELİ

Cevap: Son beş ayı tavandan ödemek emekli aylığınızın tutarını önemli bir etkisi olmaz. Mali açıdan zorlayacaksa tabandan ödemeye devam edebilirsiniz. Zorlanmanıza hiç gerek yok. Emekli aylığına esas alınacak ortalama günlük kazancınızın düşeceği kadar düşmüş.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1013

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Dairesini kiraya verip kirada oturan emekli emlak vergisi ödemeyecek