Diş Hekimleri ihtiyaç halinde serbest meslek makbuzu da düzenleyecek

 

12.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Diş Hekimleri ihtiyaç halinde serbest meslek makbuzu da düzenleyecek

Ekrem Sarısu - 12 Mayıs 2009 Salı - Posta

Soru: Serbest çalışan doktorlara işyerlerinde pos cihazı bulundurma zorunluluğu getirildiğini biliyoruz. Pos cihazı ile yapılan tahsilâtta, ayrıca serbest meslek makbuzu düzenlenmesi gerekiyor mu?

Can İMDAT ENGİN

Cevap: Maliye Bakanlığınca; serbest meslek faaliyetinde bulunan hekimlere işyerlerinde POS cihazı bulundurma ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazları kullanma zorunluluğu getirildiğini, POS cihazı ile tahsil edilen hizmet bedeli karşılığında cihazın verdiği fiş serbest meslek makbuzu yerine geçecek ve hasta(müşteri) istese de, serbest meslek makbuzu düzenlenmeyeceklerini dün açıklamış ve diş hekimlerinin durumunu bugüne bırakmıştık.

3224 sayılı Türk Diş Hekimleri Birliği Kanunu’nun 40 ncı maddesine göre; diş hekimlerinin serbest meslek makbuzunu, yaklaşık 300 çeşitten oluşan Asgari Ücret Tarifesine uygun olarak düzenlenme zorunluluğu bulunuyor. Bu açıdan Maliye Bakanlığıca, diş hekimleri tarafından verilen hizmet bedelinin kredi kartı ile ödenmesi sırasında, ihtiyaç duyulması halinde, pos cihazının düzenlediği fişin yanında, serbest meslek makbuzu da düzenleyerek hizmetin ayrıntılarını serbest makbuzunda belirtilmesi uygun görülmüştür. Diş hekimleri serbest meslek makbuzunda, post fişi ile birlikte hüküm ifade ettiği açıklamasına yer verecekler ve pos fişini serbest meslek makbuzuna ekleyeceklerdir. Ayrıca cezalı duruma düşmemeleri için POS fişi ile serbest meslek makbuzundaki hizmet bedeli tutarının farklı olmamasına özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir.

Binek otonun ÖTV ve KDV sini gider yazabilirsiniz

Soru: Binek otunun alımında ödediğimiz ÖTV ve KDV yi ticari defterlerimize gider yazarak kazancımızdan düşebilir miyiz?

Ömer BAHÇE

Cevap: Vergi Usul Kanunu’nun 270 nci maddesi hükmüne göre, binek otonun alımında ödediğiniz ÖTV ve KDV yi, isterseniz doğrudan defterlerinize gider yazarak kazancınızdan indirebilirsiniz. Ayrıca maliyet bedeline ilave ederek, amortisman ayırmak yoluyla da yok edebilirsiniz. Bu tamamen tercihinize kalmıştır. Ancak bize göre, bir defada gider yazmak avantajınıza.

İade edilecek verginin borca mahsubunda vergi incelemesi yapılmaz

Soru: 2008 yılı kazanç beyanımızda stopaj mahsuplarından dolayı, vergi iadesi çıkıyor. İade edilecek vergiyi, çeşitli vergi borçlarımıza mahsup ettirsek, vergi incelemesine tabi olur muyuz? Mahsup talebi vergi incelemesi yapılarak mı yerine getiriliyor?

Ayhan AÇIL

Cevap:Yıl içinde tevkif yolu ile ödenen vergilerin, yıllık beyanname üstünde hesaplanan vergiden mahsup edilmesi sonunda, kalan kısmının olması, yani iade edilecek vergi doğması halinde, iade edilecek vergi mükellefin talebi üzerine diğer vergi borçlarına mahsup edilir. Mahsup işlemi tutarına bakılmaksızın, vergi inceleme raporu ve teminat aranmadan yapılmaktadır. Mahsup talebinin; 252 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği 2 nolu ekinde yer alan dilekçe ile yapılması ve dilekçeye söz konusu tebliğin 1 nolu ekinde yer alan tevkifatlara ilişkin tablonun dilekçeye eklenmesi gerekmektedir.

1000 gün isteğe bağlı prim ödeyip SSK dan emekli olabilirsiniz


Soru: 1957 doğumlu,1976 SSK girişli bayanım.1982 yılında 1880 günlük SSK hizmetime doğum nedeniyle son verdim. Bir daha çalışmadım. Yeni yasada doğum borçlanmasını yaptım.720 gün kazandım. Toplam çalışma günüm 2600 oldu. Şimdi SSK dan 3600 gün üzerinden emekli olmam için hangi seçenekler var.

KURİK

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 yasaya tabi olmadan eski yasa şartlarına tabi olarak emekli olacaksınız. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 1000 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Emekli olmak için prim eksiğiniz 1260 günden az olduğundan, Bağ-Kura isteğe bağlıya 1000 gün prim ödeyerek SSK dan emekli olmanız da mümkün. Bağ-Kur şartlarına tabi olma riskiniz yok.

48 yaş ile 25 yılı doldurmanız gerekiyor


Soru:1984 yılında bu yana çalışıyorum. Bu zamana kadar 8284 günüm olmuş ve ödenen prim 229.400 .63 TL bu yıl emekli olabilmem için geriye dönük ne kadar gün askerlik borçlanmam gerekiyor? Askerlik sürem 600 gün. Askerliğimi borçlandığımda emekli aylığımda artış olur mu? Emekli olduğumda ne kadar emekli aylığı alabilirim?

Celalettin YİĞİT

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Sigorta başlangıç tarihinizi yıl olarak vermiş ve doğum tarihinizi belirtmediğinizden, askerlik borçlanmasının faydalı olup olmayacağını ve emekli olacağınız kesin tarihi belirtemiyoruz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 48 yaş ile sigortalılık sürenizden hangisini daha sonra dolduruyorsanız o tarihte emekli olabilirsiniz. Emekli aylığını hesaplayabilmek için tüm çalışma dönemizde ay, ay prime esas kazanç tutarınızı bilmek gerekiyor.

19 Haziran 2009 da emekli olabilirsiniz

Soru: 19 Haziran 1966 doğumluyum. 20 Temmuz 1987 de ilk defa memuriyete başladım. İşe girmeden önce 3 ay 29 gün vekil öğretmenlik yaptım. Bu süreyi işle girdikten sonra emekli sandığına saydırdım. İşe başlangıcım 21 Mart 1987 sayıldı.

10 Mayıs 2003 de doğum yaptım. 9 ay 25 gün ücretsiz izin aldım. Geri ödeme yapmadım.(25 Mayıs 2002 de çıkan kademeli geçişe göre zaten yaş bekleyeceğim için ödeme yapmadım.) 14 Mayıs 2009 da 1/1 derece kademeye geldim. Bu bilgilerle tam olarak ne zaman emekli olabilirim?

Özden DÜRYAZ/İSTANBUL

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl fiili hizmet süresi, 43 yaş şartlarına tabisiniz. Fiili hizmet süreniz yeterli olduğundan, 43 yaşınızı dolduracağınız 19 Haziran 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eski kanun hükümlerine tabi olacaksınız

Soru: 20 Haziran 1952 doğumluyum. 1969 da sigorta başlangıcı yapıldı. 1973-1979 tarihleri arasında Bağ-Kura 2160 gün prim ödedim. 1979-1993 tarihleri arasında ise 1748 gün SSK lı olarak çalıştım. Ne zaman emekli olurum? Ve tahmini maaşım ne kadar olur?

Mustafa ÇAKIROĞLU

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, emekli olmak için eski kanun hükümlerine tabisiniz. Eski kanuna göre kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Aranan şartları yerine getirdiğinizden, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. 600 TL civarında aylık alırsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1533

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Diş Hekimleri ihtiyaç halinde serbest meslek makbuzu da düzenleyecek