Süresi uzatılan sözleşme Damga Vergisine tabi

 

26.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Süresi uzatılan sözleşme Damga Vergisine tabi

Ekrem Sarısu - 26 Mayıs 2009 Salı - Posta

Soru: Kira sözleşmesi, sürenin bitiminde taraflarca aynı şartlarda süresinin uzatıldığında(sözleşmenin altına madde ekleyerek), sözleşme ilk düzenlediği zaman ödediği gibi, binde 1.5 oranında Damga Vergisi ödemek gerekiyor mu?

Lale Toroğlu

Cevap: Damga Vergisi Kanunu’nun 14/ 3 ncü maddesince; belli bir parayı ihtiva eden mukavelelerin müddetinin uzatılması halinde, aynı miktar ve nispete Damga Vergisi ödenmesi gerekiyor. Kira sözleşmesinin süresi yeni bir madde ekleyerek uzatılması halinde, sözleşme de belirtilen yıllık kira tutarı üstünden binde 1.5 oranında Damga Vergisi ödenmesi lazım.

Kültür Varlıkları Katkı Payına da Gecikme zammı uygulanır


Soru: Emlak Vergisi ile birlikte tahsil edilmekte olan Kültür Varlıkları Katkı Payından da gecikme zammı alınır mı? Yoksa sadece vergi''ye ait gecikme zammı mı alınması gereklidir?

Özcan

Cevap: Emlak Vergisi de Kültür Varlıklarına Katkı Payı da “kamu alacağı” niteliğindedir. Süresi içinde ödenmeyen Emlak Vergisi ve Kültür Varlıkları Katkı payının her ikisine de gecikme zammı uygulanır.

Yeni binada emlak vergisi 5 yıl yüzde 25 düşük ödeniyor

Soru: Yeni yapılan binalar kaç sene emlak verginden muaf. Emlak Vergisi muafiyeti hakkında bilgi verir misiniz? Bu muafiyetten yararlanmak için ne yapmak gerekiyor?

BELKIS

Cevap: Yeni biten binalarda sorunuzdaki gibi tam muafiyet yok. Belli şartlara bağlı geçici muafiyet var. Süreç şu şekilde işliyor. Bina, en geç inşaatın tamamlandığı yılsonuna kadar, bağlı olunan belediyeye bildirilmesi gerekiyor. İnşaatın tamamlandığı tarihi takip eden yılbaşından itibaren de Bina Vergisi ödeme yükümlülüğü başlıyor. Dairelerin mesken olarak kullanılması halinde, 2.500 TL den az olmamak üzere emlak vergi değerinin ¼ ü 5 yıl süresince vergiden müstesna bulunuyor. Bu 5 yıl emlak vergisinin yüzde 25 inin ödenmeyeceği anlamına geliyor. Muafiyetten yararlanmak için bildirimi süresinde yapmak ve inşaatın bitim tarihini doğru olarak bildirmeniz yeterli.

Tek eksiğiniz kat mülkiyeti

Soru: İmarlı 3 katlı daire yaptırdım. Genel ve ferdi iskânlarını aldım. Kat irtifakı yaptırdım. Arsa tapum 3 ayrı tapuya çevrildi. Kat mülkiyeti yaptıracak mıyım?

Osman Yarbaş

Cevap: Arsanızın üstüne imar mevzuatına uygun bina yaptınız. Kat irtifakı kurduğunuzdan arsa tapunuz, dairelerin arsa payını gösteren 3 ad. kat irtifaklı tapusu haline geldi. İskânı da aldığınızdan, tek eksiğiniz kat mülkiyeti kalmış. Her daire için 1.000 TL ceza ödememek için, en geç 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyetine geçerek elinizdeki tapuları, bina tapularına çevirmeniz gerekiyor.

Sigortalı çalıştığınızda iş kazasından bağlanan aylık kesilmez

Soru: 12 Ocak 2006 da iş kazası geçirdim. Yüzde 33.20 iş gücü kaybına uğradığımdan maaş bağlandı. SSK başlangıcım 1997 olup, toplam prim ödeme gün sayım 1188 gündür. SSK mı devam ettirsem, şu anki aldığım maaşım kesilir mi? Prim ödeme mi 1800 güne tamamlasam, tekrar emekli olma şansım var mı?

İ.A.

Cevap: Sigortalı olarak çalışmanıza devam etmeniz iş kazası nedeniyle bağlanan aylığın(gelirin) kesilmesini gerektirmez. Çalışmanıza devam edebilirsiniz. Ancak malulen emekli olabilmek için en az yüzde 60 oranında, özürlü hakkıyla emekli olabilmek için en az yüzde 40 oranında işgücü kaybı arandığından, malulen de, özürlü hakkıyla da emekli olamazsınız. 4713 gün daha prim ödeyerek 1188 gün olan prim ödemenizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Giriş bildirilmemişse dava açma süresi 5 yıldır


Soru: Eşimin sigorta başlangıcı 1983 yılıdır. 13 yıl çalışmış olup, çalıştığı iş yerleri sadece 630 gün prim ödemişler. Bu konuda yargıya başvurabilir miyiz? 13 yıl çalıştığını nasıl ispat edebiliriz? Yargı yoluna gidilirse, ne elde edebiliriz? Bu konuda aydınlatıcı bir bilgi verirseniz seviniriz.

Kenan ÖZAY

Cevap: Eşinizin çalıştığı işyerleri, SSK ya işe giriş bildirgesini verip, çalıştığı günleri eksik bildirmiş veya hiç bildirmemişse, eşiniz İş Mahkemesine Hizmet tespit davası açarak günlerini yargı yoluyla kazanabilir. Ancak, dava açtığında o iş yerinde çalıştığını mahkemede kanıtlaması gerekir. Ancak, çalıştığı işyerleri eşinizin girişini SSK ya bildirmemişse, eşiniz işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde dava açması gerekiyordu. İşten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl geçmişse zamanaşımı olduğundan dava da açamaz. Ancak, işten ayrılalı 5 yıl geçmeyen işyerleri için dava açabilir. Bu takdirde de yine mahkemede çalıştığı halde girişinin ve çalıştığı günlerin SSK ya bildirilmediğini somut delillerle kanıtlaması gerekiyor.

Bağ-Kura süresinde kayıt olmayanın sigortası 1 Ekim 2008 den başlıyor

Soru: 1 Ekim 1955 doğumluyum. 1 Nisan 1979 da SSK girişim yapıldı. 1993 yılına kadar SSK lı olarak çalıştım. 2500 gün prim ödemem var. 1994 de vergi mükellefi olarak işyeri açtım. Ancak Bağ-Kur girişim olmadı. Bağ-Kur kaydım yok ve Bağ-Kura borcum da yok. Bu şartlarda nasıl emekli olabilirim?

Samet KOZBEY

Cevap: Vergi mükellefiyetiniz halen devam ediyorsa, 1 Ekim 2008 den itibaren Bağ-Kurlu olmak zorundasınız. Ancak, bu tarihe kadar olan Bağ-Kur hak ve yükümlülüğünüz yok. Askerliğinizi(20 ay kabul edilmiştir) sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, borçlanıp 300 gün(10 ay) daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Ekim 2013 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Vergi mükellefiyetiniz devam ediyorsa bu şartlarla emekli olmak için 300 gün prim ödedikten sonra mükellefiyet kaydınızı kapatmanız gerekiyor. Aksi takdirde prim ödemenizi 15 tam yıla(5400 güne) tamamlayacağınız tarihte, Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

Anneniz 191 gün prim ödeyerek emekli olabilir

Soru:1948 doğumlu olup sigorta başlangıç tarihi 1974 yılıdır. 2005 yılı Mayıs ayı itibariyle 1969 gün prim ödemesi var. 2005 Mayıs ayından itibaren isteğe bağlı sigortaya prim ödüyoruz. Annem ne zaman emekli olabilir.

Murat TAŞ

Cevap: Anneniz kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. 191 gün daha prim ödeyerek 1 Mayıs 2009 tarihi itibariyle 3409 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.(ara vermeden prim öderse 11 Kasım 2009 ayında)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1701

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Süresi uzatılan sözleşme Damga Vergisine tabi