Satış vadi sözleşmesinin tapuya tescilinde “binde 5.4” Tapu Harcı ödenir

 

02.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Satış vadi sözleşmesinin tapuya tescilinde “binde 5.4” Tapu Harcı ödenir

Ekrem Sarısu - 02 Haziran 2009 Salı - Posta

Soru: Satış vadi sözleşmesiyle bir daire alıyorum. Mal sahibinin oturduğu evi dekore ediyorum ve bir miktarda para vereceğim. Tüm bunlar bittiğinde mal sahibi tapuyu verecek. Satış vadini tapuya tescil ettirdiğimde, ne kadar vergi ödemem gerekir.

Bahtiyar SÜNGÜ

Cevap: Satış vadi sözleşmesinin tapuya şerhinde sözleşmedeki bedel üzerinden “binde 5.4” oranında Tapu Harcı ödenmesi gerekiyor. Ancak, bu bedel sözleşmeye konu gayrimenkulün emlak vergi değerinden az, emlak vergi değerinin iki katından çok olamıyor. Sonuç olarak, satış vaadi sözleşmesindeki bedel; emlak vergi değerinden az ise, emlak vergi değeri üstünden, emlak vergi değerinden yüksek emlak vergi değerinin iki katından az ise, sözleşmedeki bedel üzerinden, emlak vergi derinin iki katından fazlaysa, emlak vergi değerinin iki katı üstünden, binde 5.4 oranında tapu harcı ödeyeceksiniz.

İade mal için gider makbuzu düzenleyecek KDV sini de göstereceksiniz

Soru: Emekli oldum. Emekli aylığı ile geçinmek mümkün olmadığından cep telefonu satan küçük bir dükkân açtım. Müşterilerimizden, Tüketiciyi Koruma Kanununu bahane ederek aldıkları telefonu çeşitli bahanelerle iade etmek ve yerine başka telefon almak isteyenler çıkıyor. Garanti kapsamı süresinde müşterilerin iadelerini kabul etmek zorunda olduğumuzu öğrendim. Bu tür iadelerde vergilendirme açısından nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yılmaz KARACA

Cevap: Çeşitli nedenlerle mal iadesi yapıldığı ticareti hayatta sık sık rastlanan bir durumdur. Ticaret müşteri memnuniyetini zorunlu kıldığından, satıcıların genelde garanti kapsamında olmasa da malı değiştirdiği görülmektedir. Emekli bir ticaret erbabı olarak, bu duruma kendinizi alıştırmanızda yarar var. İade edilen malı “Gider Makbuzu” düzenleyerek alacaksınız. Makbuzda; malın satış fiyatını ve KDV sini gösterecek ve makbuzun mal iadesi nedeniyle düzenlendiğini not düşüp, müşteriye mal satışında verdiğiniz belgeyi de müşteriden alarak gider makbuzuna ekleyeceksiniz. Bu belge ile mal kayıtlarınıza tekrar giriş yapacaksınız. Müşteriye verdiğinizi yeni mal içinde normal satışta düzenlediğiniz belgeyi(fatura, fiş) düzenleyeceksiniz.

Kıdem tazminatının tavanı aşan kısmı vergiye tabi tutulması gerek


Soru: Bir işyerinde 20 sene idari sorumlu olarak, sendikası olmayan, 100 kişilik bir firmada standart iş sözleşmeli olarak çalışan personelin aylık brüt maaşı 5.500.-TL dir. Bu kişinin emekli olurken işyerinden alacağı kıdem tazminatı Hesaplamasında, brüt maaşı kıdem tazminatı tavanını (2009 için 2.260.-TL) geçmesinden dolayı, işveren tavanı geçen kısmını vergi kesintisi yaparak personele ödemek zorunda mı? Yoksa işverenin isteğine mi bağlı. Sözleşme genel bir sözleşme olduğu için bu konuyla ilgili bir madde yok. İşveren aşan kısmını vergi kesintisi yaparak vermek isterse, bu miktarı gider yazabilir mi? Yoksa kanunen kabul edilmeyen gider mi yazmalı?

Seyfi ARISOY

Cevap: Kıdem tazminatı olarak; her yıl için kıdem tazminatının tavan tutarı üstünden(2009 yılı için belirlenen tutar 2.260 TL dir) ödeme yapabilirsiniz. Tavan tutarın üstünde bir ödeme yapmak istiyorsanız, normal ücretten yapılan prim vergi vb. yasal kesintileri yapmak zorundasınız. O zaman da ödeyeceğiniz kıdem tazminatı değil ücret olacağından gider yazabilirsiniz.

15 yıl süre ve 3600 günü dolduran Tazminat alarak işinden ayrılabilir

Soru: 15 yıl çalışıp 3600 gün primi olan bir kişi çalıştığı yerden kıdem tazminatı alabiliyormuş. Bu kanundan hangi şartlarda yararlana biliyoruz ve hangi kanun maddesinden öğrenebiliriz. 9 yıldır aynı firmadayım 4955 gün primim var. İşten ayrılmak istiyorum. Haklarımı alıp nasıl ayrılabilirim?

Çelebi YILDIZ

Cevap: Emekli olmak için aranan süre ve prim ödeme şartını yerine getirip, sadece yaş şartını yerine getiremeyenler, 1475 sayılı İş Kanununun 14 ncü maddesince, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Emekli olmak için aranan yaş haddini çalışmadan bekleyebileceği gibi herhangi bir işyerinde hatta ayrıldığı iş yerinde çalışarak da bekleyebilir.

Sigorta başlangıç tarihinizi belirtmemişisiniz, şayet 24 Mayıs 1994 ve daha önceki bir tarihte ilk defa sigortalı olmuşsanız, 15 yıllık süreyi ve 3600 günü doldurduğunuzdan ve kısmi yaşlılık aylığı bağlatmak için, sadece yaş eksiğiniz kaldığından, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne başvurarak kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp, işvereninize ibraz etmeniz yeterli.

25 yılı ve 52 yaşı doldurmanız gerek

Soru: Bulgaristan göçmeniyim. Sigorta başlangıç tarihim 1 Aralık 1992’dir. Halen sigortalı olarak çalışmaktayım. Askerliği borçlandığım takdirde, ne zaman emekli olabilirim?

Arif MEHMETOGLU

Cevap: Doğum tarihinizi ve askerlik sürenizi belirtmediğinizden, sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden önce iki yıl askerlik yaptığınız varsayımında göre cevaplandırıyoruz. Askerliğinizi borçlanırsanız, başlangıç tarihiniz 2 yıl geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olurunuz. Ara boşluğunuz yoksa prim ödemeniz yeterli olduğundan, 1 Aralık 2015 tarihinde 52 yaşınızı dolduruyorsanız bu tarihte, doldurmuyorsanız 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

30 Nisan 2008 itibariyle 5 yıldan az prim borcu olanın borcu silinmiyor

Soru:25 Ağustos 2004 tarihinde açtığımız işyerinin ilk ay Bağ-Kur ücretini yatırdıktan sonra bir daha yatıramadık. Borçtan ne şekilde kurtulabileceğimiz hakkında bilgi verir misiniz? Yatırmamız mı gerekiyor?

M.YILMAZ

Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura 5 yıldan fazla prim borcu olanların prim borcu olanlar, sigortalılıklarını durdurmak suretiyle prim borçlarından kurtulabiliyorlar. 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla prim borcunuz olmadığından nu imkândan yararlanamıyorsunuz. Maalesef borcu ödemekten başka çareniz yok.

Prim ödemeseniz de 49 yaşını doldurduğunuzda emekli olursunuz


Soru: 31 Aralık 1966 doğumluyum. SSK girişim 1 Şubat 1986 dır. 17 Şubat 1987 den itibaren de Bağ-Kurlu oldum. 4 Eylül 1998 tarihinde tekrar SSK geçtim. Bu süredeki tüm prim ödemelerim yapıldı.15 Nisan 2009 SSK dan ayrıldım. Şimdi tekrar Bağ-Kura mı geçip ne kadar süre daha prim yatırmam gerekli? Ve ne zaman emekli olabilirim?

Şükrü AĞHAN

Cevap: SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Sorunuzdan 5300 gün prim ödediğiniz anlaşıldığından bundan sonra prim ödemeseniz de, 49 Yaşınızı dolduracağınız 31 Aralık 2015 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz. Ancak, primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan bu şartlarla emekli olmak için ya Bağ-Kura prim ödemeyin. Ödeyecekseniz de 1259 günden fazla prim ödemeyin. Aksi halde Bağ-Kur şartlarına tabi olursunuz. Bağ-Kurda emekli olmak için 9000 gün prim ödemeniz gerekir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1575

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Satış vadi sözleşmesinin tapuya tescilinde “binde 5.4” Tapu Harcı ödenir