Yevmiye defteri yıl içinde dolduğunda belgeleri yeni deftere kaydedebilirsiniz

 

03.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yevmiye defteri yıl içinde dolduğunda belgeleri yeni deftere kaydedebilirsiniz

Ekrem Sarısu - 01 Haziran 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Dikkatsizlik sonucu sayfa sayısı az defter tasdik ettirdiğimizden, kullanmakta olduğumuz yevmiye defteri dolmak üzere, ceza yememek için ne yapmamamız gerekiyor?

Hamit Bahçeci

Cevap: Vergi Usul Kanununa göre; noter tasdikine tabi olan defterlerin dolması veya sair sebeplerle yıl içinde yeni bir defter kullanmaya mecbur olanlar, defterleri kullanmaya başlamadan önce notere tasdik ettirmek zorundalar. Yevmiye defteriniz dolmadan yeni bir defter tasdik ettirerek, kullandığınız defter dolduktan sonra, belgeleri yeni tasdik edilen yevmiye defterine kayıt etmeniz halinde sorun yaşamaz, cezaya da muhatap olmazsınız.

Yurtdışındaki yabancı şirketten alınan ücret Gelir Vergisi’ne tabi değil

Soru: İngiltere merkezli yabancı bir firmanın elemanı olarak İstanbul’daki işlerini takip edeceğim. Firmanın İstanbul bürosu yok. Aylık ücretimi ve onlar adına yapacağım harcamaları, Londra’da adıma açılacak bir banka hesabına yatıracaklar. Firma ücretimin vergisinin İngiltere’de da ödeneceğini, kesintiden sonra kalanın hesabıma yatırılacağını söylüyor. Ücret olarak hesabıma yatan para için Türkiye’de vergi ödeyecek miyim? Yahut yıllık beyanname vermek zorunda kalacak mıyım?

Baha Kozanoğlu

Cevap: Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/14 ncü maddesi hükmünce; kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler gelir vergisinden istisnadır. Durumunuz bu istisnaya bir bir uyuyor. Alacağınız ücret Türkiye’de gelir vergisine tabi tutulmayacak. Beyannamede vermeyeceksiniz.

Kooperatif hisse satışının vergisi

Soru:1997 yılından beri üye olduğum konut yapı kooperatif, nihayet inşaatını tamamladı. Üyeler kuraları çekti ve herkesin yeri belli oldu. Çevre düzenlemesi ve ufak tefek işleri yapılıyor. Altı aya kadar dairelerin teslim edileceği söyleniyor. Henüz tapu verilmedi. Şayet tapu verilmeden hisse devretmek yoluyla dairemi satarsam, vergi doğar mı?

Ayhan KARSLIOĞLU

Cevap: Daire henüz size tahsis edilmediğinden yaptığınızdan işlemi, daire satışı değil, kooperatif hisse devridir. Kooperatif hissesinin satışında sürenin bir önemi yok. Kooperatife ödediğiniz aidatlar(satışın yapıldığı ay hariç) her ay ÜFE endeks artış oralarında artırılarak, hisselerin artırılmış maliyet bedeli bulunur. Hisselerin satış değeri ile artırılmış maliyet bedeli arasındaki fark, hisse satış kazancınızı oluşturur. Bu şekilde hesaplayacağınız hisse satış kazancınız 7.600 TL si(2009 için geçerli had) gelir vergisinden müstesna tutulduğundan, 7600 TL yi aşan kısmının beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Asgari ücretin net tutarından az geliri olan anneye oğlundan aylık bağlanır

Soru: Kardeşim 657 ye memur emekli sandığı mensubu idi 2004 de bekâr olarak vefat etti. 5 yıldan fazla süre çalışması vardı. Yeni çıkan kanuna göre muhtaç olan anneme maaş bağlatmak için Kasım 2008 de evraklarla Emekli Sandığına başvurduk. 8 aydır beklemekteyiz. Şubat 2009 da muhtaç olduğuna dair bazı evraklar istediler. İstedikleri evraklar kuruldan geçti Ankara’ya gönderildi. Biz almadık, gelmedi falan dediler. Neyse sonuç olarak annem maaşa bağlanır mı?

Kamil Tatar

Cevap:Annenizin sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmıyor, bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almıyor ve her türlü kazanç ve iradı toplamı asgari ücretin net tutarından(bugün için 477 TL dir.) azsa, annenize kardeşinizden dolayı aylık bağlanır. Annenizden başka aylık alacak kimse yoksa(ki sorunuzdan olmadığı anlaşılıyor) 620 TL civarında aylık alır. Dosyanızda mal bildirimi ve muhtaçlık belgesi eksik. Elden getirerek Emekli Sandığına vermenizde yarar var.

Hafta tatilinde çalışılan güne ait ücret yüzde 150 zamlı ödenir

Soru: Ben 1 yıldır bir şirkette haftalık izinsiz çalışıyorum. Kasım ayında nikahım yapıldı ve 3 gün sonra işten ayrılıyorum. İşten ayrıldığımda nikah tazminatım asgari ücret üzerinden ne kadar olduğunu merak ediyorum ayrıca haftalık izinlerimi almam için mahkemeye mi başvurmam lazım. Maalesef bana kağıt imzalattılar ilk girdiğimde bütün hakkımı aldığıma dair. Ben 2 şahit bularak iş yerinden bu işin altından kalkabilir miyim. Lütfen 2 güne haber verirseniz ona göre davranıp 3 gün sonra işten ayrılacağım çünkü..Şimdiden çok teşekkür ederim

Serap Gedik-Adana

Cevap: Hafta sonu çalışmanıza karşılık, hafta sonu çalışılan güne ait ücretiniz bir kat fazlasıyla ödenir(günlük ücretiniz 40 TL ise o gün için toplam 80 TL ödenmesi gerekir). Eğer, hafta içi çalışmanız 45 saatse, yani İş Kanununa göre haftalık çalışma saatini dolduruyorsanız, hafta sonu çalıştığınız güne ait ücretin yüzde 150 zamlı ödenmesi lazım.(günlük ücretiniz 40 TL ise toplam 100 TL ödenmesi gerekir) İşverenden hafta sonu çalışma ücretinizi zamlı ödenmesini talep edin. Ödemezlerse, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlık Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak, ücret alacaklarınızın ödenmesinin sağlanmasını talep edebilirsiniz. Ayrıca, İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz.

SSK ya eksik bildirim yapıldığını ispatlamak zordur

Soru: Bir markette tezgâhtar olarak çalışmaktayım. Net maaşım 1.250 TL’ dir. Fakat işveren SSK ya asgari ücret üstünden prim ödüyor. Aynı iş yerinde 6 kişi çalışmaktayız. 12 saat çalışıyoruz. Dün itibari ile arkadaşımızın birinin işine sebepsiz olarak son verildi. Tazminatını asgari ücretten ödediler. Her an bizimde işimize son verilebilir. 1.250 TL ücret aldığımızı nasıl ispat edebiliriz?

Öztürk BÜLBÜL

Cevap: İşveren 1.250 net ücret ödeyip, SSK ya asgari ücret üstünden bildirim yaptığına göre, defter ve kayıtlarını da asgari ücrete göre düzenlemiştir. Aksi kanıtlanana kadar yasal defterlerdeki geçerlidir. Mahkemelik olduğunuzda 1.250 TL net ücret aldığınızı ispatlamak size düşüyor. 1.250 TL ücret aldığınızı imzaladığınız herhangi bir makbuz veya belge, banka hesabınıza yatırılmışsa banka hesabı, çekle ödeme yapılmışsa çek kaydı, özel bir defter tutuyor ve size imzalatıyorsa bu defter ile ve şahitlerle vb. şekilde ispatlayabilirsiniz. Ancak, belirttiğimiz gibi, işveren önlemini almıştır. İspatlaması oldukça zordur. Aynı şekilde fazla çalışmalarınızı da kanıtlayabilirseniz, fazla çalışma ücretlerini alabilirsiniz. Mahkemeden önce işverenle görüşüp problemi uzlaşarak çözmenizde yarar var.

Babaanneniz 15 yıl sigortalılık süresini dolduracağı 2013 de emekli olur

Soru: Babaannemin doğum tarihi 10.08.1947, işe giriş tarihi 01.10.1998, işten çıkarılış tarihi 01.11.2008, SSK ya 9 yıl prim ödedi. 8 aydır isteğe bağlı Bağ-Kur'a prim ödüyor. Ne zaman emekli olabilir?

BATUHAN

Cevap: Babaanneniz kısmi yaşlılık aylığı ile emeli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartına tabi, 4 ay daha prim ödeyerek prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 15 yıl sigortalılık süresini dolduracağı 1 Ekim 2013 tarihinde emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 907

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yevmiye defteri yıl içinde dolduğunda belgeleri yeni deftere kaydedebilirsiniz