İnşaatını yönetim kurulu üyesine veren kooperatif vergi muafiyetini kaybeder

 

09.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İnşaatını yönetim kurulu üyesine veren kooperatif vergi muafiyetini kaybeder

Ekrem Sarısu - 09 Haziran 2009 Salı - Posta

Soru: Konut yapı kooperatifi inşaat işini; riski azaltmak maksadı ile yabancıya yaptırana kadar kooperatif yönetiminin de sorumluluğu olan, müteahhitlikte yapan yönetim kurulu üyesine vermesinde herhangi bir mahsur var mı?

Ahmet DİLER

Cevap: Konut kooperatifi; inşaat işlerini istediği müteahhide yaptırabilir. Ancak; İnşaat işlerini kısmen veya tamamen üstlenen gerçek kişiler veya tüzel kişi temsilcileri, aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olması halinde, kooperatif Kurumlar Vergisi muafiyetini kaybeder. Ve kooperatif Kurumlar Vergini tabi tutulur. Konut yapı kooperatifinizin inşaat işini yönetim kurulu üyenize vermeniz halinde, kooperatifiniz Kurumlar Vergisine tabi olur.

Yazlık dairesinde sürekli oturan emekli emlak vergisi ödemez

Soru: Emekliyim. 90 m2 lik bir dairem var. Yazlık daire olduğu gerekçesiyle belediye emlak vergisi tahakkuk ettirdi. Oysa yazılarınızda tek dairesi olan emeklinin emlak vergisi ödemeyeceğini belirtiyorsunuz. İstanbul’da deniz kıyısındaki trilyonluk daire için emlak vergisi ödenmiyor. Yazlık daire gerekçesiyle Eğe’deki 90 m2 daire için emlak vergisi isteniyor? Bu nasıl kanun? Emlak vergisi ödememe için ne yapmam lazım?

DİLEK

Cevap: Emekli aylığından başka geliri olmayan Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi aşmayan tek meskeni olan emeklilerin bina vergisi oranı, Bakanlar Kurulunca “sıfır” a indirildiğinden emlak vergisi ödemiyorlar. Ancak, bu avantajdan, muayyen zamanlarda dinlenmek maksadı ile kullanılan meskenler(yazlık daireler) yararlanamıyor. Şayet dairenizi yılın belli zamanlarında dinlenmek maksadı ile kullanıyorsanız, emlak vergisi ödemeniz lazım. Belediye haklı. Ancak, dairenizde sürekli oturuyorsanız(çoğu emekli sürekli oturuyor) belediye haksız. Çünkü; emlak vergisi ödememeniz gerekir. Bulunduğunuz yerdeki muhtarlıktan alacağınız ikametgâh ilmühaberi ve meskeni yazlık amaçlı kullanmadığınızı ve sürekli oturduğunuzu belirten bir düzeltme dilekçesi ile birlikte belediyeye başvurarak, tarh ve tahakkuk eden emlak vergisinin kaldırılmasını talep ettiğinizde, düzeltme yoluyla tarh ve tahakkuk eden emlak vergisi kaldırılıp ve vergi ödemezsiniz.

Borcun vadesinden önce ödenmesinde iade edilen faiz ve KDV

Soru: Uzun vadeli bir mal satışında fiyata faiz uygulanmakta ve mal bedeli ve faiz KDV ye tabi tutulmaktadır. Müşterinin; belli oranda faiz indirimi şartıyla borcunu vadesinden önce ödemesi halinde, vergilendirme açısından ne gibi işlem yapılması gerekir? Özellikle KDV açısından.

Savaş UZEL

Cevap: Müşteriye, borcunu vadesinden önce ödemesi karşılığında yapılan faiz indirimi için, aynen mal idesinde olduğu gibi gider makbuzu düzenlenecek ve indirilen faiz tutarı da KDV ye tabi tutulacaktır. Mal satışı sırasında düzenlenen satış belgesi(fatura veya fiş) müşteriden alınarak gider pusulasına eklenecektir. İade edilen faiz tutarı, satış ıskontoları hesabıyla ilişkilendirilerek gider yazılacak, KDV de gider makbuzunun düzenlendiği dönem de indirime konu edilecektir.

İsteğe bağlıya dikkatsiz prim ödeyen Bağ-Kurdan emekli olabilir

Soru: Nisan 1957 doğumlum. SSK ya isteye bağlı prim ödüyorum. 2011 de emekli olmayı planlıyorum. Son 2 yılı en yüksek basamaktan prim ödenirse en yüksek dereceden emekli olunur, diye bir şey var mı? En yüksek basamak ücreti ne kadardır? Böyle bir şey varsa, nasıl bir yol izlememiz lazımdır?

Neşe CİDDİ

Cevap: Son iki yılda tavandan prim ödendiğinde, en yüksek emekli aylığı bağlanması gibi bir uygulama yok. Emekli aylığı tutarına, tüm çalışma döneminde ödenen prime esas kazançlar etki ediyor. Taban aylık uygulaması olduğundan, çalışma süresince asgari kazanç üstünden prim ödeyenin birinin, son bir, iki yıl yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödemesi, emekli aylığı tutarını yükseltmez. Emekli aylığı tutarından ziyade asıl dikkat etmeniz gereken husus, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı sigortaya 1260 günden(3.5 yıl) az prim ödemedir. Çünkü, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Bu tarihten itibaren isteğe bağlıya 1260 gün prim ödeyen, Bağ-Kur şartlarıyla Bağ-Kurdan emekli olacak

Prim tamam 48 yaşı doldurduğunuzda emeklisiniz

Soru: 7 Temmuz 1963 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Haziran 1986 dır. Askerlik hariç 5540 gün prim ödemem var. 540 günde askerlik borçlanmamı ödedim. Prim ödemem toplam 6080 güne yükseldi. Ne zaman emekli olabilirim?

Enver KUZUCANLI

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızı tahmin ediyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız

7 Temmuz 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Annenizin dosyasına başkasının primi işlenmiş

Soru: Annem olan 1 Aralık 1960 doğumlu. 1979 yılında sigortalı olarak işe başlamış ve toplam 90 gün prim ödemiştir. Hizmet dökümü aldığımda işe giriş ve işten çıkış tarihleri kısmı da boş. Sadece yazdığım gibi 90 gün prim gün sayısı görünüyor. Emekli olabilmesi için nasıl bir yol izlemesi gereklidir? Ayrıca toplu prim ödeme şansı var mı? Bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Hasan OK

Cevap: Mustafa Menzil isimli şahsın 90 günü annenizin dosyasına işlenmiş görünüyor. Öncelikle Kuruma yazılı olarak başvurarak, yanlışlığı düzelttirin. Annenizin başlangıcı görünmüyor. Bu yönde de bir araştırma yapmanız da yarar var. Şayet annenizin 1979 dan başlangıcını bulabilirseniz, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olarak, prim ödemesini 3600 güne tamamladığı tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Geçmiş dönemdeki primi ödenmemiş boş günler, toplu prim ödenerek kazanılamıyor.

SSK ya 3250 gün az prim öder 2 yılda erken emekli olabilirsiniz

Soru: 5 Ağustos 1979 doğumluyum. 1 Temmuz 1994 den itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. 2823 gün prim ödemem var. 1 Ağustos 2006 tarihinden beride Bağ-Kurluyum. Emekli olmak için daha ne kadar prim ödemem lazım?

Cevdet ŞİMŞEK

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla 57 yaşınızı dolduracağınız 5 Ağustos 2036 da emekli olabilirsiniz. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartına tabisiniz. SSK ya geçip 1884 gün daha prim ödeyerek 3866 gün olan prim ödemenizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 5 Ağustos 2034 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz.

Babanız emekli olmak için 907 gün prim ödemeli

Soru: Babam 1963 doğumlu. Askerlikten önce Şubat 1982 de Sigortalı olarak çalışmaya başlamış. Toplam prim ödemesi 3,628 gün. 2000 yılında 18 aylık askerlik borçlanmasını yatırdı. Babamın emekliliğine ne kadar bir süre var?

Süheyla KURT

Cevap: Babanız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi. 907 gün daha prim ödeyerek, askerlik dâhil 4168 gün olan prim ödemesiniz 5075 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir(ara vermeden prim öderse Ocak 2012 ayında).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 735

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İnşaatını yönetim kurulu üyesine veren kooperatif vergi muafiyetini kaybeder