Veraset beyannamesi verildikten sonra intikal yaptırılabilir

 

08.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Veraset beyannamesi verildikten sonra intikal yaptırılabilir

Ekrem Sarısu - 08 Haziran 2009 - Pazartesi - Posta

Soru: Babam 2001 senesinde vefat etti. Babamın üzerinde iki daire vardı. Veraset vergisini yatırdık .(sadece bir defaya mahsus mu yatıyor?) Ancak bunca sene geçmesine rağmen intikalini yaptırmadık. Mirasçı olarak annem ve ben gözüküyoruz. İntikali yaptırmamamız ve babamın üzerinde tapuların gözükmesinin bir sakıncası var mı? Sorun teşkil eder mi? Bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim.

Levent ÖZDEMİR

Cevap: Veraset ve İntikal Vergisi 3 yıl içinde 6 eşit taksitte ödenmektedir. Tarh ve tahakkuk eden Veraset ve İntikal Vergisini ödemişseniz, ikinci kez Veraset ve İntikal Vergisi ödemeniz söz konusu değil. Daireleri üstünüze almamanın; emlak vergisi, kirada ise gelir beyanı, gayrimenkulü satılması, daireler ile ilgili üçüncü kişilerle oluşacak ihtilaflar vb. çeşitli konularda problem yaratma ihtimali var. Biran önce dairelerin intikalini yaptırmanızda yarar var. Ayrıca, miras kalan gayrimenkulün kanuni mirasçılara intikalinde, Tapu Harcı da 27 Ocak 2009 tarihinden itibaren kaldırıldı. Bu açıdan da intikalde ödeyeceğiniz bir harç da yok. Daireleri üstünüze almamanın size sağladığı bir yararda olmadığına göre, babanızdan kalan daireleri daha fazla geciktirmeden üstünüze almanızda fayda var.

Trafik para cezası köprü ve otoban cezası KDV ye tabi değil

Soru: Araç kiralama işi yapmaya başladık. Araç kiralayanın sebep olduğu trafik para cezası, köprü ve otobanlarda kesilen cezaları, kirama sözleşmesi gereğince araç kiralayanın ödemesi gerekiyor. Bu cezaları araç kiralayanlara fatura ile yansıtırken Katma Değer Vergi hesaplayıp, hesaplamayacağınız hususunda tereddüde düştük. Araç kiralayan müşterilerimize fatura ile yansıttığımız trafik para cezası, köprü ücreti vb. cezalara KDV hesaplayacak mıyız?

İLHAMİ

Cevap: Trafik para cezası, köprü ve otobanlarda kesilen cezalar; KDV kapsamına giren bir mal teslimi ve hizmet ifası karşılığı olmadığından, KDV konusuna girmez. Müşterilerinize fatura düzenleyerek yansıtacağınız, trafik para cezası, otoban ve köprülerde kesilen cezalar ve bunların geç ödenmesinden kaynaklanan gecikme zam ve faizleri için ayrıca KDV hesaplamanıza gerek yok.

İşe kendi taşıtı ile gidip gelen personelin benzin faturası gider yazılamaz

Soru: Şirket personelimiz işe kendi otomobiliyle gelip gidiyor. Otomobilinin benzin parasını alacağı fatura karşılığı defterlerimize masraf yazabilir miyiz?

Tufan DURMUŞ

Cevap: İşe kendi taşıtı ile gidip gelen şirket personelinizin, benzin harcamasını şirketten karşılayabilirsiniz. Ancak benzin faturasını defterlerinize gider yazamazsınız. Benzin faturası tutarını; personelin ücretine ilave ederek ücretten yapılan yasal kesintileri yaptıktan sonra ücret kapsamında gider yazabilirsiniz.

KEY ödeme listeleri güncellendi

Soru: KEY ödemeleri yapılacak mı? Yapılacaksa ne zaman?

Meliha YÜCAL

Cevap: Konut Edindirme Yardımı(KEY) itirazlarının tamamının en geç 28 Haziran 2009 tarihine kadar sonuçlandırılması gerekiyor. Nitekim bu kapsamda KEY ödeme listeleri güncellenerek yayımlandı. Güncellenen listeye bakın. Adınız çıkmışsa KEY’ inizi alabilirsiniz. Çıkmamışsa yeni listeyi bekleyin.

Tüm işçiler için sürekli sağlanan menfaatler kıdem tazminatına yansıtılmalı

Soru: Posta gazetesindeki bir yazınızda; kapıcının kıdem tazminatı ile ilgili, kapıcının elektrik, su, ısıtma ve kapıcı dairesinde kira ödemeden oturduğu halde bunların parasal değerlerinin de kıdem tazminatına yansıtılması gerekir ve dikkate alınır demektesiniz. Belirtilen bu hususlar hangi kanunun? Hangi maddesinde? Yazmaktadır? Bu yazınız kendi düşünceniz midir? Yoksa bir kanun gereği midir? Bu konu hakkında bizi bilgilendirirseniz çok memnun oluruz.

Sinem KAĞNICI

Cevap: Sorunuzdaki yazımızda belirttiğimiz hususlar; sadece kapıcılara değil tüm çalışanlar için geçerlidir. Söz konusu yazıda belirttiğimiz hususların kanuni dayanağını 1475 sayılı İş Kanunun(eski iş kanunu sadece 14 ncü maddesi yürürlükte) 14 ncü maddesinin 12 nci fıkrası oluşturuyor. Söz konusu fıkranın; “…kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında 26. maddenin birinci fıkrasında yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatlerde gözönünde tutulur. …” şeklindeki hükmünce, ister kapıcı olsun, ister başka bir iş yapsın çalışan işçiye sürekli olarak sağlanan menfaatlerin(konut, yakıt, elektrik, su parası, bayram, tatil harçlığı vb. gibi), aylık parasal karşılıklarının kıdem tazminatına esas alınan ücrete eklenmesi gerekiyor. Yasal dayanağı olmayan hiçbir hususu, Türkiye’nin en yüksek tirajına sahip bir gazeteye yazma lüksümüz yok.

51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 31 Ağustos 1967 doğumluyum. 31 Aralık 1985 tarihinde SSK'lı olarak göreve başladım. SSK'lı 123 gün hizmetim bulunmaktadır. 19 Kasım 1986 tarihinde Emekli sandığına tabi olarak memuriyete geçtim. 23 Kasım 1989 tarihinde memuriyetten istifa ettim. 13 Ekim 1992'de tekrar memur olarak göreve başladım. Halen memur çalışmaktayım. Ne zaman ve hangi şartlarla emekli olabilirim?

Fahir YARALI

Cevap: Emekli olmak için: 25 tam fiili hizmet süresi, 51 yaş şartına tabisiniz. 6 Haziran 2014 tarihine kadar fiili hizmette bulunarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 31 Ağustos 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK lı devam eden AŞ yönetim

kurulu üyesinin Bağ-Kurlu olması gerekmiyor

Soru: SSK giriş tarihi 1 Eylül 1996 olan, 4/a kapsamında sigortalılığı devam eden, anonim şirket kurucu ortağının, şirket yönetim kuruluna girmesi halinde, 4/b kapsamına girmesi gerekir mi? 4/a kapsamında devam etmesi emeklilik açısından bir sorun yaratır mı?

Z.ARSLANBOĞA

Cevap: Anonim Şirket(AŞ) kurucu ortaları, yeni yasa ile Bağ-Kur (yeni adıyla 4/b sigortası) kapsamından çıkartıldı. Ancak, AŞ yönetim kurulu üyeleri 4/b sigortası(eski adıyla Bağ-Kur) kapsamında. 4/a sigortalısı(eski adıyla SSK) birinin, AŞ yönetim kurulu üyesi olması halinde, 4/a sigortası aralıksız devam ettiği sürece, 4/b sigortalısı olmasına gerek yok. Ancak, 4/a sigortası bir gün dahi kesintiye uğrarsa, 4/b sigortalısı olması gerekir. 4/b sigortalısı olduktan sonrada AŞ yönetim kurulundan ayrılmadığı sürece, bir daha 4/a sigortalısı olamaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 853

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Veraset beyannamesi verildikten sonra intikal yaptırılabilir