Şirketin vergi borcunun bulunması sağlık yardımı almanıza mani değil

 

07.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şirketin vergi borcunun bulunması sağlık yardımı almanıza mani değil

Ekrem Sarısu - 07 Haziran 2009 Pazar - Posta

Soru: Ben 1965 doğumluyum.24 yıldır Bağ-Kur mükellefiyim. Bağ-Kura hiç bir şekilde borcum yok. Aylık primlerimi düzenli ödüyorum. Ancak şirket ortağı olduğum şirketin vergi borcundan dolayı, sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorum. Sağlık karnesi çıkarırken maliyeden istenen “borcu yok” belgesinin kanuni zorunluluğu var mı? Ben ve aile fertlerimin Bağ-Kurun sağlık hizmetlerinden faydalanmam için ne yapmam gerekir? Vergi borcu ödenmeden (şirket) bu hizmetlerden faydalanmam için ne yapmam gerekir? Kuruma borcum yok iken hizmetlerden yararlanamadığım için Bağ-Kura dava açsam hangi mahkemeye, hangi yasa ve yönetmeliğe itiraz için dava açabilirim.

Cengiz KÖKOĞLU-İSTANBUL

Cevap: Bağ-Kurdan sağlık yardımı alıp almamakla şirketin vergi borcu arasında bir ilişki yok. Şirketin vergi borcu olsa da, olmasa da sağlık yardımı alabilirsiniz. Sağlık yardımı almak için; 60 günden fazla Bağ-Kur prim borcunuzun olmaması gerekiyor. Sorunuzda prim borcunuzun olmadığını belirttiğinize göre, gerek siz, gerekse kanunun bakmak zorunda olduğunuz eş ve çocuklarınız, Bağ-Kurdan sağlık yardımı alabilir. Sağlık yardımı almak için sağlık karnesi çıkartmanıza gerek yok. Yeni yasaya göre; TC. kimlik numarası ile sağlık yardımı alabiliyorsunuz. Bunun için öncelikle bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne nüfus cüzdanı, TC. kimlik numaranızla başvuru yaparak, bilgisayar sistemine kaydınızı yaptırmanız gerek. Sistem de kaydınız olmadığı zaman sağlık yardımı alamazsınız. Tüm bunlara rağmen şirket borcundan dolayı sağlık yardımı almanıza mani olurlarsa, İş Mahkemesine dava açabilirsiniz.

Tapunuza göre kat mülkiyetiniz kurulmuş

Soru: Tapularda tapunun en üst bölümünde resmin yanında Türkiye Cumhuriyeti, Kat Mülkiyeti, Tapu Senedi yazıyor. Acaba bu tapu kat irtifakı mı? Yoksa kat mülkiyeti mi?
Bu konuda kimse bir şey bilmiyor, bizleri aydınlatırsanız seviniriz.

Mazlum REHA GÖKSEL

Cevap: Tapunuza göre, binanızın kat mülkiyeti kurulmuş. Binanız için kat mülkiyeti ile ilgili olarak yapacak bir işlem yok. 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyeti kurdurmayan binalara kesilecek 1.000 TL idari para cezası sizi kapsamıyor.

Patronun işletmeden çektiği malın emsal bedeliyle hâsılata eklenmesi gerek

Soru: Bir inşaat firmasında ön muhasebede çalışıyorum. Son bitirdiğimiz binadaki dairelerden birini patron kendisine ayırdı. Bu konuda ödenecek bir vergi var mı? Ne gibi bir işlem yapmamamız gerekiyor?

Mahmut

Cevap: Teşebbüs sahinin, eşinin veya çocuklarının işletmeden çektiği mallar, gider olarak değerlendirilemez. İşletme sahibinin işletmeden çektiği mal, emsal bedeli ile değerlendirilerek hasılata eklenmesi gerekmektedir(GVK md. 41/1).

Temerrüt faizini gider yazılabilir

Soru: Şirketimizde kullandığımız banka kredisi taksitini sürresinde ödeyemediğimiz için banka temerrüt faizi çıkarttı. Temerrüt faizini masraf yazabilir miyiz?

Hayrettin

Cevap: Bankadan aldığınız ve şirkette kullandığınız banka kredisini süresinde ödeyememenizden dolayı, banka ile yaptığınız sözleşme gereği ödediğiniz gecikme faizi(temerrüt faizi) işletmeyle ilgili ve ticari kazancın elde edilmesi ve devam ettirilmesi için yapılmış genel gider niteliğinde olduğundan, gider yazarak, vergilendirilecek ticari kazancın tespitinde hâsılattan indirebilirsiniz.

SSK şartlarıyla emekli olmak için

İsteğe Bağlıya 41 aydan fazla prim ödemeyin


Soru: 24 Nisan 1966 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Aralık 1984 dür. İşten ayrılıp 2,5 yıl isteğe bağlı ödedim. Tekrar ara verip 15 Nisan 2009' da isteğe bağlı ödemeye başladım. 2836 gün prim ödemem var. Yeni kanuna göre, isteğe bağlı prim ödeyen Bağ-Kur'a geçiyormuş. Emeklilik şartlarımı öğrenmek istiyorum.

Sevgi TİMZAN

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 41 yaş şartlarına tabisiniz. 2164 gün daha prim ödeyerek, 2836 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim ödemeniz halinde, 20 Nisan 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz) Ancak, sorunuzda da belirdiğiniz gibi, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından,15 Nisan 209 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya 41 ay prim ödedikten sonra isteğe bağlı sigortadan çıkarak, sigortalı bir işte çalışarak 934 gün prim ödeyin. Aksi halde Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalırsınız. Bağ-Kurdan emekli olmak için de, en az 7200 gün prim ödemeniz gerekir.

25 yıl prim ödeme ve 54 yaş şartın tabisiniz

Soru: Doğum tarihim 22 Mart 1971, SSK başlangıç tarihim Mayıs 1991, bitiş tarihimde Ekim 1997 dir. Ancak SSK’nın internet sitesinde başlangıç tarihim 1 Kasım 1991, bitiş tarihim Kasım 1997 ve prim ödemem 1830 gün olarak görünüyor. Bağ-Kur başlama tarihim 21 Mart 1999 olup, halen Bağ-Kurum devam ediyor. Ne zaman emekli olabilirim?

Gültekin CANDAN

Cevap: SSK da başlangıç tarihiniz 1 Kasım 1992, bitiş tarihiniz 30 Kasım 1997 olarak görünmektedir. İşveren ya girişinizi geç gönderdi veya bir yanlışlık oldu. İşverenden araştırmanız da yarar var. Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartına tabisiniz. 21 Şubat 2018 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 22 Mart 2025 tarihinde emekli olabilirsiniz. SSK da ise 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartına tabisiniz. Bağ-Kuru kapatıp, sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödedikten sonra prim ödemeseniz dahi 53 yaşınızı dolduracağınız 22 Mart 2024 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz.

Sadece yaşı dolduracak emekli olunmaz

Soru: Annem 1952 doğumlu(58), sigorta başlangıcı 1 Ağustos 2001dir. Emeklilik yaşının dolmasına 6 ay süre kaldı. Fakat prim gün sayısını doldurmaya 12 yıl daha var. Sorumlarım şunlar; yaşının doldurduktan sonra emekli olabilir mi? Eğer emekli olursa ne kadar maaş alır?

Özden GÜRLER

Cevap: Anneniz, emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartına tabi. Sadece yaş şartın yerine getirerek emekli olamaz. Prim ödemesini de 7000 güne tamamlaması lazım. Anneniz isteğe bağlı sigortaya geçip, prim ödemesini 5400 güne tamamlayacağı, 1 Ağustos 2016 tarihinde Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile SSK dan erken emekli olabilir.

İade alacağınız prim, kuruma gidip geleceğiniz dolmuş parasını karşılamaz

Soru: Annem 15 Şubat 1991 tarihinde Bağ-Kura kayıt yaptırdı. 7 Mayıs 1992 yılında da Bağ-Kurdan çıkış yaptı. Daha sonra bir daha hiçbir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmadı. Şimdide kardeşimin SSK’sın dan yararlanıyor. Annem 21 Nisan 1942 doğumludur. Bağ-Kura yatırmış olduğumuz primleri geri alabilir miyiz? Veyahut ta annemin emekli olma şansı var mıdır?

İsmail ÇİMENDUR

Cevap: İşyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için aranan yaş haddini doldurduğu halde, prim ödemesi yetersiz olduğu için emekli aylığı bağlanmasına hak kazanamayan Bağ-Kur sigortalıları, isterlerse ödedikleri primleri “yaşlılık toptan ödemesi” adı altına geri alabilirler. Anneniz 58 yaşını doldurduğu halde emekli olamadığından, ödediği primleri geri alabilir. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihine kadar, geri ödenecek primlere faiz işletilmediğinden alacağınız prim dolmuş-taksi paranızı karşılamaz. Anneniz prim ödemesini 15 tam yıla(5400 güne) tamamladığında kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 772

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şirketin vergi borcunun bulunması sağlık yardımı almanıza mani değil