İşyerini bir bütün olarak devir alan mirasçı Gelir Vergisi ve KDV ödemez

 

05.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşyerini bir bütün olarak devir alan mirasçı Gelir Vergisi ve KDV ödemez

Ekrem Sarısu - 05 Haziran 2009 Cuma  - Posta

Soru: Babam vefat etti. İşyerini mirasçılar olarak aynen devam ettirmeyi düşünüyoruz. İşyerini mirasçılar olarak işletmek üzere devir aldığımızda KDV veya Gelir Vergisi ödememiz gerekiyor mu?

Talip ÖZE

Cevap: Şahıs firmasının sahibinin ölümü nedeniyle işletmeye dâhil iktisadi kıymetlerin kanuni mirasçılar tarafından kayıtlı değerleriyle aynen devralınması, bilanço esasına göre defter tutuluyorsa, bilançonun aktif ve pasifiyle birlikte bütün halinde devralınarak faaliyete devam edilmesi halinde, devir işlemi için değer artış kazancı hesaplanmaz ve Gelir Vergisi ödenmez.(GVK Md. 81/1) Ayrıca Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin “4-Diğer İstisnalar” bendinin (c) fıkrasında Gelir Vergisi Kanunun 81 nci maddesinde belirtilen işlemler vergiden istisna edildiğinden söz konusu işlem için KDV de ödenmez. Sonuç olarak, kanuni mirasçıları olarak vefat eden babanızın işyerini aktif ve pasifiyle birlikte bir bütün halinde devir alarak faaliyetine devam etmeniz halinde, devir işlemi için Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi ödemezsiniz.

Birinci derece özürlü vergi indirimi alırsa aylık net ücreti 100.50 TL artar

Soru: Yüzde 85 özürlü vergi indirim hakkı aldığında, aldığı ücret açısından ne karı olur. Vergi indirimi özürlüye ne sağlar?

SAİT

Cevap: Gelir Vergisi Kanunun göre; çalışma gücünün yüzde 80’ ini kaybeden hizmet erbabı birinci derece özürlü olarak kabul edilmektedir. Birinci derece özürlü vergi indirim hakkı alması halinde, her ay vergilendirilecek ücretten 670 TL(2009 için belirlenen had) düşülür. Yani vergilendirilmez. 670 TL nin vergisi kadar her ay eline fazla para geçer. Başka bir ifade ile, 2009 da her ay 100.50 TL fazla para alır.

Gayrimenkulün eski vergi borcu yeni sahibinden alınabilir

Soru: Satın alınan bir arsanın, geçmiş yıllara ait eski sahibinin ödemediği emlak vergisi borçları, arsanın yeni sahibinden istenebilir mi?

Cuma ERDEM

Cevap: Satın alınan bir gayrimenkulün satın alındığı yıl ve geçmiş yıl emlak vergi borcundan, gayrimenkulü satan ve alan müştereken sorumludur. Satın alınan arsanın ödenmemiş geçmiş yıl emlak vergi borçları arsanın yeni sahibinden alınabilir. Ancak arsanın yeni sahibi ödediği emlak vergi borçlarını, arsanın eski sahibine rücu hakkı vardır. Bu hakkı kullanarak mahkeme yoluyla da olsa, ödediği eski emlak vergi borçlarını satın aldığı kişi veya kuruma ödetebilir.

Prim tamam 46 yaşın dolmasını beklemeniz gerek

Soru: Doğum tarihim 14 Nisan 1965 dir. 5 Ekim 1981 tarihinde sigortam başladı. Bugüne kadar 6895 gün prim ödemem var. 2009 Ocak ayında işten çıkarıldım. Ne zaman emekli maaşı almaya başlayabilirim?

Emin TEKİN

Cevap: Emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz bile, 46 yaşınızı dolduracağınız 14 Nisan 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. 1 Mayıs 2011 tarihinden itibaren emekli aylığı bağlanır.

Yersiz bağlanan aylık kesilir ödenen aylıklar faiziyle birlikte geri alınır

Soru: SSK emeklisi olan babam vefat etti. Babam sağında 2. eşinden boşanmıştı. Belgeleri her şeyi dosya numaraları falan var. Ama kadın kaçmış adresini kaybettirmişti. Babam vefat ettikten sonra emekli maaşı için başvurduğumda eski eşinin de başvuru yaptığını öğrendim. Babam öldükten hemen sonra aylığı bağlatmış. Bunun için ne yapmamız gerekiyor. Elimizde boşanma kararı, mahkeme dosya numaraları mevcut. SSK’yı dolandırdığı için, mahkemeye mi vermemiz gerekiyor? Ya da nereye başvurmamız gerekiyor?

Emine KOCUK

Cevap: Üvey anneniz nüfusta babanızla evli göründüğü için SSK dul aylığı bağlamıştır. Nüfus kayıtlarında evli görünmese SSK aylık bağlamaz. Çünkü; dul aylığı bağlanırken nüfustan vukuatlı nüfus kaydı istenmiştir. Babanız nüfusta evli göründüğüne göre, ya mahkeme kararı nüfus idaresine intikal etmemiştir. Ya da babanız boşandığı tarihten sonra boşandığı eşi ile tekrar evlenmiştir. Elinizdeki mahkeme kararıyla nüfus müdürlüğüne başvurun. Şayet babanız tekrar evlenmemişse, kararı nüfusa işlettikten sonra alacağınız vukuatlı nüfus kaydı ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne başvurarak, durumu anlattığınızda, bağlanan aylık kesilir ve ödenen aylıklar faiziyle birlikte geri alınır.

Emekli ikramiyesi almak için en son emekli sandığına tabi olmak gerek

Soru: 1976 yılı İller Bankası giriş, askerlik dönüşü TC Karayolları Genel Müdürlüğünde mühendis olarak(emekli sandığına bağlı )olarak çalıştım.1986 yılında istifaen ayrıldım.1998 de hizmetlerimi toplatarak SSK dan emekli oldum.İller Bankası ve Karayollarında 1978-1986 yıllarına ait tarafıma ikramiye veya tazminat ödenmemiştir. Bu yıllara ait geriye dönük olarak herhangi bir hak talebim olabilir mi?

H.Şevki BİCAN

Cevap: Kamu kurumlarında geçen hizmet süreleri için emekli ikramiyesi alabilmek için, Emekli Sandığına tabi bir kurumda çalışırken emekli olmak gerekiyor. SSK veya Bağ-Kur veya vakıf emekli sandıklarına tabi olarak çalışırken, emekli olanların daha önceki kamu hizmetleri için emekli ikramiyesi alması mümkün değil. Son çalıştığınız kurum emekli sandığına tabi olmadığından, geçmiş hizmetleriniz için emekli ikramiyesi almanız mümkün değil.

9 yıl borçlanırsanız hemen emekli olabilirsiniz

Soru: 1960 doğumluyum Bulgaristan göçmeniyim 1 Nisan 1991 de sigortam başladı. Toplam 3.240 günüm var. 19.06.2002 den bu yana Bağ-Kurluyum. Bağ-Kurum hala devam etmektedir. Ne zaman emekli olurum?

Yaşar MUTLU

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 54 yaş şartına tabisiniz. Ara veremden prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlayacağınız 12 Mayıs 2018 de Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. Bulgaristan’daki askerlik ve çalışma sürelerinizi borçlanarak, emekli olacağınız tarihi öne çekmeniz de mümkün. Örneğin; Bulgaristan’da askerlik ve çalışma süresiz olarak toplam 9 yılınız varsa, 9 yıl borçlanma yapmanız halinde, 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartına tabi olarak, borçlanma bedelini ödemek şartıyla, 19 Haziran 2009 da emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 784

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşyerini bir bütün olarak devir alan mirasçı Gelir Vergisi ve KDV ödemez