Maliyecinin dur ikazına uymayan taşıt sahibine 560 TL ceza kesilir .

 

11.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Maliyecinin dur ikazına uymayan taşıt sahibine 560 TL ceza kesilir

Ekrem Sarısu - 11 Haziran 2009 Perşembe - Posta

Soru: Nakliyeci’ nin yol kontrolü yapan Maliyecilerin Dur ikazında uymayarak, kaçmasının (durmamasının) müeyyidesi nedir?

Sedat

Cevap: Maliyenin yoklamaya yetkili memurları; nakil vasıtalarını özel işaretlerle durdurmak ve taşıtta bulunması zorunlu olan taşıt pulu, yolcu listesi, yolcu bileti, fatura sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesini ve taşıtta bulunan mal ve yolcular ile belgelerin uygunluğunu ölçmek, tartmak, sormak vb. yollarla kontrol etmeye yetkilidir.

Maliyenin, yoklama yapmaya yetkili memurlarının DUR ikazına uymayan taşıtlar için yoklama memurlarınca yoklama fişi düzenlenerek aracın Dur ikazına uymadığı tespit edilir. Bu yoklama fişine istinaden vergi dairesince taşıt sahibi adına ceza ihbarnamesi ile 560 TL(2009 yılı için geçerli tutar) özel usulsüzlük cezası kesilir.

Gelir getirmeyen arazi, emeklinin tek mesken için emlak vergisi ödemesini gerektirmez

Soru: Emekli aylığımdan başka gelirim yok. Oturduğun 120 m2 bir evim var. Köyde babadan kalma 10 dönüm tarlam olduğu gerekçesi ile belediye emlak vergisi ödememi istiyor. Oturduğum tek dairem için emlak vergisi ödemem gerekiyor mu?

Aladdin Demirtaş

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 aşmayan tek meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayan emeklilerin Bakanlar kurulunca emlak vergisi oranı “sıfır” a indirildiğinden meskeni için emlak vergisi ödemezler. Gelir getirmeyen arsa, arazi ve işyeri olması bu avantajdan yararlanmaya mani değil. Köydeki araziniz gelir getirmiyorsa, emlak vergisi ödemezsiniz. Gelir getiriyorsa belediyenin de belirttiği gibi emlak vergisi ödemeniz gerekir.

Ölüm halinde beyanname verme süreleri 3 ay uzar

Soru: Eşimi 20 Nisan 2009 da kaybettim. Mimar olan eşim serbest çalışıyordu. Telaştan geçtiğimiz ay eşimin Katma Değer Vergisi beyannamesini vermeyi unuttuk. KDV beyannamesini geciktirmemizin cezası nedir? Cezadan kurtulma yolu var mı?

Sultan

Cevap: 20 Nisan 2009 da ölen eşinizin KDV beyannamesi için ceza ödemeyeceksiniz. Çünkü, KDV beyannamesi verme süreniz henüz geçmedi. Vergi Usul Kanunumuza göre, ölüm halinde beyanname verme süreleri 3 ay uzamaktadır. Eşinizin faaliyette bulunduğu 1 Nisan 2009 ile 20 Nisan 2009 döneme ilişkin KDV beyannamesi, 1 Mayıs 2009 ile 24 Ağustos 2009 tarihleri arasında verilebilir. Eşinizin KDV beyannamesini en geç 24 Ağustos 2009 mesai saati sonuna kadar vermeniz halinde ceza ödemezsiniz.

15 yıl süresi ve 3600 gün prim ödemesi olan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir


Soru: 15 yıl ve 3500 iş gününü doldurduktan sonra işyerinden kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alabiliyor muyum?

Levent CANOĞLU

Cevap: İşyerinden kendi isteği ile ayrılan kıdem tazminatı alamaz. Ancak emekli olmak için; aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getiren ve emekli aylığı bağlanması için sadece yaş eksiği kalanlar, isterlerse kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilirler. Ve emekli olacakları yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilecekleri gibi, sigortalı bir işte, hatta ayrıldığı işyerinde dahi çalışarak bekleyebilirler. 100 gün daha prim ödeyerek 3500 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız halinde, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarını yerine getirmiş olacak ve emekli olmak için sadece yaş eksiğiniz kalacak. Bu durumda, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden, süre ve prim şartını doldurduğunuzdan kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabileceğinize dair bir yazı alıp, işyerinize vermeniz halinde kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

Dayınız 47 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabilir

Soru: Dayım 10 Ekim 1963 doğumlu. Sigorta giriş tarihi 12 Ekim 1982 olup bugüne kadar 7806 gün prim ödemesi var. Şu an çalışmıyor. Ne zaman emekli olabilir?

Özlem KARA

Cevap: Dayınız emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de, 47 yaşınızı dolduracağı 10 Ekim 2010 tarihinde emekli olabilir.

5525 gün prim ödeyip 52 yaşı bekleyeceksiniz

Soru: 16 Şubat 1974 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1989 dur. Sigorta sicil numaram 060019870768 dir. Ne zaman emekli olabilirim? Daha kaç gün prim ödemem lazım?

Cevdet Şimşek

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Sigorta sicil numaranızda yanlışlık olduğundan prim ödemenizi tespit edemedik. Prim ödemenizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 16 Şubat 2026 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK dan emekli olsanız da emekli sandığından yetim aylığı alırsınız

Soru: Sigortadan emekliyim. Eşimi 2 sene önce kaybettikten sonra eşimden dolayı Bağ-Kurdan aylık bağlandı. 1 hafta önce de babamı kaybettim. Babam Emekli Sandığından emekliydi. Babamdan da aylık bağlatabilir miyim?

Alev IŞIN

Cevap: Babanız Emekli Sandığı iştirakçisi olduğu için şanslısınız. Çünkü, Emekli Sandığı, sandığa tabi olarak çalışmayan ve sandıktan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan, dul kız çocuklarına diğer kurumlardan emekli aylığı alsa da, babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Sonuç olarak babanızdan dolayı emekli sandığından yetim aylığı bağlatabilirsiniz.

Engelli çocuğu olan anne erken emekli olabiliyor

Soru: 8 Mayıs 1972 doğumluyum. Sigortalı olarak çalışmaya başladığım tarih 1 Ekim 1988 olup, bugüne kadar 4294 gün prim ödemem var. 3 yaşında engelli çocuğum var. Yeni çıkan yasaya göre engelli çocuğu olan annenin prim gün sayısında düşme oluyor mu? Bundan yararlanabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

HANİFE/İSTANBUL

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, özürlü çocuğu olan kadın sigortalıya yeni haklar getirildi. Çocuğunuz başka birisinin sürekli bakımına muhtaç derecede özürlüyse, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ödeyeceğiniz primlerin yüzde 25 i kadar bir süre, prim ödeme gün sayınıza eklenecek. Ayrıca prim ödeme gün sayınıza eklenen süre emekli olmak için aranan yaş haddinizden düşecek.

Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. 1006 gün daha prim ödeyerek 4294 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla,45 yaşınızı dolduracağınız 8 Mayıs 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Çocuğunuz başkasının bakımına muhtaç derecede özürlü ise, prim şartını tamamlamak için 805 gün prim ödemeniz yeterli. Çünkü çocuğunuzdan dolayı prim ödemeniz 201 gün artırılacak. Yaş şartınızda 45 den 44 yaş 5 ay 19 güne düşecektir. Sonuç olarak 805 gün daha prim ödemenizi halinde 44 yaş 5 ay 19 günü dolduracağınız 27 Ekim 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 866

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Maliyecinin dur ikazına uymayan taşıt sahibine 560 TL ceza kesilir .