Sağlıkta tam gün yasası rüya mı?

 

13.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sağlıkta tam gün yasası rüya mı?

Ekrem Sarısu - 13 Haziran 2009 Cumartesi - Posta


Soru: Son günlerde sağlıkta tam gün yasası ile sağlık hizmetlerinde her şeyin çok güzel olacağı söyleniyor. İstediğiniz hastaneye gideceksiniz, istediğiniz hekimi seçeceksiniz, hem de en üst kalitede sağlık yardımı alacaksınız. Bu rüya gibi bir şey. Gerçekten Sosyal güvenlikte, sağlık hizmetleri tam gün yasası ile bu şekilde mi olacak?

Abdi TOP-SAFRANBOLU

Cevap: Açıklamalar gerçek olsa, bir şarkıdaki “.. rüyalar gerçek olsa seni her gün severdim …” dizelerinde olduğu gibi, tam gün yasasını her gün sever insanlar. Sizi rüyadan uyandırmak istemeyiz. Ancak kazın ayağı hiç de belirtilen şekilde değil. Bildiğimiz kadarıyla, sağlık hizmetin parasız olduğu Dünyada iki ülke var. Kuzey Kore ve Küba. Bunun dışında tüm ülkelerde sağlık hizmeti paralıdır. Devlet dışında, sigortalıda sağlık harcamasına katkı yapar. İnsan sağlığında kaliteli hizmetin parasız olması eşyanın tabiatına aykırıdır.

Hem hastaneyi, hem hekimi seçeceksin. hem en üst düzeyde sağlık hizmeti alacaksın. Hem de bedava. Bunun Dünyada örneği yok. Kuşkusuz Türkiye’de de. Sosyal Güvenlik Kurumunun 2008 deki sağlık harcaması 47 milyar TL, belirtilen şekildeki sağlık hizmetine 147 milyar TL de yetmez. Bu para nerden bulunacak, nasıl ödenecek. Sonuç olarak tam gün yasası ile rüya gibi tedavi için cepten ödeme yapılmasının zorunlu olduğu kısa sürede ortaya çıkar. Aksi takdirde ortada bir yanlışlık vardır. Ya hizmet belirtilen kalitede değildir. Ya suiistimal vardır. Ya da Sağlık hizmeti sunucusu(hastane) hesabını kitabını bilmiyordur.(bu takdirde kısa sürede batar) Keşke rüyalar gerçek olabilse…

Patron eşine ödenen ücret kazançtan düşülemez

Soru: Patronum eşini işletmeden sigortalı göstermemi istiyor. İşletme sahibinin eşini sigortalı gösterebilir miyiz?

T.CELAL

Cevap: İşletme sahibinin eşini sigortalı gösterseniz bile, ödediğiniz ücreti defter ticari kazançtan indiremezsiniz. İndirseniz bile yıllık gelir vergisi beyannamesi üstünde Kanunun Kabul edilmeyen gider olarak, ticari kazancınıza eklemeniz gerekir. Ayrıca, patron eşinin işletmede fiilen çalışmadığı tespit edildiğinde sigortası iptal edilir. Fiilen çalışıyorsa sigorta yönünden bir sıkıntı yaşamazsınız.

Fatura kesilmezse fatura tutarının yüzde 10 kadar ceza kesilir

Soru: Maliyeciler fatura düzenlenmediği yönünde tutanak tuttuğunda ne kadar ceza gelir?

MUHARREM

Cevap: Gelir vergisi mükellefleri arasındaki mal alım-satımında tutarı ne olursa olsun fatura verilmesi ve alınması zorunludur. Fatura düzenlenmediğinin tespitinde, düzenlemeyene ve almayana her bir belge için 160 TL(2009 için belirlenen had) den az olmamak üzere, faturaya yazılması gereken tutarın yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilir. Bir yıl içinde, fatura düzenlenmediği ve alınmadığı gerekçesiyle kesilecek toplam ceza tutarı 76.000 TL yi(2009 yılı için geçerli tutar) aşamaz.

Süresi kendiliğinden uzayan sözleşme için Damga vergisi ödenmesi gerekmez

Soru: Süresi bitmeden önce ihtar çekmediği için süresi aynı şartlarda uzayan işyeri kira sözleşmesi için Damga Vergisi ödenmesi gerekiyor mu?

Zeynel MUSAOĞLU

Cevap: Kira sözleşmesinde var olan hükümlerce süre bitimin de sözleşmede değişiklik yapılmaksızın kendiliğinden uzayan süreler için Damga Vergisi ödenmesi gerekmiyor.

İşe alınacak 120 bin kişiye günlük 15 TL ödenecek

Soru: Başbakanın açıkladığı pakete göre, işe alınacak 120 bin işsiz ne iş yapacak? kadrolu mu olacak? Ve ne kadar ücret alacak?

M. ULU

Cevap: Yatırımların ve istihdamın teşviki ve desteklenmesine ilişkin olarak açıklanan paket kapsamında işe alınacak 120 bin kişi, okul ve hastane onarımı, ağaçlandırma, park ve bahçe işlerinde 6 ay süresince çalıştırılacak. Günlük 15 TL ücret ödenecek.

Süresinde kayıt olmayanın Bağ-Kuru 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılıyor

Soru: 1960 doğumluyum.1994 ten bu yana vergi kaydım var fakat Bağ-Kur başvurusunda bulunmadığım için şu an hiç primim gözükmüyor. Borçlanma yapabilir miyim? Ne kadar prim ödemem gerekiyor? Bu durumda eğer borçlanabilirsem ne zaman emekli olabilirim?

O.B.

Cevap: Sizin gibi süresi için Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Kanunun yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 den itibaren 6 ay içinde(en geç 31 Mart 2009 tarihine kadar) vergi kaydı ibraz edenlerin sigortalılıkları 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılıyordu. Maalesef bu süreyi de kaçırmışsınız. Bağ-Kurunuzu 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlatma şansınız yok. Bu başlangıca göre; en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak içinde 5400 gün prim ödeme ve 63 yaş şartlarına tabisiniz. 15 tam yıl prim ödeyip 63 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

Geçmişe yönelik borçlanmayla Bağ-Kurdan gün kazanılamıyor

Soru: 1980 li yılların sonlarından itibaren 4-5 yıl kadar üzerime kayıtlı elektrikçi dükkanım vardı. Hiç prim ödenmedi.(Bağ-kur) Kapanışı yapıldığı için şuanda faaliyette değil. O yıllar için borçlanarak gün kazanabilir miyim? Mümkünse tahmini toplam ödeme bedeli ne olur? 1955 doğumluyum.

Ayşe KURŞUNLU

Cevap: Sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kaydını yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. İşyeriniz faaliyetine devam etmiş olsa bile, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki Bağ-Kur sigortalısı olmanız mümkün değil. Maalesef 1980’li yıllar için borçlanma yoluyla Bağ-Kurlu olamazsınız.

İsteğe bağlıya 2 yıl daha prim ödeyebilirsiniz

Soru: 18 Haziran 1961 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Haziran 1986. SSK 1870 gün prim ödemem var. 1 Ocak 2007 den beri isteğe bağlı pirim ödemekteyim. Askerlik borçlanmamı da yatırdıktan sonra, ne zaman emekli olabilirim?

Yusuf DÖNMEZ

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızı tahmin ediyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz(18 ay kabul edilmiştir) kadar geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. 1975 gün daha prim ödeyerek, 3250 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Bu şartlarda emekli olmak için, 32 ay(960 gün) daha isteğe bağlı prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 1015 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemeniz gerek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 806

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sağlıkta tam gün yasası rüya mı?