Tahsil edilemeyen alacakları belli usulde kazançtan düşebilirsiniz

 

14.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Tahsil edilemeyen alacakları belli usulde kazançtan düşebilirsiniz

Ekrem Sarısu - 14 Haziran 2009 Pazar - Posta

Soru: Daha önce yaptığımız açık hesap satışlardan dolayı çok sayıda müşteriden alacağımız var. Tutarı küçük olup belgeye de bağlanmadığından takipte yapamıyoruz. Ama çok sayıda olduğu için yekûn tutuyor. Daha önce bu satışların vergisi ödedik. Tahsil edemediğimiz bu alacaklar için ödediğimiz vergileri geri alabilir miyiz?

Veli KARAMAN

Cevap: Vergi sistemimizde tahakkuk esası geçerli olduğundan veresiye satışlar da hâsılat kaydedilerek yılsonunda gelir veya kurumlar vergisi ödenmektedir. Ancak, veresiye satışlar sonucu oluşan alacakların tahsil edilememesi halinde, karşılık ayrılarak gider yazmak suretiyle kazançtan indirilerek, mükellefin hak kaybına uğraması da önlenmiş bulunuyor. Vergi Usul Kanununun 323 ncü maddesine göre, yazı ile birden fazla istenmesine rağmen borçlu tarafından ödenmeyen dava icra takibine değmeyecek derecedeki küçük alacaklar şüpheli alacak sayılarak, karşılık ayırmak suretiyle gider yazılabiliyor. Müşterilerinize birden fazla yazı göndererek borçlarını ödemelerini isteyin. Ödemeyenlere şüpheli alacak karlığı ayırarak gider yazarak kazancınızdan indirin.

Yurtdışı çıkış yasağı iş bağlantısı nedeniyle kaldırılabilir

Soru: 110 bin TL vergi borcumdan dolayı yurtdışı çıkışım yasaklanmış. İşim dolayısıyla acil olarak da yurtdışına çıkmam gerekiyor. Kriz ortamında borcu ödememde mümkün değil. Çıkış yasağından nasıl kurtulabilirim?

O.V

Cevap: 100.000 TL ve üzerindeki vergi borçları için, borçluların yurtdışı çıkışı alacaklı tahsil dairesinin talebi üzerine ilgili makamlarca engellenmektedir. Nitekim size de çıkış tahdidi konmuş. Vergi borcu nedeniyle konan yurtdışı çıkış tahdidi, hastalık veya iş bağlantısı nedeniyle yurtdışına çıkışlarda alacaklı dairenin uygun görmesi halinde kaldırılmaktadır. Borcunuzun olduğu vergi dairesine, yurtdışındaki işinizle ilgili belgeleri de ekleyeceğiniz bir dilekçe ile başvurarak, yurtdışında iş bağlantısı yapacağınızdan yurtdışı çıkış tahdidinizin kaldırılmasını talep. Ortada iş bağlantısı olduğu için muhtemelen yurtdışı çıkış tahdidiniz kaldırılacaktır.

51 yaşınızı doldurmanız gerekiyor

Soru: 7 Temmuz 1966 doğumluyum. SSK girişim 1 Temmuz 1985. Toplam 3687 prim günüm mevcut. 10 Kasım 1999 tarihinden itibaren Emekli Sandığı’na bağlı Öğretmen olarak çalışmaktayım. Kaç yaşında, ne zaman emekli olabilirim?

Gülhan TERZİ/ GAZİANTEP

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 25 fiili hizmet yılını doldurmaya sizin gibi 11 yıldan fazla 12.5 yıldan az kalan emekli sandığı iştirakçileri; 25 fiili hizmet yılı ve 51 yaş şartlarıyla emekli olabiliyor. 13 Ağustos 2014 tarihine kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla 51 yaşınızı dolduracağınız 7 Temmuz 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yaş aranmadan 4080 gün prim 18 yıl süre ile emekli olacaksınız

Soru: Doğum tarihim 1 Ağustos 1979. Özel sektörde çalışmaktayım. Sigorta başlangıç tarihim 14 Mayıs 2000 dir. Yüzde 40 özürlü raporum ve 1850 iş günüm var. Vergi indiriminden faydalanıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Hakan GÜNAL/ DÜZCE

Cevap: 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle; sizin gibi 3 yıldan fazla 6 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece özürlüler, emekli olmak için; 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabiliyor. 2230 gün daha prim ödeyerek, 1850 gün olan prim ödemenizi 4080 güne tamamlamanız şartıyla, 18 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız 14 Mayıs 2018 tarihinde yaş haddi aranmadan emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanmaya gerek yok

Soru: 2 Kasım 1953 doğumluyum. Türkiye’de 1995 yılında SSK’lı oldum. 3800 günden fazla prim ödedim. 1973 – 1975 yılları arasında askerliğimi yaptım. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman ve nasıl emekli olabilirim?

Şaban ÖZGÜL/ BURSA

Cevap: Durumunuza göre askerlik sürenizi borçlanmanıza gerek yok. Çünkü, En erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz(yaş haddinden emeklilik).Kısmi aylıkla emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız 2 Kasım 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İşe iade davasının 2 ay içinde sonuçlandırılması gerek

Soru: 10 Kasım 1964 doğumluyum. 1989 yılı sigorta girişliyim. 2006 yılının Aralık ayında tazminatsız olarak işten çıkarıldım. 3 ile 3 buçuk yıl mahkeme süreceği bildirildi. Mahkeme sonuçlandığı takdirde, benim geçmiş yıllarım ne olacak? Bu konuda yardımcı olur musunuz?

Murat DEMİRTEL/ İSTANBUL

Cevap: Sorunuzdan iş güvencesinde olmadığınız anlaşılıyor. Çünkü, iş güvencesi kapsamında olan bir işte çalışsanız davanızın çoktan sonuçlanması gerekirdi. Çünkü; işe iade davalarının 2 ay içinde mahkemece sonuçlandırılması ve temyiz talebinin de 1 ay içinde karara bağlanması yasa hükmü.(4857 sayılı İş Kanunun Md.20) Bu durumda Mahkemeyi kazanmanız halinde, almanız gereken Kıdem Tazminatını ve diğer haklarınız(mahkemede ne talep etmişseniz) kanuni faiziyle birlikte işverenden alabilirsiniz.

Doğum iznini borçlanmanızın avantajı yaşınıza bağlı

Soru: 11 Ekim 1989 tarihinde memur olarak çalışmaya başladım. Halen de çalışmaktayım. 6 ay ücretsiz doğum izni, 6 ayda ücretsiz izin olmak üzere toplam 1 yıl ücretsiz izin kullandım. Ne zaman emekli olabilirim? Ücretsiz izinlerimi geri ödemem gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne zaman ödeyebilirim?

Nil TÜRKBEN

Cevap: Emekli olmak için; 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 46 yaşınızı 11 Ekim 2010 tarihinden sonra dolduruyorsanız borçlanmanıza gerek yok. 11 Ekim 2010 tarihine kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 20 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 46 yaşınızı 11 Ekim 2010 dan önce dolduruyorsanız izin sürenizi borçlanmanız da yarar var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 983

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Tahsil edilemeyen alacakları belli usulde kazançtan düşebilirsiniz