Yılın son günü alınan taşıta da 6 aylık vergi ödenmesi gerekiyor

 

16.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yılın son günü alınan taşıta da 6 aylık vergi ödenmesi gerekiyor

Ekrem Sarısu - 16 Haziran 2009 Salı - Posta

Soru: 29 Aralık 2008 tarihinde kampanyadan yararlanarak, yeni bir otomobil aldım. Ocak ayında vergisinin ilk taksitini 868 TL olarak ödedim. Ancak Vergi dairesinden aynı tutarda vergi istenmesi üzerine makbuzum işlenmedi herhalde diye vergi dairesine gittiğimde bu geçen senenin vergisi dediler. Bu nasıl iş daireye gittiğimde 2008 yılı içinde vergi istenmesi doğru mu?

Ali ERYILMAZ

Cevap: Yılın ikinci altı ayı içinde( 1 Haziran- 31 Aralık arasında) trafik siciline yeni kayıt ve tescil ettirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti; yılın son altı aylık döneminin başından(1 Haziran) itibaren başlar. 29 Aralık 2008 tarihinde aldınız yeni aracınız için, 2008 yılı ikinci dönemi olan 1 Haziran 2008-31 Aralık 2009 tarihleri arasındaki dönem için, 2008 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarının yarısı kadar vergi ödemek zorundasınız. Maalesef vergi dairesi haklı.

Sözleşmede birden fazla imza olması Damga Vergisini artırmaz

Soru: Bir iş sözleşmesinde taraflardan biri olarak iki kişinin imzalaması halinde, iki kat damga vergisi mi ödenecek?

Zahir KOÇAK

Cevap: Düzenlenen sözleşmede birden fazla imza olması, ödenecek Damga Vergisi miktarını artırmaz. Ancak ödenecek Damga Vergisinden kağıdı imzalayanların tamamı müşterek ve müteselsil sorumlu olurlar.

Asgari geçim indirimi işçiye ödemeyip cebine atan işverene vergi cezası

Soru: Emekliyim. Çalışıyorum. Sigortaya katkı payını ödüyorum. Maaş bordomda asgari geçim indirimi gösterildiği halde bana ödenmiyor. Emekli olduğum için size ödenmez diyorlar. Asgari geçim indirimi alabilmem için ne yapmam lazım?

Mert MERT

Cevap: Asgari geçim indirimi uygulaması gerçek ücretlerin vergilendirilmesi ile ilgili bir husustur. Ücret alan kişinin emekli olup olmamasının asgari geçim indirimi uygulaması açısından bir önemi bulunmuyor. Asgari geçim indiriminden yararlanırsınız. Nitekim asgari geçim indiriminden yararlanmışsınız. Ancak işveren vergi dairesine ödeyeceği vergiden mahsup ettiği asgari geçim indirimi tutarını, size vereceği yerde cebine atmış. Vergi dairesinin bu durumdan haberdar olması halinde, işveren hakkında cezalı işlem yapar. İşverenle görüşerek asgari geçim indiriminizi ödemesini, aksi takdirde vergi dairesine şikâyet edeceğinizi belirtin. Şikâyeti duyunca ödemeyi yapacaktır.

Zorunlu sigorta kapsamında olan isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemez

Soru: 25 Nisan 1964 doğumluyum 1981 de SSK’lı oldum. Ocak 2008 de işimden ayrıldım. Bu zamana kadar SSK ya 3220 gün prim ödedim. Ağustos 2008 de SSK ya isteğe bağlı prim ödemeye başladım. İsteğe bağlı kaydımdan sonra kendi adıma işyeri açtım. Ancak Bağ-Kura hiç başvurum olmadı. 1984 de 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimi de borçlanmayı düşünüyorum. Kanunlar çok değişti. Kimse net bilgi vermiyor. SSK dan emekli olabilmem için nasıl bir yol çizmeliyim? İsteğe bağlıyı ödemeye devam mı edeyim? Bağ-Kura geçsem mi? 5075 günü doldurup SSK dan emekli olmak istiyorum.

Kemal BATU AKEL

Cevap: Zorunlu sigorta kapsamında olanlar isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemezler. İşyeri açtığınızdan dolayı vergi mükellefi oldunuz. Vergi mükellefi olduğun tarihten itibaren Bağ-Kur sigortalı olmak zorundasınız.(yeni adıyla 4/b sigortalısı) Ayrıca, SSK da isteğe bağlı kalktığı için, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleriniz Bağ-Kura sayılıyor. Bağ-Kura kaydınızı yaptırıp, 33 ay prim ödedikten sonra Bağ-Kurdan çıkıp, sigortalı bir işte çalışarak 325 gün prim ödemeniz halinde SSK şartlarıyla emekli olabilirsiniz.

Başlangıç tarihiniz SSK yı avantajlı kılıyor

Soru: 5 Mart 1963 doğumluyum. Sigortaya giriş tarihim 4 Ekim 1990 dur. SSK ya 402 gün prim ödedim. Şu anda çiftçi Bağ-Kuru ödemekteyim. Giriş tarihim 1 Ağustos 2003 tarihinden itibaren Çiftçi Bağ-Kuru’na prim ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim.

Hayreddin ÖZCAN

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 Tam yıl prim ödeme ve 60 yaş şartına tabisiniz. prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 16 Haziran 2027 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihiniz SSK dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5535 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kura 58 ay daha prim ödedikten sonra Bağ-Kurdan çıkıp sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün(3.5 yıl) prim ödeyerek prim ödemenizi 5525 güne tamamlayacağınız Kasım 2017 ayında SSK dan emekli olabilirsiniz.

Jokey antrenörü 4/b sigortalısı(Bağ-Kurlu) olmak zorunda

Soru: 1981 senesinden 1999 senesine kadar SSK'lı çalıştım. Yaşım 46. 1999 senesinden sonra iş yerinin başka yere taşınmasından dolayı işten ayrıldım. O zamandan beri sigortamı ödemiyorum. Şimdi Türkiye Jokey Kulübünde antrenörlük yapmaktayım. Antrenörleri ve jokeyleri 01/01/2009 tarihinden itibaren Bağ-Kur'lu yapmışlar.Ve haberimiz olmadığı için 1.400 TL borçlandırmışlar.Yeni haberimiz oldu. Biz bu durumda itiraz edebilir miyiz? Ne yapabiliriz?

Nedim KÖÇKEN

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi olan jokey ve antrenörler 4/b sigortası(eski adıyla Bağ-Kur) kapsamına alındı. Bu bağlamda, 6132 sayılı Kanuna tabi jokey ve antrenörlerin sigortalılıkları lisans belgesine istinaden fiilen çalışmaya başladıkları tarihte başlıyor. Türkiye Jokey Kulübü bir ay içinde jokey ve antrenörlerin fiilen çalışmaya başladığı tarihi bir ay Kuruma e-sigorta yoluyla bildiriyor. Kurum da jokey ve antrenörlerin 4/b sigortasını(eski adıyla Bağ-Kurunu) bildirilen tarih itibariyle başlatıyor. Bu çerçevede Jokey kulübü bildiriminizi yapmış, Sosyal Güvenlik Kurumu da sigortalılığınızı tescil etmiş. Maalesef ortada itiraz edilecek bir konu yok. Antrenörlük yaptığınız sürece 4/b sigortalısı olmak zorundasınız.

SSK da emeklilik için en az 3600 gün prim ödemeniz gerekiyor

Soru: 1953 doğumlu olup, 2003 iş günüm bulunuyor. Sigortaya giriş tarihim 1981 yılıdır. Bu işlemlere göre emekliliğime ne kadar bir süre bulunmaktadır. Ve ne yapmam gerekmektedir? Bu konuda bana bilgi verir misiniz?

Osman TAŞKIN

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şarlarına tabisiniz. 1597 gün daha prim ödeyerek, 2003 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Hangi şartlarla emekli olunacağını başlangıç tarihi belirliyor

Soru: 3 Ekim 1982 doğumluyum. Şeker hastası olduğum için yüzde 40 sakatlık raporum var ve vergi indirimimde bulunmakta. Sigortamı 2003 te başlattım. 1 ay prim ödedim. 2005 Şubat ayına kadar prim ödemesi yapmadım. 15 senede emekli olacağımı bilmekteyim. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Ufuk TOPSAKAL

Cevap: Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihinizin 6 Ağustos 2003 den önceki bir tarihse; 4240 gün prim ödemek şartıyla 2022 de 19 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte, sonraki bir tarihse 4680 gün prim ödemek şartıyla, 2021 de 18 yıl sigortalık sürenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirisiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 692

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yılın son günü alınan taşıta da 6 aylık vergi ödenmesi gerekiyor