Tek böbrek kaybına yüzde 10 rapor verirler

 

18.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Tek böbrek kaybına yüzde 10 rapor verirler

Ekrem Sarısu - 18 Haziran 2009 Perşembe - Posta

Soru: 2000 yılından bu yana sigortalıyım. Muhasebeci olarak özel sektörde çalışıyorum. Temmuz 2006 da Nefrektomi ameliyatı ile sol böbreğim alındı. Bu ameliyat sonrası durumla ilgili olarak sakatlık-maluliyet indirimi alabilir miyim? Alırsam da Nasıl bir yol izlemeliyim?

Kemal BORA

Cevap: 16 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” e göre, ürolojik rahatsızlıklar sonucunda cerrahi müdahale ile böbreklerden birinin alınması ve diğer böbreğin sağlam olması durumunda, çalışma gücü kaybı oranı yüzde 10 kabul edilmektedir. Yani tek böbrek eksikliği yüzde 10 özürlülük hali olarak değerlendirilmektedir. Diğer böbrekte rahatsızlık bulunmasın da ise, bu oran değişebilmektedir. Tek böbreğinizin kaybından dolayı alacağınız yüzde 10 raporun sağlayacağı bir avantaj yok. Çünkü gerek vergi, gerekse Sosyal Güvenlik açısından en az yüzde 40 ve üstündeki orandaki raporlar sigortalıya çeşitli avantajlar sağlamakta.

Taşıtı hurdaya ayırarak vergi borcunu sildirme

Soru: Hurdaya çıkartılan taşıtların vergi borçları silinecekmiş. Çalışmayan hurda gibi köyde evin önünde yatan eski model bir kamyonumuz var. Yıllardan beri vergilerini ödeyemiyoruz. Kamyonu nasıl hurdaya çıkartacağız ve vergisini nasıl sildireceğiz?

Kemallettin CARİ

Cevap: 1979 ve daha eski model motorlu taşıtların hurdaya ayrılarak vergi borcundan kurtulmaya ilişkin uygulamada süreç şu şekilde işliyor: 1979 ve daha eski model olan, otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı(jip) vb. motosiklet, minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs, vb ile kamyon, kamyonet, çekici vb. taşıtların Kanunun yürürlüğe girdiği 28.02.2009 ile 30 Haziran 2010 tarihleri arasında bedelsiz olarak İl Özel İdarelerine teslim edilmesi veya 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanununun 33/5 nci maddesine göre, MKEK Hurda işletmesi müdürlüklerinden birine teslim edilmesi halinde, taşıtlara ait 31 Aralık 2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş olup ödenmemiş olan Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları ile, 31 Aralık 2008 tarihine kadar taşıtların plakalarına kesilen idari para cezaları(trafik para cezası) terkin edilecek. Yani silinecek. Uygulamadan; yük ve yolcu taşımacılığı dışında, bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayan gerçek ve tüzel kişiler yararlanıyor.

Miras kalan gayrimenkul satışı gelir vergisine tabi değil

Soru: Dört yıl önce babamın vefatı üstüne kalan arsayı satmam halinde, gelir vergisi ödemeyeceğimizi biliyorduk. Ancak, 4 yıllık elde bulundurma süresinin 5 yıla çöktığı ve vergi ödeyeceğimiz söyleniyor. + yıl önce babamdan miras kalan arsayı bir iki ay içinde satarsam ne kadar gelir vergisi ödemem gerekir?

Cahide AKTAR

Cevap: 1 Ocak 2007 den önce iktisap edilen gayrimenkullerin 4 yıl, bu tarihten sonra edinilen gayrimenkullerin ise 5 yıl içinde elden çıkartılmasından sağlana kazançlar gelir vergisine tabi. Ancak ivazsız iktisap edilenler bu kapsama girmediğinden, babanızdan miras yoluyla edindiğiniz arsa ne zaman satarsanız d satın gelir vergisi ödemeyeceksiniz.

Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olan aylığı kestirmeden çalışamaz

Soru: 3 Ağustos 1962 doğumluyum. İşe giriş tarihim 10 Ekim 1989 dur. Bugüne kadar 6934 gün prim ödemem var. 744 gün askerlik borçlanmamı yaptım. 3 Ağustos 2009 tarihinde emekli olabilmem için? Bulgaristan'daki çalışmamım kaç yılını borçlanmam gerekiyor? Bulgaristan'dan prim günlerimi borçlanırsam vefatımdan sonra eşim ve kızlarımın maaşımdan yararlanamayacağını duydum doğru mudur? Normal şartlarda emekli olma ile Bulgaristan borçlanmasını yapıp emekli olmanın arasındaki fark nedir?

Nedim ÇERENÇELİ

Cevap: Bulgaristan çalışmanızın 4 yılını borçlanmanız halinde, askerlik borçlanması ile birlikte sigorta başlangıç tarihiniz 6 yıl geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma bedelini ödemiş olmak şartıyla, 47 yaşınızı dolduracağınız 3 Ağustos 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz. Normal emekli olan ile yurtdışı borçlanması ile emekli olan arasındaki tek fark, yurtdışı borçlanması ile emekli olanın emekli aylığını kestirmeden çalışamamasıdır. Borçlanma yapmadan emekli olan emekli aylığı kestirmeden destek primi ödeyerek çalışabiliyor.

İsteğe bağlı prim öderseniz hem sağlık

yardımı alır hem eksik günlerinizi tamamlarsınız


Soru: 1963 doğumluyum. 23 yıl 7 ay Bağ-Kura prim ödedim. İş yerimi kapattım için Bağ-Kur sigortam durduruldu. Sağlık ve emeklilikten faydalanmam için ne gibi işlerler yapmak zorundayım?

Anıl Demirci

Cevap: Ticari faaliyetinize son verip, zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamından çıktığınızdan, sigortanızı isteğe bağlı prim ödeyerek devam edebilirsiniz. İsteğe bağlı prim öderken sağlık yardımı da alırsınız. Emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartına tabisiniz. 1 yıl 5 ay daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla 2012 de 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

325 gün prim ödeyip 48 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 1 Ocak 1966 doğumluyum. Bağ-Kur sigorta başlangıç tarihim 22 Mart 1985, bitiş tarihim ise 24 Eylül 2001 dir. Bu tarihler arası Bağ-Kur sigortam full yatırılmıştır. 2001 yılından sonra 935 gün SSK var. SSK ' dan emekli olmak istiyorum. Hangi şartlarda emekli olabilirim?

Cemal ÇAPA

Cevap: 325 gün daha çalışarak 2001 yılından sonraki SSK prim ödemenizi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. 325 günden başka prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

1 Ekim 2008 den öncesi için Bağ-Kur kaydı mümkün değil

Soru: 1994 senesinden 2000 seneleri arasında iş yeri çalıştırdım. Vergi dairesine kayıtlı olarak işyerime gelen Bağ-Kur görevlisi kaydımı yaptı. Ama hiç Bağ-Kur primi ödemedim işyerini kapattıktan sonra, Bağ-Kur primlerini ödemek için Bağ-Kura gittim. Kaydım çıkmadı. Ne yapmam gerek?

Gülbahar ÖZKAN

Cevap: Bağ-Kura bizzat gidip kayıt yaptırmanız gerekiyordu. Kimse, işyerinize gelerek Bağ-Kur kaydınızı yapmaz. Süresi içinde Bağ-Kur kaydını yaptırmayanların sigortaları 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılıyor. 1004-2000 için kayır yaptırmanız mümkün değil.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3636

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Tek böbrek kaybına yüzde 10 rapor verirler