Kooperatif üyesi 150 m2 ye kadar olan konut için yüzde 1, 150 m2 nin üstündeki için yüzde 18 KDV ödeyecek

 

22.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kooperatif üyesi 150 m2 ye kadar olan konut için yüzde 1, 150 m2 nin üstündeki için yüzde 18 KDV ödeyecek

Ekrem Sarısu - 22 Haziran 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Kooperatiften daire alan üyelerinde KDV ödeyeceğine dair çeşitli haberler dolanıyor. Kooperatif üyesi artık KDV ödeyecek mi? Ödeyecekse yüzde 1 mi? Yüzde 8 mi? Yoksa yüzde 18 mi? ödeyecek?

Gülşah ÖZER

Cevap: Kooperatiflerin üyelerine konut tesliminde KDV de alınmıyordu. Ancak yeni yasa ile yapılan değişiklik sonucu, kooperatifin üyelerini konut tesliminde, üyeleri de KDV ödeyecekler. KDV oranı, müteahhitten alınan daireye uygulanan oranla aynı. Yani; 150 m2 ye kadar olan konutlarda yüzde 1, 150 m2 nin üstündeki konutlar da ise yüzde 18 olarak uygulanacak. Bu uygulamayı getiren yasa cumhurbaşkanlığında imzada. Yasanın remi gazetede yayımlandığı tarihten sonra inşaat ruhsatı alan kooperatiflerin üyeleri bu kapsamda KDV ödeyecek. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önce inşaat ruhsatı alanlar kooperatif üyeleri eski yasaya tabi olacak ve KDV ödemeyecek.

Emekli ve eşi tek mesken için emlak vergisi ödemez

Soru: Tek konutu olan emekli; Emlak Vergi ödemiyor. Hem eşinin hem de kendisinin bir konutu olan emekli ve eşi Emlak Vergisi öder mi?

Cevap: Bakanlar Kurulu vergi oranını sıfıra indirdiğinden, emekli aylığından başka geliri olmayanlar 200 m2 ye kadar olan mesken için emlak vergisi ödemiyor. Eşinin de tek meskeni olması halinde, eşin emekli olması ve emekli aylığından başka geliri olmaması veya ev hanımı olması ve geliri olmaması şartıyla, eş de tek meskeni için emlak vergisi ödemez. Her iki eşte sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanır.

2007 den önce Satın alınan arsa 4 yıl içinde satılırsa kazancı vergiye tabidir


Soru: Satın alınan arsa vergiye tabi olmamak için, kaç sene sonra satılması gerekiyor? Örneğin 2006 da alınan arsa 2009 da satılırsa kazanç vergiye tabi olur mu?

Cevap: 1 Ocak 2007 tarihinden önce satın alınan arsanın 4 yıl, 1 Ocak 2007 tarihinden satın alınan arsa 5 yıl elde tutulduktan sonra elden çıkartılması halinde elde esilen satış Kazancının tutarı ne olursa olsun Gelir Vergisine tabi değildir. 2006 yılında satın aldığınız arsayı 2009 da satarsanız 4 yıl dolmadan satmış olacağınızdan elde ettiğiniz satış kazancı, değer artış kazancı kapsamında, Gelir Vergisine tabi tutulması gerekir.

Uçucu personel tehlikeli işler kapsamından çıkartıldı

Soru: 10 Eylül 1979 doğumluyum. Sigorta girişim Ekim 1998 şimdiye kadar 1100
ödenmiş prim günüm var. Uçucu personel olarak 2003 Nisanda başladım. Ekim 2004 ayında doğum nedeniyle işimden ayrıldım. Mayıs 2005 ayında doğum yaptım. 3 yıl ara verdim ve Nisan 2008 tekrardan uçuşa başladım. Sigorta primlerim 1 / A dan yatmakta. Bu süreyi borçlanabilir miyim? 1/A sigortalısının hakları nelerdir?

DİLEK

Cevap: 3 yıllık sürenin tamamını borçlanamazsınız. Ancak, sigortalı olarak çalışmakta olduğunuz işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yaptığınız ve doğum sonrasında iki yıl süresince çalışmadığınızdan dolayı doğum borçlanması yaparak 720 gün sigortalılık süresi kazanabilirsiniz. 1/A sigortalısının özel bir hakkı yok. Sigortalı olarak çalışanlar 1/A olarak gösteriliyor. Her türlü işyerinde çalışan sigortalının ne hakkı varsa sizin de o hakkınız var. 2006 yılında çıkartılan ve Anayasa Mahkemesi’nce bazı maddelerinin iptal edilmesi nedeniyle uygulanmaya konması iki kez ertelendikten sonra neredeyse tamamı değiştirilen 5510 sayılı yasanın ilk halinde uçucu personeli Fiili Hizmet süresi zammı kapsamındaydı. Her 360 gün çalışmasına 90 gün verileceğinden daha erken emekli olmaları söz konusuydu. Ancak, 1 Ekim 2008 de yürürlüğe konan yasa ile, uçucu personel fiili hizmet süresi zammı kapsamından çıkartıldı.

Kıdem tazminatınızı işverenin ödeme gücü varsa alabilirsiniz

Soru: Yaklaşık 6 yıl aynı işyerinde makineci olarak çalıştım. İşten çıkarılmadan önceki son 6 aylık maaşımı ve Kıdem tazminatımı alamadım. 6 arkadaşımla birlikte işverenle bu yüzden mahkemelik olduk. Mahkemenin 1.ve 2.duruşmalarına İşveren gelmediği için 3.duruşmaya gün verildi. Şunu sormak istiyorum. İşverenin duruşmalara gelmemesi ve adresini değiştirmiş olması, hakkımızın kaybolmasına sebep olabilir mi? Ya da nasıl etkiler?

Ekrem FERFURKAN

Cevap: İşverenin mahkemeye gelmemesi sadece sonucu uzatır. Mahkemenin lehinize karar vermesini etkilemez. Ancak; mahkeme lehinize karar verdikten sonra, kaçması, adres değiştirmesi alacağınızı tahsil etmenizi etkileyebilir. Çünkü, işvereni bulabilirseniz ve kıdem tazminatı hakkınızı ödeyecek kadar malı mülkü varsa alacağınızı tahsil edebilirsiniz. Bulamazsanız bulsanız bile ödeyecek mali gücü yoksa maalesef kıdem tazminatı alacaklarınızı tahsil edemezsiniz.

3600 günle 56 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru: 28 Mayıs 1959 doğumluyum. SSK girişim 1 Ocak 1988'dir. Kolumdaki bir rahatsızlıktan dolayı geçirdiğim operasyondan sonra, isteğe bağlı ödeyerek 3.610 günümü tamamladım. Emekli olabilir miyim? Yoksa kolumdan dolayı rapor alıp malulen mi emekli olabiliyorum?

Gülser YILMAZ

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 günle 56 yaşınızı dolduracağınız 28 Mayıs 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Malulen emeklilik için en az yüzde 60 işgücü kaybı gerekiyor.

Hem eş hem ana veya babadan aylık bağlama devri bitti

Soru: Emekli sandığından emekli olan babamın vefatından sonra anneme dul aylığı bağlandı. (Eylül 2007) Daha sonra annemin annesi (SSK emeklisi) Mart 2009'da vefat etti. SGK' ya anneme annesinden dolayı ikinci bir aylık bağlanması için müracaat edildi. SGK' dan ikinci aylığın bağlanamayacağına dair cevap yazısı geldi. Yapılan bu işlem doğrumu yoksa yanlış mı dır? İtiraz edilecek olursa sonuçta değişme olur mu?

İzzet KARAHAN

Cevap: Anneanneniz 1 Ekim 2008 den önce vefat etmiş olsaydı, anneniz annesinden dolayı da aylık bağlatabilecekti. Ancak, yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den sonraki hem eşten hem de ana veya babadan aylık bağlanma devri sona erdi.(1 Ekim 2008 den sonraki vefatlar için) Ancak, annenizin eşi ve annesinden dolayı bağlanacak olan aylıklardan yüksek olanı tercih etme hakkı var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 838

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kooperatif üyesi 150 m2 ye kadar olan konut için yüzde 1, 150 m2 nin üstündeki için yüzde 18 KDV ödeyecek