Kooperatif üyelerine KDV geldi

 

21.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kooperatif üyelerine KDV geldi

Ekrem Sarısu - 21 Haziran 2009 Pazar - Posta

Soru: Kooperatiflerde KDV muafiyetinin kaldırıldığı doğru mu? Yıl sonuna kadar konut yapı kooperatifimizin inşaatını tamamlayarak üyelerimize teslim edeceğiz. Bu durumda üyelerimiz KDV ödenecek mi?

Fikri KÜRKÇÜ

Cevap: Cumhurbaşkanlığın da imzada olan ve Vergi Kanunlarında çeşitli değişiklikler yapan yasanın Katma Değer Vergisi Kanununda yaptığı değişiklikle Konut Yapı Kooperatiflerinin üyelerine yaptığı konut teslimindeki KDV istisnası kaldırılıyor. Ancak, bu değişiklik sizin gibi eski kooperatifleri ilgilendirmiyor. Siz yine bugün olduğu gibi, daireleri üyelerinize teslim ettiğinizde üyeleriniz KDV ödemeyecek. Çünkü yeni yasa Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren inşaat ruhsatı alan kooperatifleri kapsıyor.

Varlık barışının 19 Haziran 2009 dan önce

vergi incelemesine alınanlara faydası yok


Soru: Hakkında vergi incelemesi yapılan kişi ve kurumlarda süresi uzatılan Varlık Barışı Kanunundan yararlanabilir mi? Örneğin; vergi incelemesi yapılan şirket varlık barışı kapsamında döviz, TL veya menkul kıymet beyanında bulunsa, beyan ettiği kıymetleri inceleme sonucu bulunacaksa matrah farkından mahsup edebilir mi? Çok önemli acil cevap bekliyoruz?

Tahir ÖZGÖÇMEN-İSTANBUL

Cevap: Öncelikle, Varlık Barışında uygulama süresini uzatan yasanın henüz çıkmadığını, TBMM sinde yasalaşma sürecinde olduğunu belirtelim. Kanun tasarısına göre; Süre uzatılması sonucu beyanda bulunanlardan, 19 Haziran 2009 tarihinden önce haklarında vergi incelemesi başlatılanlar, bu incelemelerle ilgili olarak Kanunun, vergi incelemesi yapılmamasıyla ilgili maddesinden yararlanamayacak. Bu şekilde söz konusu tarihten önce vergi incelemesine alınanlar, incelemelerde tespit edilen matrah farklarından, varlık barışı kapsamında beyan ettikleri değerleri mahsup edemeyecekler.

Vergi indirimi birleşen KOBİ’ lere getirildi

Soru: Yeni kabul edilen yasa ile KOBİ’ lerin vergi oranı yüzde düşürüldü mü?


Ekmel ASLAN

Cevap: TBMM sinin 16 Haziran 2009 tarihli oturumunda kabul edilen 5904 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen Geçici 5 nci madde hükmüne göre; 31 Aralık 2009 tarihine kadar birleşin KOBİ lerin birleşme işlemlerinden doğan kazançları, Kurumlar vergisinden müstesna tutuluyor. Ayrıca, Bakanlar Kuruluna, birleşerek münfesih hale gelen kurumun bileşilen tarihe kadar elde kazanç ile, birleşilen kurumun birleşilen yıl kazancı dahil olmak üzere üç hesap dönemi elde ettiği kazanca uygulanacak vergi oranını yüzde 5’e(yüzde 75 e kadar indirmeye) kadar indirmeye yetki veriliyor. Sonuç olarak vergi indirimi birleşen KOBİ’ ler için getiriliyor.

12 aylık tutarında çeyiz parası alacaksınız

Soru: 21 yaşında bir kızım. 9 yaşındayken babamı kaybettim. Kendisi astsubaydı ve bu yüzden hala daha maaş almaktayım. Evlenince bu maaş kesilecek fakat önceden evlenirken çeyiz parası alabileceğimi biliyordum. Fakat, artık bu uygulamanın kalktığını söylüyorlar. Evlenirken çeyiz yardımı alabilecek miyim? Eğer alabilirsem de ne kadar alabileceğim? Hesaplaması nasıl yapılıyor?

O.Baş

Cevap: Evlenme ödeneği kaldırılmadı. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce Emekli Sandığında yetim aylığı tutarı 12 aylık, SSK da 24 aylık tutarında, Bağ-Kurda ise yoktu. Yeni yasa ile emekli sandığında da evlenme yardımı tutarı 24 aya yükseltildi. Bağ-Kurdan yetim aylığı alanlara da 24 aylık tutarında evlenme yardımı getirildi.

Ancak bu düzenleme sizi ilgilendirmiyor. Çünkü; sizin gibi yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce yetim aylığı bağlananlar eski usule tabi olarak evlendiklerinde 12 aylık tutarında evlenme yardımı alacaklar. Evlendiğinizde aylığının 12 katı tutarında evlenme yardımı(çeyiz parası) alacaksınız.

Kısmi ve tam aylıkta emeklilikte aynı tutarda aylık alırsınız

Soru: 1 Temmuz 1952 doğumluyum. SSK girişim 1 Eylül 1990 olup, 5589 gün prim ödemem var. 1 Temmuz 2009 Tarihinde yaştan emeklilik için başvurmayı düşünüyorum. Bulgaristan göçmenlerine tanınan borçlanma sayesinde 7 yıl asgariden borçlanırsam, tam emekli olma imkânım da mevcut. Yaştan emeklilik ve tam emeklilik arasında Emekli maaşımda ne kadar bir fark oluşur?

Saffet YILMAZ

Cevap: 1 Temmuz 2009 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Muhtemelen primlerinizi asgari ücret üstünden prim ödemişsinizdir. Taban aylık uygulaması nedeniyle kısmi aylıkla da, tam aylıkla da emekli olsanız aynı tutarda aylık bağlanır. Ayrıca yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlar, emeklilik döneminde aylığını kestirmeden, destek primi ödeyerek çalışamaz. Oysa, kısmi aylıkla yurtdışı borçlanması yapmadan emekli olduğunuzda, hem emekli aylığını alır, hem de ücretli bir işte veya kendi işinizde çalışabilirsiniz.

Başlangıç uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim yatırılan tarihtir


Soru: 1973 doğumluyum. 1990 yılında endüstri meslek lisesinde sigorta girişim yapılmıştı. Daha sonra aynı SSK numarasından 2004 ten itibaren düzenli primlerim yatıyor. 1990 daki girişimin SSK giriş tarihi olarak geçerliliği var mı?

Bekir TEBER

Cevap: Meslek lisesinde yapılan sigortada aldığınız sicil numarasını emekli olana kadar kullanabilirsiniz. Ancak emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Çünkü stajyerlik sigortasında sadece kısa vadeli sigorta kollarına (hastalık ve iş kazası ve meslek hastalığı sigortalarına) prim yatar. Kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmez. Emeklilik işlemleri açısından başlangıcınız, 2004 de adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılan tarihtir.

Anneniz şartları sağlayamadığından emekli olamıyor

Soru: Annem 1959 doğumlu; Kasım 1979 Emekli Sandığı'na başlama tarihi. Kasım 1979- Nisan 1983 Emekli Sandığı'nda kayıtlı olduğu tarihler. 1995'in Kasım ayında Bağ-Kur'lu olmuş. Şu an da isteğe bağlı prim ödemekte. Emekli Sandığı ile Bağ-Kur'u birleştirmiş olmasına rağmen, hala emekliliği bekliyor. Ne zaman emekli olabilir?

Tuğba KUZEY

Cevap: Anneniz emekli olma şartlarını sağlayamadığı için emekli olamıyor. Emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesini 20 tam yıla dolduracağı 1 Haziran 2012 tarihinde emekli olabilir. Ayrıca; anneniz bundan sonra prim ödemese dahi, 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak 2017 de, 58 yaşınız dolduracağı tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 727

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kooperatif üyelerine KDV geldi