İşe Başlatmama Tazminatı Gelir Vergisine tabi tutulmayacak

 

23.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşe Başlatmama Tazminatı Gelir Vergisine tabi tutulmayacak

Ekrem Sarısu - 23 Haziran 2009 Salı - Posta

Soru: Gelir Vergisi Kanununda yapılan yeni değişikliklerde ücretlileri ilgilendiren değişlikler var mı? Varsa bunlar nelerdir?

MUTLU

Cevap: Gelir Vergisi Kanununda yapılan ve ücretleri ilgilendiren değişiklikler şunlardır: Gelir vergisinden muaf tutulan ölüm, sakatlık, hastalık ve işsizlik sebebiyle verilen tazminat ve yardımlara, “İşe Başlatmama Tazminatı” dâhil edildi. Bundan böyle işe başlatmama tazminatları gelir verginse tabi tutulmayacak.

Teşvik kapsamındaki illerde ücretli olarak çalışanlarda asgari geçim indirimi ve teşvik indirimi sıralamasındaki karmaşa giderildi. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren, ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınacak.

İnternet üstünden abone usulü verilen hizmetler KDV ye tabidir

Soru: Faiz hesaplama, maaş hesabı vb. hizmetlerden yararlanmak üzere bir internet sitesine bedeli karşılığında abone oldum. İnternet sitesine ödediğim üyelik bedeli Katma Değer Vergisine(KDV) tabi mi? Tabi ise oranı yüzde kaçtır?

Vahap DAL

Cevap: İnternet sitelerine olunan abonelik karşılığı ödenen üyelik bedelleri, ticari bir hizmetin karşılığı olduğundan, KDV’ye tabi bulunmaktadır. Oranı genel KDV oranıdır. Yani yüzde 18’dir.

Varlık Barışında beyanda bulunan ve vergisini ödeyemeyene yeni imkân

Soru: Yeni Varlık Barışı Kanununda; daha önceki Varlık Barışına göre, varlık beyanında bulunan, ancak; hesaplanan vergiyi süresinde ödeyemeyenlere ilişkin yeni bir düzenleme var mı?

Reşat Sırıklıgil-Uşak

Cevap: TBMM since yasalaşma sürecinde olan, Torba Kanun olarak adlandırılan yasa tasarına komisyonda eklenen bir önerge ile, “Varlık Barışı” düzenlemeleri ikinci kez uygulamaya konuyor. İlk Varlık Barışı Kanununa göre beyanda bulunan ancak tahakkuk eden vergiyi süresi içinde ödeyemeyenler, vergilerini en geç 30 Eylül 2009 tarihine kadar ödemeleri halinde, Varlık Barışı Kanunu ile getirilen avantajlardan yararlanacaklar. Ancak, vergilerin 30 Eylül 2009 tarihine kadar ödenmemesi durumunda da, haklarında yapılacak vergi incelemesi sonucu ortaya çıkan matrah farkından, beyan ettikleri varlıkları mahsup edemeyecekler.

58 yaşınızı dolduracağınız 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: 29 Ekim 1953 doğumluyum, SSK girişim 1 Aralık 1989 tarihidir. Toplam 3990 pirim günüm mevcuttur. Ödemelerimi tamamlamış durumdayım. Ne zaman, kaç yaşımda emekli olabilirim?

Ayhan ÖZYURT

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra prim ödemeseniz bile, 58 yaşınızı dolduracağınız 29 Ekim 2011 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik)

Ya primi 15 tam yıla çıkartacaksınız ya da en az yüzde 40 rapor alacaksınız

Soru: 1981 de Bağ-Kura zorunlu giriş yaptım. 1993 yılında terk verdim. 12 yıl 5 ay Bağ-Kurum görünüyor. Yaş haddinden ne zaman emekli olurum? Doğum tarihim 1928 malullen emekli olma şansım yok mu? Emekli olamazsam ödemiş olduğum paraları geri alabilir miyim?

Melek ERİM-İSTANBUL

Cevap: Bağ-Kurdan emekli olmak için en az 15 tam yıl prim ödemek gerekiyor. 2 yıl 7 ay daha prim ödeyerek, 12 yıl 5 ay olan hizmet sürenizi 15 tam yıla çıkartmanız halinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Çalışma gücünüzün yüzde 60 ını kaybettiğinize dair sağlık kurulu raporu alabilirseniz, malulen emekli olabilirsiniz. Yüzde 60 rapor alamazsanız, en az yüzde 40 rapor alabilirseniz, özürlü hakkıyla da emekli olabilirsiniz.

Memuriyetten 48 yaşını doldurduğunuz tarihte emekli olacaksınız

Soru:6 Haziran 1964 doğumluyum. 1 Mayıs 1979 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. SSK da toplam ödenmiş prim günüm 1712 dir. 550 gün askerlik borçlanmasını da yatırdım. 19 Ekim 1990 tarihinden itibaren kamu kuruluşunda 657' ye tabi olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim?

Hasan ÇETİN

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 15 Ağustos 2009 tarihine kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 6 Haziran 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SGK başlangıçtan önceki doğumlar için borçlanma yaptırmıyor

Soru: 1983 yılında vekil öğretmenlik yaptım, 1993 yılında SSK'lı bir işe girdim.3600 prim günün var. 1989 doğumu bir oğlum ve 1998 doğumlu da bir kızım var. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

İsimsiz

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) doğum borçlanması için, sigortalı bir işte çalışırken, doğum nedeniyle işten ayrılma, doğumdan sonra iki yıl süresi ile sigortalı olarak çalışmama, doğan çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi şartlarını arıyor. İşten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapanı da doğum nedeniyle işten ayrılmış kabul ediyor. Sigorta başlangıç tarihinizden önce doğum yaptığınızdan dolayı, SGK uygulamasına göre borçlanma yapamazsınız. Ancak, Kanunda sigorta başlangıcından önce veya sonra ayırımı bulunmuyor. SGK’ nın getirmiş olduğu bir şart. İş mahkemesine dava açmanız halinde, borçlanma hakkını yargı yoluyla alacağınız kanaatindeyiz. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemenizi 5000 güne dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

Prim ödemeniz 5225 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:14 Ekim 1963 tarihinde doğdum. 24 Aralık 1985 de sigortalı olarak çalışmaya başladım. 18 Eylül 1991 tarihine kadar çalıştım. Tekrar 22 Mayıs 2006 yılında SSK lı olarak çalışmaya başladım ve halen devam ediyorum. 20 ay olan askerliği borçlanıp bedelini ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Turgut ŞENTÜRK /İZMİR

Cevap: Askerliğinizi hangi tarihlerde yaptığını belirtmemişsiniz. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik borçlanması, başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürür ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. 2531 gün daha prim ödeyerek, askerlik dâhil 2694 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Temmuz 2016 ayında). Askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, 2606 gün daha prim ödeyerek, 2694 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Ekim 2016 ayında).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 734

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşe Başlatmama Tazminatı Gelir Vergisine tabi tutulmayacak