Binek otomobilin şirkete kiralanması KDV ye tabidir

 

24.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Binek otomobilin şirkete kiralanması KDV ye tabidir

Ekrem Sarısu - 24 Haziran 2009 Çarşamba  - Posta

Soru : Bir kamu kurumunda memur olarak görev yapıyorum. Sahibi bulunduğum binek otomobilimi bir şirkete kiraya verdim. Kiralama işlemim Katma Değer Vergisine(KDV) tabi olacak mı? Olacaksa kim nasıl ödeyecek?

M.R.

Cevap : Binek otomobil kiralama işleminiz KDV Kanununun 1/3-f maddesine göre KDV’ye tabi bulunmaktadır. Kiralama işlemine ait KDV, kiracı şirket tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek vergi dairesine ödenecektir.

Artık Kızılay’a yapılan nakdi bağışlar Şirket kazancından düşülebilecek

Soru: Kızılay’a yapılan nakdi bağışlat şirket kazancından düşülebilecek mi?

Cemile EKİNCİ

Cevap: TBMM sinin 16 Haziran 2009 tarihli oturumda kabul edilen ve bugün, yarın Resmi Gazete de ilanı beklenen 5904 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” la yapılan düzenleme sonucu, iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere Türkiye Kızılay Derneğine makbuz mukabili yapılan bağış ve yardımların tamamının, bildirilecek gelirlerden indirilebilmesine imkân sağlanmıştır. Söz konusu düzenlemeye göre; Kızılay’a yapılan nakdi bağışlar, kurumlar vergisi beyannamesi üstünde, şirket kazancından indirilebilecek.

Özürlü çocuğu olan annenin hakları

Soru: 29 Ocak 1968 doğumluyum. İlk defa 5 Aralık 2001 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Daha sonra isteğe bağlı sigortaya geçerek bugüne kadar toplam 2637 gün prim ödedim. 11 yaşında yüzde 72 engelli bir kızım var. İsteğe bağlıya prim ödemekte zorluk çekiyorum. Prim ödemeyi şimdilik durdurup, ileri yıllarda tekrar ödemeye başlayabilir miyim? Yoksa bir işte çalışarak mı prim ödemem gerekir? Emekli olmak için kaç yıl daha prim ödemem gerek? 29 Martta internette yayımlanan “ özürlü çocuğu olan anneler çocuğuna baktığından çalışamadığından bakım sigortasıyla emekli olacaklar” yazısı ne zaman devreye girecek?

Hülya BAYIR

Cevap: İsteğe bağlı sigortanızı istediğiniz zaman durdurabilir, istediğiniz zamanda yeniden başlatabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvuru yapmanız yeterli. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 4263 gün daha prim ödeyerek 2637 gün olan prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 29 Ocak 2026 tarihinde emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemesi Bağ-Kura sayıldığından, bu şartlarla emekli olabilmeniz için, prim ödemenizin son 1260 gününü(3.5 yılını) sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

Belirttiğiniz gibi bir emekli olma usulü yok. Ancak, başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan kadın sigortalıların 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ödedikleri prim gün sayıları ¼ oranında artırılacak ve artırılan süre ayrıca emekli olunacak yaş haddinden düşülecek. Şayet çocuğunuz sürekli başkasının bakımına muhtaç derecede özürlüyse, 3627 gün prim ödemeniz halinde, prim ödemenize 906 gün(3627 x ¼) ilave edileceğinden prim sayınız 4263 güne yükselecek ve prim şartını yerine getirmiş olacaksınız. Ayrıca 906 günde 58 yaş şartından düşüldüğünde emekli olacağınız yaş şartı 55 yaş 5 ay 24 güne düşecek. Sonuç olarak çocuğunuz başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede engelliyse, 3627 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 55 yaş 5 ay ve 24 günü dolduracağınız 23 Temmuz 2023 tarihinde emekli olabileceksiniz.

Çocuğunuz hayatını başkasının yardımı olmadan devam ettirmeyecek derecede engelliyse, ailede kişi başına düşen aylık ortalama geliriniz, 318 TL den az ise( aylık asgari ücretin net 2/3 ü ) aylık asgari ücretin net tutarı kadar evde bakım parası alabilirsiniz.

Kendi isteği ile ayrılanın tazminat hakkı yok

Soru: Ben 1990 doğumluyum, yaklaşık 2 senedir çalışmaktayım. Şu anki çalıştığım iş yerinde toplam 539 gün prim ödeme günüm var. Okulu kazanmam nedeniyle işyeriyle anlaşarak 8 aydır part time çalışmaktayım. Ve 4 aydır sigortama yarım iş günü primi ödenmekte iken, kanun gereği 4 aydır tam gün olarak ödeniyor. Kendi isteğim üzerine işten ayrılmak istiyorum. Acaba ne tür haklara sahip olabilirim tazminat gibi bir hakkım olabilir mi?

Simge ŞEN

Cevap: Kendi isteği ile işinden ayrılanlar Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alamıyor. Kendi isteğinizle işinizden ayrıldığınızda alabileceğiniz herhangi bir tazminat yok.

Emekli Sandığında emeklilik şartlarını fiili hizmet süresi belirliyor

Cevap: İlk olarak 1 Ağustos 1988 tarihinde SSK lı olarak çalışmaya başladım. Toplam 10 gün prim ödemem var. Daha sonra okudum ve 16 Eylül 1996 tarihinde öğretmen olarak emekli sandığında işe başladım. Sorum şu: mevcut durum itibariyle 55 yaşından önce emekli olamıyorum. Ancak göreve başlangıç tarihimi 1988 olarak bildirsem, sonuç değişir mi? Ayrıca aradaki süreyi borçlanıp durumu değiştirmem mümkün mü? Yoksa bu şekilde mi bekleyeyim? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

İbrahim YAPRAK- GAZİANTEP

Cevap: SSK da emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirlerken, Emekli Sandığında fiili hizmet süresi belirliyor. SSK ya olan 10 gün prim ödemeniz Emekli Sandığında emekli olma şartlarınızı değiştirmez. Gerideki primi ödenmeyen boş günlerinizi borçlanarak kazanmanız mümkün değil. Askerliğinizi er olarak yapmışsanız askerlik sürenizi, yedek subay olarak yapmışsanız, okul süresini borçlanabilirsiniz.

170 gün prim eksiğiniz var

Soru: İlk işe giriş tarihim 1 Kasım 1985 olup, bugüne kadar 4530 gün prim ödemem var. Halen çalışmaktayım. Askerliği ödesem ne zaman emekli olabilirim?

Barış YÜKSEL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartına tabisiniz. Doğum tarihinizi askerlik yaptığınız tarihleri ve askerlik sürenizi belirtmemişsiniz. Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden sonra 20 ay askerlik yaptığınız varsayımı ile cevaplandırıyoruz. Askerliğinizi borçlanıp, 170 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Kasım 2010 da 49 yaşınızı da dolduruyorsanız bu tarihte emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

18 ay askerlik borçlanması için 3.992 TL ödenmesi gerekir

Soru: 1956 doğumlu olan babamın sigorta başlangıç tarihi 1 Haziran 1994 dür. 3154 gün prim ödemesi var. 18 ay olan askerlik süresini borçlanması halinde, emekli olması mümkün mü? Ayrıca 18 ay askerlik borçlanması için kaç TL borçlanma bedeli ödemesi lazım?

Sinem AYRANCI

Cevap: Askerlik borçlanması babanızın sigorta başlangıç tarihini 18 ay geri götürerek kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme doğum tarihi 23 Mayıs 1956 ve daha önceki bir tarihse 58 yaş, sonraki bir tarihse 59 yaş şartlarına tabi olmasını sağlar. Askerlik borçlanmasından sonra prim ödemese de 58(veya 59 ) yaşını dolduracağı tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Yıl sonuna kadar borçlanma yapması halinde, 18 ay askerlik süresi için 3.992 TL ödemesi gerekir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 579

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Binek otomobilin şirkete kiralanması KDV ye tabidir