Kat mülkiyetine geçişe inanılmaz kolaylık

 

26.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

at mülkiyetine geçişe inanılmaz kolaylık

Ekrem Sarısu - 26 Haziran 2009 Cuma - Posta

Soru: 28 Kasım 2008 tarihine kadar kat mülkiyetine geçmeyen binalara daire başı 1.000 TL ceza kesilecek. Ancak, kat mülkiyetine toplu olarak geçilebiliyor. Binada sorunlu bir kişi yüzünden kat mülkiyetine geçemiyoruz. Bu kişi, istediğimiz belgeleri vermiyor. Gerekirse ceza öderim. Sizde ödeyin diyor. Bu durumda cezadan kurtulmamız için ne yapmamız gerekiyor?

C.AYAN

Cevap: Oturulan binaların en az yüzde 70 inin Kat mülkiyetine geçmediğini herkes biliyor. Binaların kat mülkiyetine geçişini sağlamak ve Devletin tapu kayıtlarını gerçek duruma uyumlu hale getirmek için, 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyetine geçmeyen binalarda her bağımsız bölüme 1.000 TL ceza kesilmesi yönünde yasal düzenleme yapılmıştı. Ancak, konunun basında tüm boyutlarıyla yer alması tapu ve belediyelerin iş yoğunluğunu artırdı. Hem de toplumda huzursuzluğu yol açtı. Çünkü, hem teknik olarak, hem de belirttiğiniz sorun başta olmak üzere, çok değişik sorunlar nedeniyle binaların 28 Kasım 2009 a kadar kat mülkiyetine geçmesinin imkansız olduğunun anlaşılması üzerine, yetkililer olaya duyarsız kalmadı ve kat mülkiyetinde gerçekten Reform sayılacak düzenlemeye gittiler. TBMM sinin 23 Mayıs 2009 tarihli oturumunda kabul edilerek Cumhurbaşkanlığına imzaya gönderilen 5912 sayılı “Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile Kat Mülkiyetinde Kanununda yapılan değişiklikle kat mülkiyetine geçiş inanılmaz derecede kolaylaştırıldı. İskân belgesi alındıktan sonra, iskân belgesi 60 gün içinde tapuya intikal ettirecek ve otomatik olarak kat mülkiyetine geçilecek. 5912 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce, kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış binalarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine, zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil başkaca hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen geçilecek. Yasanın önümüzdeki günlerde yayımlanmasından sonra binanızdan bir daire sahibinin talebi üzerine, kat mülkiyetiniz kurulabilecek. Bu düzenlemeyi yapanları alkışlamak gerekir. Çünkü; pek çok sorunu ortadan kaldıracak, tapu kayıtlarıyla gerçek durumu uyumlu hale getirecek, son yıllardaki en radikal ve toplum yararına olan düzenleme.

İki yıl şirket aktifinde kayıtlı olan üretim binası satışı KDV ye değil

Soru: Şirket aktifine kayıtlı üretim binasını satmak istiyoruz. Satış işlemi Katma Değer Vergisine(KDV) tabi olacak mı?

Cüneyt ÖZDEN

Cevap: Üretim binası şirketinizin aktifinde en az iki tam yıl süreyle kayıtlı bulunuyorsa, satış işleminiz KDV Kanununun 17/4-r maddesi gereğince KDV’den istisna olacaktır. Aksi halde satış işlemi genel oranda ( % 18) KDV’ye tabi olacaktır.

Topladığı zirai ürünü tüccara satan basit usulde vergilendirilemez

Soru: Köylüden buğday toplayarak tüccara satmayı düşünüyorum. Basit Usulde vergiye tabi olmak için ne yapmam gerekiyor.

Miktad İYİSUR

Cevap: Hiçbir şey yapmanız gerekmiyor. Çünkü, satın aldığı zirai mahsulleri kısmen veya tamamen nihai tüketici dışındaki kişi ve kurumlara satanlar gerçek usulde vergilendirilmeleri gerekiyor. Yapacağınız işten dolayı gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmanız gerekiyor. Basit usule tabi olmanız mümkün değil.

Yetim aylığı bağlatan sağlık yardımı da alır

Soru: İkinci evliliğini yapan annenim eşi geçen sene rahmetli oldu. Babalığımın kızı evlenip boşandı. Babasının sağlık sigortasında faydalanmak istiyor. Annemin maaşı bölünmeden sağlık sigortasından faydalanabilir mi?

Veysel ÇOLAK

Cevap: Annenizin ikinci eşinin kızı babasından yetim aylığı bağlattığı takdirde sağlık yardımı da alır. Yetim aylığı bağlatmadan sağlık yardımı alamaz. Yetim aylığı bağlatmazsa Genel Sağlık Sigortasına prim ödeyerek sağlık yardımı alabilir.

24 yetim aylığı tutarında çeyiz yardımı alırsınız

Soru: Biz babamızı 2008 Şubat ayında kaybettik. Kasım ayında nişanım olacak kısmetse seneye de düğün düşünüyoruz. Babamın maaşının bir kısmı ablamla, bir kısmı benim hesabıma yatıyor, bir kısmı da annemin hesabına yatıyor. Biz çeyiz parasından yararlanabilir miyiz? Ne kadar verirler? Ne zaman alabiliriz?

Semra ÖZÇELİK

Cevap: Evlendiğinizde evlenme yardımı(çeyiz parası) alabilirsiniz. Babanızın hangi kurum mensubu olduğunu belirtmemişsiniz. Şayet babanız SSK ve Bağ-Kur mensubu ise, evlendiğinizde yetim aylığınızın 24 katı çeyiz yardımı alırsınız. Şayet babanız Emekli Sandığı mensubu ise, yetim aylığınızın 12 katı tutarında evlenme yardımı alırsınız. Evlenme yardımını nikâhtan sonra evlenme cüzdanının bir fotokopisini ekleyeceğiniz bir talep dilekçesi verdikten sonra alacaksınız.

İsteğe bağlıya 33 aydan fazla prim ödemeniz gerek

Soru: 11 Ağustos 1969 doğumluyum. 1 Aralık 1989 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1 Mayıs 1998 tarihine kadar sigortaya 1145 gün prim ödemem var. 1 Mayıs 1998 tarihinde isteğe bağlı sigortaya geçiş yaptım. İsteğe bağlıya toplam 2940 gün prim ödedim.(Mayıs 2009 ayı dâhil) Sigorta kapsamında emekli olabilmek için, isteğe bağlıya en fazla ne kadar prim ödemeliyim? Ve ne zaman emekli olurum?

Tülay AKSEL

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 1290 gün daha prim ödeyerek 4085 gün olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız 11 Ağustos 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, bu şartlarla emekli olabilmeniz için, isteğe bağlı sigortaya 990 gün(33 ay) daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 300 gün prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak tamamlamalısınız. Aksi takdirde Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalabilirsiniz.

109 gün prim ödeyip 58 yaşında emekli olabilirsiniz

Soru: 1958 doğumluyum. 1 Ekim 1997 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1 Kasım 2001 tarihinde isteğe bağlı prim ödemeye başladım. Toplam 3491 gün prim ödemem var. En erken ne zaman emekli olabilirim?

Gülsüm UÇAŞ

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmanız daha avantajlı. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 109 gün daha prim ödeyerek, 3491 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 2016 da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1910

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kat mülkiyetine geçişe inanılmaz kolaylık