Ortağınızın oğlunun otosunu kiralayarak masraflarını gider yazabilirsiniz

 

29.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ortağınızın oğlunun otosunu kiralayarak masraflarını gider yazabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 29 Haziran 2009 Pazartesi - Posta

Soru: İşletme kullandığımız ortağımızın oğluna ait otomobilinin, akaryakıt, tamir-bakım vb. harcamalarını, ticari defterlerimize masraf yazabilir miyiz?

Muhittin EMEL

Cevap: Kiralanarak işte kullanılan motorlu taşıtların giderleri, ticari kazançtan indirilebilmektedir.(GVK md. 40/5) İşinizde kullandığınız ortağınızın oğluna ait olan binek otomobili; kira sözleşmesi ile kiralamanız halinde, taşıta ait akaryakıt, bakım-onarım vb. giderlerini kazancınızdan indirebilirsiniz. Bu giderlere ilişkin KDV’ yi de indirim konusu yapabilirsiniz. Ayrıca; ortağınızın oğluna yapacağınız taşıt kira ödemelerinden yüzde 20 oranında Gelir Vergisi stopajı yapmanız, kira bedeli üstünden sorumlu sıfatı ile KDV si hesaplayıp, 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edip ödemeniz, sonraki ayda 1 nolu KDV beyannamesi üstünde indirim konusu yapmanız gerek. Bir diğer önemli hususta; ödediğiniz aylık kira bedelinin emsalinden fazla olmaması zorunluluğudur. Bu şartların tamamını sağlamanız halinde, işinizde kullandığınız ortağınızın oğlunun otomobilinin masraflarını gider yazarak kazancınızdan indirebilirsiniz.

Ortaklık payına ilişkin ilmühaber devri KDV ye tabi değil

Soru: Şirketimizin başka bir şirketteki ortaklık payını hisse senedi yerine geçen ilmühaberle sattık. Satış işlemi KDV’ye tabi olacak mı?

Cumhur BEŞTAŞ

Cevap: Geçici ilmühaberler, anonim şirketler tarafından hisse senetlerinin yerini tutmak amacıyla çıkartılan menkul kıymetler olup, ilgili anonim şirketçe hisse senetleri düzenlenip ortaklara teslim edildiği anda geçerliliğini kaybetmektedir. Buna göre, şirketinizin başka bir şirketteki ortaklık payının hisse senedi yerine geçen ilmühaberlerin devri suretiyle satışı işlemi, KDV Kanununun 17/4-g maddesi gereğince KDV’den istisnadır.

Sözleşmeden doğan tazminatlar gider yazılabilir

Soru: Gelir vergisi mükellefim. Bayilik sözleşmesindeki yükümlülüklerimi yerine getiremediğinden dolayı ödediğim tazminatı(banka teminat mektubunun paraya çevrilmesi suretiyle) gider yazabilir miyim? Muhasebecim yazamayacağımı söylüyor. Yazabilirsem Kanuni dayanağı nedir?

Cevap: Muhasebecinizin söylediği; mükellefin suçundan doğan tazminatların gider yazılamaması hususudur. Ancak sözleşmeye dayalı olarak ödediğiniz tazminat, mükellef suçundan dolayı ödenen tazminat olarak nitelenemez. Çünkü; bu konuya ilişkin Gelir Vergisi Kanunun 41/6 nci maddesinin parantez içindeki “ akitlerde cezai şart olarak derpiş edilen tazminatlar cezai mahiyette tazminat sayılmaz” hükmünce, sözleşmelerdeki şartı cezalar bu kapsamda değerlendirilmediğinden, işinizle ilgili bayilik sözleşmesi hükümlerine uymamanız sonucu ödemiş olduğunuz tazminatı, gider yazabilirisiniz. Kanuni dayanağı Gelir Vergisi Kanununun 40/3 ncü maddesi ve 41/6 nci maddesidir.

Yıllık izinde alınan rapor izin süresini uzatır mı?


Soru: Yıllık izin kullanırken alınan sağlık raporu izin süresini uzatır mı? Örneğin, yıllık ücretli izin süresinin bitmesine iki gün kala alınan 10 gün sağlık raporu üstüne, işe ne zaman gitmek gerekir.

Bekir EDİZ

Cevap: Yılık ücretli izin kullanırken alınan sağlık raporunun izin süresini uzatıp uzatmayacağı raporun süresine bağlıdır. Sorunuzdaki örnekte, iki gün sonra izni bitecek kişi 10 gün rapor alması halinde, işlerin aksamaması için durumu işverene bildirmesi ve 10 günlük rapor süresinin bittiği tarihte işine gitmesi gerekir. Daha sonra, işverenin uygun göreceği bir zamanda yıllık iznin raporlu geçen iki günü için, ücretli izin vermesi gerekmektedir.

Askerliğinizi memuriyetten önce yapmışsanız 2010 da emekli olabilirsiniz

Soru:26 Eylül 1963 doğumluyum.1979-1980-1981 yılları arasında sigortalı olarak bir kamu kuruluşunda çalıştım. Daha sonra 1985 yılının Kasım ayında Devlet memuru olarak göreve başladım. 20 Ay askerlik borçlanmasını ödedim. Sigortalı olarak da 152 gün prim ödemem görünmekte. Emeklilik hakkını ne zaman elde edebilirim? Ayrıca sigorta başlangıç tarihinin emekli olmamda katkısı olabilir mi?

Selim TANRIVERDİ

Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz ve 152 gün prim ödeme emekli olacağınız şartları değiştirmiyor. Sadece fiili hizmet sürenizi 152 gün artırıyor. Hangi tarihlerde askerlik yaptığınızı belirtmemişsiniz. Şayet askerliğinizi memuriyet başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 29 Mayıs 2010 tarihine kadar çalışarak 25 tam yıl fiili hizmet süresini doldurmanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 26 Eylül 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğini memuriyetinizden önce yapmışsanız, 47 yaşınızı dolduracağınız 26 Eylül 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2 ay askerlik yapan 18 ay askerlik borçlanması yapamaz

Soru:1 Ocak 1966 doğumluyum. Almanya’daki sigortamın başlangıcım 1 Ekim 1983 dür. Türkiye’ye dönüş tarihim 6 Haziran 1996 olup, yurt dışında sigorta paramı çektim. Şimdi ise Türkiye’de yurt dışını borçlanmak istiyorum. Ve askerliğimi paralı olarak
yapmıştım. 1986 da 2 ay olarak. Askerlik borçlanmam 2 ay mı olur? Yoksa o tarihte 18 ay idi 18 ay olarak borçlanabilir miyim? Türkiye’de sigorta başlangıcım 1 Şubat 1998 olduğuna göre, 1983'den 1996'ya kadar olan sigortamı ve içinde olan askerliğimi
18 ay borçlanıp sigortamı daha geriye çekebilir miyim? Çekebilirsem nereye kadar çekebilirim? Ve ne zaman emekli olabilirim?

Mehmet AKTAŞ

Cevap: Ne kadar süre askerlik yapmışsanız o süreyi borçlanabilirsiniz. Kısa süreli olarak iki ay askerlik yaparak 18 ay askerlik borçlanması mümkün değil. 18 yaşını doldurduğunuz tarihten itibaren Türkiye’ye dönüş tarihinize kadar çalıştığınızı varsayarsak, askerlik dâhil 12 yıl 5 ay borçlanma yapabilirsiniz. Borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi borçlanma süresi kadar geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Borçlanma dâhil toplam 5300 gün prim ödemiş olmak şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

770 gün prim ödeyip 49 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 26 Şubat 1968 doğumluyum. 1 Kasım 1985 sigorta başlangıç tarihim ve hala çalışmaktayım. Şu anki prim ödeme gün sayım 4530 dür. Bu durumda askerliği ödersem kaç yaşımda emekli olabilirim?

Barış YÜKSEL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 770 gün daha prim ödeyerek 4530 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 26 Şubat 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanırsanız askerlik süreniz kadar az prim ödersiniz. Ancak emekli olacağınız tarih değişmez.

7000 gün prim ve 58 yaş şartlarıyla emekli olacaksınız

Soru: 1985 doğumluyum. 29 Ekim 2007 de SSK lı oldum. Bir yıl çalıştım. Daha sonra 27 Temmuz 2008 de işten ayrıldım. Şimdi çalıştığım iş yerinden sigortam Eylülde başlamış olacak. Ne zaman emekli olabilirim?

Derya ULUMAN

Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. En geç 1 Ocak 2036 tarihine kadar 6732 gün daha prim ödeyerek, 268 gün olan prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 2043 de 58 yaşını dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 721

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ortağınızın oğlunun otosunu kiralayarak masraflarını gider yazabilirsiniz