Jeep’in KDV sini indiremezsiniz

 

28.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Jeep’in KDV sini indiremezsiniz

Ekrem Sarısu - 28 Haziran 2009 Pazar - Posta

Soru : Şirketimize aldığımız jeep nedeniyle ödediğimiz Katma Değer Vergisini(KDV) vergi dairesine ödeyeceğimiz KDV den indirebilir miyiz?

Mete DEMİRTAŞ

Cevap: KDV uygulamasında 4x4 arazi tipi jeepler ile jeep benzeri araçlar, kullanım amaçları ve edinme gayeleri dikkate alınarak binek otomobil kapsamında değerlendirilmektedir. Bu durumda, şirketinize satın aldığınız jeep, binek otomobil kapsamında olduğundan, aracın alışında ödediğiniz KDV’yi KDV Kanununun 30/b maddesine göre indirim konusu yapmanız mümkün değildir.

Tapusuna “ korunması gerekli kültür varlığı”

şerhi konan bina için emlak vergisi ödenmez


Soru: Sahibi olduğumuz bina 2005 yılında birinci derece tarihi eser kapsamına alınmış. Bugüne kadar emlak vergilerini düzenli olarak ödedik. Ancak, Tarihi eser kapsamına alınan binalar için emlak vergisi ödenmeyeceğini duyduk. Tarihi eser kapsamına alınan binamız için emlak vergisi ödememiz gerekiyor mu? Gerekmiyorsa 2005 den beri ödediğimiz emlak vergilerini geri alabilir miyiz?

A. GÜRSOY

Cevap: Duyumlarınız doğru binanız için Emlak Vergisi ödemeniz gerekmiyor. Çünkü; 2863 Sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’ nun 21 nci maddesi:

“ “Tapu kütüğüne korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan ve I inci ve II nci grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır….” hükmünü içermektedir. Bu hükme göre, tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş olan ve I. ve II. grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaf bulunmaktadır.

Bu itibarla tapu kaydını üzerine, II. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı şerhi konan binanızın üzerinde kesin yapılanma yasağı bulunduğu sürece, Emlak Vergisi ödememeniz gerekir. 2005 ten beri ödediğiniz emlak vergilerini de düzeltme yoluyla ret ve iadesini talep ederek geri alabilirsiniz.

Çalışan adına düzenlenen harcama belgelerini gider yazabilirsiniz

Soru: Şirketimiz personeli son iş seyahatinde bazı harcama belgelerini şirket adına alacağı yerde kendi adına almış. Personelin şirket işi yaptığı seyahat sırasında kendi adına aldığı harcama belgelerini gider yazabilir miyiz?

S. TUNA

Cevap: Şirketin işlerini takip etmek için seyahat eden şirket çalışanının, işin ehemmiyetine ve genişliğine uygun olması şartıyla, seyahat ve ikamet harcamalarına ilişkin belgeler personel adına düzenlense de, defterlerinize gider yazabilirsiniz.

İkramiye kıdem tazminatına yansıtılır

Soru: İkramiyeler, kıdem tazminatının hesabında dikkate alınıyor mu? Alınıyorsa, işçinin aldığı ikramiye kıdem tazminatına nasıl dâhil ediliyor?

Bahri AVANOĞLU

Cevap: Kıdem tazminatına esas alınacak ücretin hesabında, normal ücrete, işçiye sağlanan para ve para ile ölçülmesi mümkün olan menfaatlerin(sözleşme ve kanundan doğan ) ilave edilmesi gerekir. İkramiye, sosyal yardım, yemek parası, yakıt parası vb. gibi işçiye sağlanan menfaatler kıdem tazminatına esas alınan ücrete yansıtılması zorunludur. Bu bağlamda işçinin aldığı ikramiyenin de kıdem tazminatına yansıtılması gerekiyor. İşçinin son bir yıl içinde aldığı ikramiye tutarı 360 a bölünerek bir güne isabet eden ikramiye tutarı bulunur ve bulunan tutar, kıdem tazminatı hesabına esas alınan bir günlük ücret tutarına ilave edilmek suretiyle kıdem tazminatına yansıtılır.

16 haftalık doğum izninden sonra 6 ayda ücretsiz izin alınabilir

Soru: Sigortalı çalışan kadının doğum izin süresi ne kadardır? Doğum iznini kullandıktan sonra, çocuğuna bakmak için ücretsiz izin alma hakkı var mı? Varsa süresi ne kadardır?

HATİCE

Cevap: Kadın sigortalının 8 hafta doğum öncesi 8 haftada doğum sonrası olmak üzere 16 hafta doğum izin süresi vardır. Çoğul gebelikte ise doğum öncesi 10 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 18 haftalık izin hakkı vardır. Doğum yapan kadın sigortalının; doğum iznini kullandıktan sonrada 6 aya kadar ücretsiz izin alma hakkı vardır.

49 gün prim ödemeniz yaş şartını 47 den 46 ya düşürüyor

Soru: Doğum Tarihim 25 Mart 1964, işe giriş tarihim 21 Haziran 1990 DEÜ akademik uzman olarak çalışmaya başladım. Halen aynı yerde çalışıyorum. 1980 li yıllarda babam bir giriş yapmış 49 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Belgin KOÇER

Cevap: 1980 de SSK ya ödediğiniz 49 gün prim ödemesi emeklilik yaşınızı 47 den 46 ya düşürüyor. 49 yıl prim sayesinde bir yıl erken emekli olacaksınız. Emekli olmak için 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Fiili hizmet sürenizi 20 tam yıla tamamlayacağınız 2 Mayıs 2010 tarihinde, 46 yaşınızı da doldurmuş olacağınızdan bu tarihte emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur emekli aylığı alana yetim aylığı bağlamaz

Soru: Annem 75 yaşında babamdan ayrılacak. Bağ-Kurdan emekli maaşı alıyor. Dedemde 1975 yılında SSK emeklisi iken vefat etmiş. Dedemden yetim aylığı alabilir mi? Ya da tamamını alamasa da ne kadarını alabilir? Ve bu miktarın ne kadar olduğunu öğrenebilir miyiz?

FATMA

Cevap: Sosyal Güvelik kurumlarından kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı alan dul kız çocukları, ana veya babalarından dolayı Bağ-Kur’dan emekli aylığı alamaz. Anneniz boşandığı takdirde, Bağ-Kurdan babasından dolayı yetim aylığı bağlatamaz.

Özürlü çocuğu olan kadınların primi yüzde 25 artırılacak

Soru: Ablam 1966 doğumlu. 1 Kasım 1985 tarihinde SSK’lı olarak çalışmaya başladı. Ve 32 gün prim gün prim ödedi. 1 Mayıs 2003 tarihinde isteğe bağlı sigortaya prim yatırmaya başladık. Şimdiye kadar ise 2192 prim günü var. Ablamın birde yüzde 90 engelli çocuğu var. Bundan dolayı erken emekli olabilir mi? Eğer olur ise, ne yapmamız gerekir. Veya emekli olabilmesi için, daha ne kadar daha prim ödememiz lazım?

V. YILMAZ

Cevap: Ablanız emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabi. 2883 gün daha prim ödeyerek, 2192 gün olan prim ödemesini 5075 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilirsiniz.

Yeni yasanın yürürlüğe girdiği, 1 Ekim 2008 den itibaren başkasının bakımına muhtaç derecede özürlü çocuğu olan kadın sigortalılara; bu tarihten sonra ödedikleri primlerin ¼ oranında artırılma ve artırılan sürenin ayrıca emekli olmak için aranan yaş haddinden düşme avantajı getirildi. Ablanızın çocuğu başkasının bakımında muhtaç derecede özürlü ise(yüzde 90 oranında özür ile öyle olmalı), 2307 gün prim ödemesi halinde prim ödemesi 576 gün artırılacak(576 gün yaştan da düşecek ancak ablanızın yaş sorunu yok) prim ödemesi 2883 güne yükseltilecektir. Ablanız ara vermeden prim öderse Aralık 2012 ayında emekli olabilir. Ancak 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, prim ödemesinin son 1260 gününü(3.5 yılını) sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerekiyor. Aksi takdirde Bağ-Kur şartlarıyla yani 7200 gün prim ödeyerek emekli olmak zorunda kalabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1229

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Jeep’in KDV sini indiremezsiniz