İndiremediğiniz KDV yi geri alamazsınız

 

27.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İndiremediğiniz KDV yi geri alamazsınız

Ekrem Sarısu - 27 Haziran 2009 Cumartesi - Posta

Soru: Tasfiye ederek kapattığımız şirketimizin son Katma Değer Vergisi(KDV) beyannamesinde devredilen KDV olarak yer alan tutarı iade olarak talep edebilir miyiz?

Sait ATASEVEN

Cevap: KDV Kanununda, işi bırakan mükelleflerin son dönem KDV beyannamelerinde sonraki döneme devreden vergi olarak gösterilen KDV’lerin iadesini öngören bir düzenleme yer almamaktadır. Buna göre, tasfiye edilen şirketinize indremediği(devreden) KDV KDV’nin iadesi mümkün değildir. Söz konusu KDV’yi ilgili yıl Kurumlar Vergisi matrahınızın tespitinde gider olarak dikkate alabilirsiniz.

Geliri olmayan ev kadını tek mesken için emlak vergisi ödemez

Soru: Emekli sandığına bağlı emekli bir memurum.2006 yılının eylül ayında şu anda oturduğumuz evi satın alarak tapusunu eşimin adına yaptırdım. Eşim hiçbir SGK na bağlı değil ve ev hanımıdır. Benim emekli maaşım dışında herhangi bir gelirimiz de yoktur. Evimiz brüt 106 m2 apartman dairesidir. Eşim emeklilere tanınan haktan yararlanarak emlak vergisi ödemeyebilir mi? Eşimin emeklilere tanınan haktan yararlanarak emlak vergisi ödemesi gerekmiyorsa Yararlanabilirse, 2006 yılının Eylül ayından itibaren ödemiş olduğu Emlak Vergisini geri alabilir miyiz?

NECDET

Cevap: Eşiniz ev hanımı ve herhangi bir geliri yoksa, emeklilere tanınan sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanır ve tek meskeni için emlak vergisi ödemez. 2006 dan beri ödemiş olduğu emlak vergilerinin iadesini talep etmesi halinde, düzletme yoluyla ödediği vergileri geri alabilir.

İki aylık ücret tutarına kadar olan evlenme yardımı vergiye tabi değil

Soru: Ay sonunda evlenecek olan şirketimiz personeline, evlenmesi nedeniyle bir miktar yardım yapmayı düşünüyoruz. Bu yardımı gelir vergisine tabi tutacak mıyız?

BAHA

Cevap: Evlenecek olan personele yapacağınız yardım tutarının, aylık ücretinin iki katına kadar olanı kısmi gelir vergisinden müstesnadır. Evlenen personelinize yapacağınız yardımının iki ücret tutarındaki kısmını gelir vergisine tabi tutmayacaksınız. Şayet evlenme yardımı iki aylık ücret tutarını aşıyorsa, aşan kısmından gelir vergisi kesintisi yapmanız gerekiyor.

Çimento Fabrikasında belli işlerde çalışanlara yıpranma var


Cevap: 1 Ocak 1965 doğumluyum. 9 Ekim 1983 tarihinde sigortalı oldum.12 Ekim 1998 tarihinden itibaren çimento fabrikasında çalışıyorum. Çimento fabrikasında çalıştığım için yıpranma payı hak ediyor muyum? Hak ediyorsam bu emekliliğime yansıyor mu? Ve ben ne zaman emekli olabilirim?(Emeklilik için istenilen prim gün sayım fazlası ile var.)

Mustafa YALMANCI

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren çimento fabrikasında belli işlerde çalışanlar da fiili hizmet zammı kapsamında alındı. Çimento fabrikasında;

1) İlkel maddeleri kırma, ufalama, ezme, eleme,,

2) Otomatik fırınlarda pişirme,

3) Klinkeri öğütme, eleme, torba veya fıçılara koyma,

işlerinde(otomatik olarak tozun etrafa yayılmasını önleyici bir düzenleme yapılmadığı takdirde) çalışıyorsanız, 1 Ekim 2008 den sonraki her 360 gün çalışma süreniz 60 gün fiili hizmet süresi zammı alacaksınız. Hak ettiğiniz fiili hizmet süresi zammı, 5 yılı geçmemek üzere prim ödeme gün sayınıza eklenirken, üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik için aranan yaş haddinizden düşecek. Söz konusu işlerde çalışmıyorsanız, fiili hizmet süresi zammı alamazsınız. Emekli olmak için; 25 yıl fiili hizmet süresi 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 47 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yukarıdaki işlerde çalışıyorsanız 1 Ekim 2008 den sonraki her 360 gün çalışmanız için 47 yaştan 60 gün düşün.

Prim ödemenizi 5600 güne tamamlayıp 53 yaşı bekleyeceksiniz

Soru: 18 Nisan 1970 doğumluyum. Askerliğimi 2 Mart 1990 da 18 ay olarak yaptım. 6 Ağustos 1993 sigorta başlangıç tarihim. 1993 yılında 61 gün primim yatmış. 1996 da da 24 gün pirimim yatmış. Akabinde 15 Mart 1997 de özel bir bankanın emekli sandığına bağlı 13 Temmuz 2007 ye kadar çalıştım. 16 Temmuz 2007 de şu anki çalıştığım iş yerinde SSK lı olarak devam ediyorum. Bu şartlara bakıldığında emekli olmam için gereken durum nedir? Ve askerliğimi borçlanmadım. Borçlandığımda ne zaman emekli olurum?

Caner ASLAN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanmanızda yarar var. Askerlik sürenizi borçlanırsanız sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. 560 gün daha prim ödeyerek hem prim ödemenizi 5600 güne tamamlamanız, hem de 16 Temmuz 2007 tarihinden itibaren 1260 gün prim ödeyerek son yedi yılda SSK ya fazla prim ödemiş olma durumuna geçmeniz şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 18 Nisan 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Her yıl için 30 günlük ücretiniz kadar kıdem tazminatı alırsınız

Soru: 15 Kasım 1977 tarihinde sigortalı olarak SSK da devlet işçisi olarak işe başladım. Ara boşluğum yok. Emekliliğim doldu. Ama kendi isteğimle halen çalışmaktayım. Şu an emekli olsam, acaba ne kadar toplu para alırım? Birde emekli maaşım ne kadar olur?

Yücel GÜL

Cevap: Aldığınız en son ücretin brüt tutarını bilmediğimizden alacağınız kıdem tazminatını hesaplayamıyoruz. Ancak; alacağınız kıdem tazminatını sizde hesaplayabilirsiniz. Şöyle ki; 15 Kasım 2009 da emekli olduğunuzu varsayarsak en son ücretinizin brüt tutarı ile 33 çarparsanız alacağınız kıdem tazminatının tutarını bulabilirsiniz. Örneğin; asgari ücret aldığınızı varsayarsak 22.869 TL (693 x 33) kıdem tazminatı alırsınız. Emekli aylığınızı hesaplayabilmek için, tüm çalışma sürenize ilişkin prime esas kazanç tutarınızı bilmek gerekiyor. Asgariden prim ödemişseniz 620, 630 TL aylık bağlanır.

Annenizin kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olması daha avantajlı


Soru: Annem 01.01.1957 doğumludur. İlk işe giriş tarihi 20.10.1994. Şu ana kadar çalıştığı gün sayısı 4800 gündür. Halen çalışmaktadır. Annem yaştan veya normal ne zaman emekli olabilir?

Çağdaş GÖKGÖZ

Cevap: Anneniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi. 950 gün daha prim ödeyerek 4800 gün olan prim ödemesini 5750 güne tamamlaması şartıyla, 20 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 20 Ekim 2014 tarihinde emekli olabilir. Bundan sonra prim ödemese de 56 yaşını dolduracağı 1 Ocak 2013 tarihinde de kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.(yaş haddinden emeklilik). Annenizin, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olması avantajlı.

Emekli sandığına tabi işyerinde çalışırken emekli olmayan ikramiye alamaz

Soru: 1969 yılında devlet memuru olarak 657 sayılı yasaya göre göreve başladım. 1981 yılında memuriyetten kendi isteğimle ayrıldım. SSK'ya bağlı olarak özel bir kuruluşta göreve başladım ve emekli oldum. Memuriyet yaptığım yıllara ait sürelerin tazminatını alabilir miyim?

Mehmet GÜL/ ORDU

Cevap: Memuriyet döneminizdeki çalışmalar nedeniyle emekli ikramiyesi alabilmek için, emekli olmadan önce en son çalışılan kurumun Emekli Sandığına tabi olması gerekiyor. Emekli Sandığına tabi bir işyerinde çalışırken emekli olmadığınızdan, memuriyet hizmetleriniz için emekli ikramiyesi alamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 619

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İndiremediğiniz KDV yi geri alamazsınız