Personelin cep telefonunu gider yazamazsınız

 

01.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Personelin cep telefonunu gider yazamazsınız

Ekrem Sarısu - 01 Temmuz 2009 Çarşamba - Posta

Soru: Pazarlama işiyle uğraşan bir şirketiz. Pazarlama elemanlarımızın kendi adlarına kayıtlı cep telefonlarının faturalarını, işle ilgili olarak kullanmaları nedeniyle biz ödemekteyiz(kendilerine).Bu fatura bedellerini gider yazıp yazamayacağımız ve KDV’lerini indirip indiremeyeceğimiz konularında bilgi verebilir misiniz?

Kubilay YILMAZ

Cevap: Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre, ticari kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılan giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için, giderlerin, işletme ile ilgili olması, kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılması gerekmekte olup, bu giderlerin defterlere kaydedilmesi ve mükellef adına düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi şarttır. Dolayısıyla, şirketiniz tarafından ödense dahi, faturalar telefon hattı sahibi personeliniz adına düzenlendiğinden, bu tutarların şirketiniz kazancının tespitinde gider olarak dikkate almanız ve KDV’lerinin indirmeniz mümkün değildir

Kardeşinizin ödemediği emlak vergisini sizden arayabilirler

Soru: Babadan kalma bazı gayrimenkullere 3 kardeş hissedarız. Hisselerimizi ayırmadık. Müşterek olarak üstümüze aldık. Emlak vergilerini hissemiz olarak iki kardeş ödüyoruz. Ancak, diğer kardeşimiz 3 yıldan beri kendi hissesine düşen emlak vergisini ödemiyor. Belediye kardeşimizin ödemediği emlak vergisini bizden isteyebilir mi?

A.Demir

Cevap: Sorunuzdan babanızdan miras kalan gayrimenkullere kardeşlerinizle elbirliği mülkiyetle(eski adıyla iştirak halinde mülkiyet) malik olduğunuz anlaşılıyor. Emlak Vergisi kanunumuza göre; elbirliği mülkiyette malikler emlak vergisinden müteselsilen sorumludurlar.(EVK Md.3) Bu nedenle kardeşinizin ödemediği emlak vergisini belediye sizden arayabilir.

Yurtdışı seyahat harcamaları belli şartlarla gider yazılabilir

Soru: Şirketimizin yönetim kurulu üyeleri ile kurucu ortaklarının, şirket işleriyle ilgili olarak temas ve incelemelerde bulunmak üzere yaptıkları yurtdışı seyahat harcamalarını gider yazabilir miyiz?

Cevap: Şirketinizin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyelerinin şirket faaliyetleriyle ilgili olarak, temas ve incelemelerde bulunmak üzere, yapacakları yurtdışı seyahatindeki harcamalarını ve yol masraflarını; işin ehemmiyetiyle ve genişliğiyle mütenasip olması, seyahatin, seyahatin maksadına uygun süreyle sınırlı olması ve Vergi Usul Kanunun hükümlerine göre, şirket adına düzenlene fatura vb. belgelerle belgelendirmesi şartıyla, gider yazarak ticari kazancınızdan indirmeniz mümkündür.

Ücretsiz izin yıllık ücretli izin süresinin hesabında dikkate alınmaz

Soru: Kadın sigortalının doğum sonrasında kullandığı 6 aylık ücretsiz izin süresi, yılık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış süre gibi dikkate alınır mı?

NURGÜL

Cevap: Doğum yapan kadın sigortalının 8 haftalık doğum izninden sonra, çocuğuna bakmak için aldığı 6 aylık ücretsiz izin süresi, yılık ücretli izin süresinin hesaplanmasında çalışılmış süre gibi dikkate alınmaz.

Anneniz en az 15 yıl isteğe bağlı prim ödemesi lazım

Soru: Annem 1942 doğumlu. Şimdiye kadar hiç sigortalı olmamış. En kısa yoldan nasıl emekli olabilir?

Ali KOÇ

Cevap: Anneniz bugüne kadar sosyal güvenliğini ihmal etmiş. Anneniz bugün için; İsteğe bağlı sigortalı olarak en az 15 tam yıl(5400 gün) prim ödeyerek 4/b sigortasından(eski adıyla Bağ-Kurdan) emekli olabilir.

Anneniz 5525 gün prim 48 yaş şartını sağladığında emekli olacak

Soru: Annem 1972 doğumlu ve 1991 yılına ait 260 günlük sigorta girişi bulunmakta. Annemin şimdi isteğe bağlı sigortadan prim ödemesi mümkün mü? Mümkünse kaç yıl ödeyerek emekli olabilir?

Aslı KAHRAMAN

Cevap: Anneniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi. 5265 gün daha prim ödeyerek, 260 gün olan prim ödemsini 5525 güne tamamlayacağı tarihte, 48 yaşını da dolduruyorsa bu tarihte emekli olabilir. Doldurmuyorsa 48 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabilir. Ancak annenizin bu şartlarda emekli olabilmesi için, 133 ay isteğe bağlı prim ödedikten sonra, prim eksiğinin son 1275 gününü sigortalı bir işte çalışarak ödemeli.

Anneniz 5600 günle 2017 de 3600 günle 2020 de emekli olabilir

Soru: Annem 8 Nisan 1962 doğumlu. 1 Ekim 1992 den itibaren sigortalı olarak çalışmaya başlamış. Bugüne kadar 2703 gün prim ödemesi var. Vefat eden babamdan anneme aylık bağlandı. Yani eşinden emekli oldu. Bildiğimiz kadarıyla kendi emeklisine de 2 yıl var. Ama şuan çalışmıyor. Annemin en erken emekli olması için ne yapmamız gerekiyor?

Cem KAYGUSUZ

Cevap: Öncelikle annenizin 2 yıl sonra emekli olamayacağını belirtelim. Anneniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi,5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi. 2897 gün daha prim ödeyerek, 2703 gün olan prim ödemesini 5600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.(ara vermeden prim öderse Ağustos 2018 ayında) Ayrıca, 897 gün daha prim ödeyerek, 2703 gün olan prim ödemsini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 8 Nisan 2020 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilir. Karar size ait.

Sigortalı olunduğunda babadan aldığı sağlık yardımı

kesilir işsiz kaldığında babadan sağlık yardımı alınamaz


Soru: 1980 sigorta girişliyim. 1196 gün prim ödemem var.1959 doğumluyum. Çalışmalarım oldu ama sigortasız. Bildiğiniz gibi maalesef sigortasız çalıştırmalar çoğunlukta. Bizlerde mecbur olduğumuz için çalışıyoruz. Babamdan sağlık karnesi kullanmaktayım. Şükür ki böyle bir imkânım var yoksa durumum sanırım daha kötü olurdu. Şimdi benim sizden ricam, bu durumda ne zaman emekli olabilirim? Ya da bu kadar az günle emekli olabilir miyim? Kalan eksik prim günlerimi nasıl tamamlayabilirim? Sigortalı çalışma imkânı bulsam bile, iş güvencesi artık olmadığından tekrar işsiz kaldığımda, babamın sağlık karnesini kullanabilir miyim?

Nur ÇK

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuz için, bu tarihte uygulamaya konan ve emekli olmayı zorlaştıran yasaya tabi olmadan eski kanuna tabi olarak emekli olacaksınız. Eski yasaya göre kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 2404 gün daha prim ödeyerek 1196 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Eksik priminizin 1200 gününü( 40 ayını) isteğe bağlı(isteğe bağlıya 40 aydan fazla prim öderseniz bu şartlarla emekli olamazsınız), kalan 1204 gününü sigortalı bir işte çalışarak ödeyebilirsiniz. Gerek isteğe bağlı, gerekse sigortalı çalışırken sağlık yardımını kendi sigortanızdan almanız gerekir. Ayrıca işsiz kaldığınızda da, babanızdan sağlık yardımı alamazsınız. Sağlık yardımını Genel Sağlık sigortasına prim ödeyerek alabilirsiniz. Ortalama aylık geliriniz asgari ücretin 1/3 ünden az ise sağlık yardımını prim ödemeden alabilirsiniz

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 859

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Personelin cep telefonunu gider yazamazsınız