Babanızdan kalan Almanya’daki işyeri veraset ve intikal vergisine tabi

 

02.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Babanızdan kalan Almanya’daki işyeri veraset ve intikal vergisine tabi

Ekrem Sarısu - 02 Temmuz 2009 Perşembe - Posta

Soru: Uzun yıllar Almanya’da çalışan babam vefat etti. Miras olarak 4 çocuğuna Almanya’da küçük bir işyeri ile Türkiye’de çeşitli Gayrimenkuller ve bir miktarda nakit(banka mevduatında) bıraktı. Veraset ve intikal Vergisi beyannamesini hazırlıyoruz. Ancak, Almanya’daki işyerini beyan edip etmeyeceğimiz hususunda tereddüde düştük. Almanya’daki işyerini beyan etmemiz gerekiyor mu?

A.ALKIŞ

Cevap: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes, ister yurt içinde ister yurtdışında olsun ivazsız(karşılıksız) tarzda mal intikali veraset ve intikal vergisine tabi bulunmaktadır. Babanızdan kalan gayrimenkul, hak ve diğer mallar Dünyanın neresinde olursa olsun Veraset Ve İntikal Vergisine tabidir. Bu açıdan vefat eden babanızın Almanya’da bulunan işyerini de Veraset ve İntikal Vergisi beyannamenize dâhil ederek beyan etmeniz ve vergilendirmeniz gerekiyor. Gayrimenkulün Almanya’da bulunması, veraset vergisi ödenmeyeceği anlamına gelmiyor.

Arsa karşılığı müteahhitten alınan daireler satılmazsa gelir vergisi ödenmez

Soru: Arsa sahibinin arsasını daire karşılığı müteahhide vermesi ve karşılığında aldığı daireler için gelir vergisi ödemesi gerekiyor mu?

İsmet CAN

Cevap: Arsa sahibinin müteahhide verdiği arsa karşılığında aldığı daireleri, ticari bir organizasyon içinde satması veya daire alım satım işini süreklilik gösterecek şekilde yapması halinde, gelir vergisi mükellefiyeti tesis ettirip, elde ettiği geliri de ticari kazanç kapsamında vergilendirmesi gerekir.(GVK. Md. 37/4) Ancak; arsa sahibinin müteahhide verdiği arsa karşılığı aldığı daireleri satmaması halinde, Gelir Vergisi ödemesi söz konusu değildir.

1 Temmuz 2009 dan itibaren asgari  ücretle çalışan kapıcının eline 589 TL geçecek

Soru: Temmuz ayından itibaren asgari ücret kaç TL oldu? Asgari ücretle kapıcı olarak çalışan kişinin eline kaç lira geçecek?

ÖMER

Cevap: 1 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 16 yaşından büyükler için brüt asgari ücret 666 TL den 693 TL ye, 16 yaşından küçükler içinde 567 TL den 589.50 TL ye yükseltildi. Yeni asgari ücretler yılsonuna kadar uygulanacak. Kapıcı ücretlerinden Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesilmediğinden, 1 Temmuz 2009 tarihinden itibaren asgari ücretle çalışan konut kapıcısının eline 589.05 TL geçecek.

Emzirme izni günde bir buçuk saattir

Soru: Kadın personelimizden biri doğum yaptı. Çocuğunu emzirmek için izin istiyor. Çocuk emzirmek için izin vermemiz gerekir mi? Gerekiyorsa kaç saat izin vermemiz lazım?

A.Haydar BİR

Cevap: İş Kanununa göre, kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır(İş Kanunu Md. 74). Doğum yapan personelinize, çocuğu bir yaşını doldurana kadar, çocuğunu emzirmesi için, istediği saatlerde kullanması şartıyla günde birbuçuk saat süt izni vermeniz gerekir.

Ağustos 2010 a kadar prim ödeyip Mayıs 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 2 Mayıs 1962 dir. 25 Temmuz 1985 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. Ve bugüne kadar aralıksız prim ödedim. En erken ne zaman emekli olabilirim?

Osman AKEL

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 25 Temmuz 2010 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla 49 yaşınızı dolduracağınız 2 Mayıs 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

18 aydan fazla askerlik yapmamışsanız borçlanmanıza gerek yok

Soru: 2 Mart 1965 doğumluyum. 24 Kasım 1988 de SSK lı oldum. Askerliğimi ödediğimde ne zaman emekli olurum? Kaç yaşında ve tarihinde? Bana hemen askerliğini yatır emekli olursun diyorlar. Aydınlatırsanız sevinirim.

Ahmet ÇALIK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödemişseniz, prim şartını yerine getirmiş olduğunuzdan bundan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız, 2 Mart 2016 da emekli olabilirsiniz. Askerliğimiz ne zaman yaptığınızı ve askerlik sürenizi belirtmemişsiniz. şayet sigorta başlangıç tarihinden önce 18 aydan fazla askerlik yapmışsanız borçlanmanız halinde 50 yaşınızı dolduracağınız 2 Mart 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıcından önce 18 ay ve daha az askerlik yapmışsanız veya sigorta başlangıç tarihinden sonra askerlik yapmışsanız borçlanma emekli olacağınız tarihi değiştirmeyeceğinden borçlanmanıza gerek yok.

Çocuğun başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede özürlü olması gerek

Soru: Gazetenizdeki bir yazınızda, engelli çocuğu olan bayanın priminin arttırıldığından bahsediyorsunuz. Bizim 28 yaşında bir oğlumuz var, psikojik tedavi görüyor. Tanısı şizofreni, eşim 1961 doğumlu 2005 ten beri SSK lı olarak çalışıyor 1900 prim günü var. Bundan yararlanabilir mi? Ne kadar daha prim ödenmesi gerekir? ayrıca çocuğun 1999 da SSK kaydı 245 gün prim günü var. Onun emeklilik avantajı olur mu? Ayrıca ben Emekli Sandığından emekliyim. Çocuğumun, ölümümde emekliliğimden yararlanma durumu olabiliyor mu?

F.B.Y.

Cevap: Çocuğunuz başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede özürlüyse, eşinizin 1 Ekim 2008 den itibaren ödediği prim gün sayıları, ¼ oranında(yüzde 25) artırılacak. Artırılan süre ayrıca emeklilik için aranan yaş haddinden düşecek. Eşiniz emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartına tabi. Şayet çocuğunuz başkasının bakıma muhtaç derecede özürlü raporu alabilirseniz, eşiniz 1 Ekim 2008 den beri ödediğini 270 gün primden dolayı 67 gün kazanır ve toplam prim ödemesi 1967 ye yükselir. Bundan sonra 4026 gün daha prim ödemesi halinde, çocuğundan dolayı primi 1007 gün artırılarak 5033 güne yükselir ve 7000 gün prim ödemesini tamamlar. Emeklilik yaşı da yaklaşık olarak 3 yıl düşerek 58 den 55 e iner. Sonuç olarak eşiniz, bundan sonraki prim ödemesini 4026 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Çocuğunuzun emekli olacağı tarihi özür derecesine göre erken emekli olması mümkün. Çocuğunuz başkasının bakımına muhtaç derecede özürlüyse, vefatınız sonrasın da yetim aylığı alabilir.

48 yaşınızı dolduracağınız 2010 da emekli olabilirsiniz

Soru:15 Kasım 1962 doğumlu bayım. 22 Mart 1985 Bağ-Kurlu oldum. Bugüne kadar aralıksız olarak primlerimi yatırıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

ÖZCANLAR

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 22 Mart 2010 tarihine kadar aralıksız prim ödeyerek, prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 15 Kasım 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 952

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Babanızdan kalan Almanya’daki işyeri veraset ve intikal vergisine tabi