Yurtdışı ve yurtiçinde Fason gömlek dikiminde KDV oranı aynıdır

 

06.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yurtdışı ve yurtiçinde Fason gömlek dikiminde KDV oranı aynıdır

Ekrem Sarısu - 06 Temmuz 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Pakistan ve Hindistan fason yaptırılan bir gömleğin Katma Değer Vergisi(KDV) si yüzde 8 iken, Türkiye’de Türk işçisine fason diktirilen gömleğin KDV si neden yüzde 18 dir? Bu oranla iç piyasa nasıl rekabet edecek?

Alper SUDEN

Cevap: Galiba bu konuda yanlış bir bilgilenmeniz söz konusu. Çünkü;Türkiye’de hem gömlek satışlarında, hem de tekstil, konfeksiyon ve dikim dahil fason işlerde KDV oranı, ithalde olduğu gibi yüzde 8’dir. Yurt dışı ve yurt içi KDV oranı aynıdır. Dolayısıyla haksız bir rekabet söz konusu değil.

Mal sahibi adına gelen elektrik-su faturalarını gider yazabilirsiniz


Soru: Mimarım. Yeni bir büroya taşındım. İşyerinin elektrik, su abonesi mal sahibi üzerine açılmış. Kira sözleşmemde bu durum belli. Mal sahibi adına gelen ancak benim ödediğim elektrik su faturalarını gider yazıp, KDV sinide indirebilir miyim?

Murat ÖZAYRANOĞLU-ANTALYA

Cevap: Elektrik, su aboneliklerinin mal sahibi adına olması ve faturaların bunlar adına düzenlenmesi, anılan su-elektrik giderlerinin sizin tarafınızdan yapıldığı gerçeğini değiştirmez. Vergilendirmede olayların gerçek mahiyeti esas olduğundan, söz konusu giderleri defterlerinize masraf yazabilirsiniz ve KDV lerini indirim konusu yapabilirsiniz. Ancak, ileride yerli-yersiz problemle yaşamamak için abonelikleri kendi adınıza yaptırmanızda fayda olduğunu da unutmamak gerek.

Ölenin vergi borçları mirası reddetmeyen mirasçılara geçer

Soru: İyi günler vefat eden babamın vergi borçları ve vergi faizleri ne olacak? Bu borçları mirasçıların ödeme zorunluluğu var mı?

Hüseyin ŞEHİR

Cevap: Ölenin vergi borçları mirası reddetmemiş mirasçılarına geçer. Ancak vergi cezası borcu varsa, vergi cezası düşer. Babanızın ölüm tarihinden itibaren üç ay içinde mirası reddetme hakkınız vardı. Mirası reddetmemişseniz, babanızın vergi borçlarından mirasçıları olarak sorumlusunuz. Vergi cezası hariç, vergi borcunun aslı ve gecikme zammı borçlarını vergi dairesi sizden tahsil eder.

1260 gün prim öderseniz 2012 de emekli olabilirsiniz

Soru: 19 Haziran 1966 doğumluyum. SSK girişim 5 Nisan 1982 dir. Bu tarihten 19 Haziran 1984 tarihine kadar 287 gün pirim ödenmişliğim var. 19 Haziran 1984 tarihinde Bağ-Kura giriş yaptım. 15 Ağustos 2005 tarihine kadar aralıksız olarak primlerimi ödedim. 1 Şubat 2008 tarihinde tekrar SSK’ ya geçiş yaptım. 28 Şubat 2008 tarihinde iş değişikliği nedeniyle prim ödemem durduruldu. 25 Nisan 2008 tarihinde yeni işimle beraber SSK primlerim tekrar ödenmeye başlandı. Ve halen ödenmekte. SSK ya Bağ-Kur primlerimi birleştirmek için dilekçemi verdim. Cevap alamadım. Bu durumda ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Emekliliğimde ortalama maaşım ne olabilir?

Hüseyin YAVUZ

Cevap: SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için; tekrar sigortalı olduğunuz 1 Şubat 2008 tarihinden itibaren SSK ya en az 1260 gün(3.5 yıl ) prim ödemeniz gerek. Prim ödemenizi 1260 güne tamamlamanız şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız 19 Haziran 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Dul aylığı sigortalı çalışmaya başlandığında kesilmez

Soru: Bayan arkadaşım dul maaşı almakta ve şimdiye kadar çalışmamış. Ancak şimdi işe başlayacak. Çalışmaya başladığında eşinden aldığı dul maaşı kesilecek mi? Yoksa almaya devam edecek mi?

Metin Erbab

Cevap: Bayan arkadaşınızın aldığı dul maaşı sigortalı olarak çalışmaya başladığında kesilmez. Arkadaşınızın dul aylığı evlendiğinde kesilir. Evlenmediği sürece dul aylığı kesilmez.

Genel sağlık sigortasına prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz


Soru: 21 Temmuz 1989-16 Haziran 2005 ve 1 Eylül 2005 – 28 Şubat 2009 arası kesintisiz sigortalı olarak çalıştım. Şu an da çalışmıyorum.

1-Ne zaman emekli olabilirim?

2-SGK dan sağlık olarak yararlanmam için ne yapmalıyım?

3-Emekliliğe kadar isteğe bağlı prim yatırmak istesem ve sağlık tan da yararlanmak istesem ne kadar prim ödemem gerekir?

4-Emekli olacağım güne kadar hiç prim yatırmasam bugün ki şartlarda ne kadar emekli maaşı alabilirim?

Yılmaz YILMAZ

Cevap: 1) Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme eve 51 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 21 Temmuz 2014 tarihinde 51 yaşınızı da dolduruyorsanız bu tarihte emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız, 51 yaşınızı dolduracağız tarihte emekli olabilirsiniz.

2) Genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz.

3) 1 Temmuz 2009 dan itibaren yürürlüğe giren yeni asgari ücrete göre, isteğe bağlı sigortaya ödenecek en az prim tutarı 222 TL dir. Aylık 222 TL ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olursanız sağlık yardımı da alabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından isteğe bağlıya 41 aydan(1230 günden ) fazla prim ödemeyin. Aksi takdirde Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalırsınız.

4) Genellikle primler, prime esas kazancın asgari tutarı üstünden ödeniyor. Asgari kazanç tutarı üstünden prim ödemişseniz, bugünkü şartlara göre 620, 630 TL emekli aylığı alırsınız.

25 fiili hizmet yılınızı dolduracağınız Mart 2010 da emekli olabilirsiniz

Soru: 03.07.1961 doğumluyum 13.10.1986 da memur olarak işe başladım. Askerlik borçlarımı ödedim. Ne zaman emekli olabilirim

Ergin OKUSUN

Cevap: Sorunuzu memuriyet başlangıcınızdan önce 20 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 48 yaş şartına tabi olmanızı sağlıyor. 25 tam yıl fiili hizmet sürenizi dolduracağınız Mart 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Öncelikle Bağ-Kur sigortalılığınızı kapatın

Soru: 60 yaşında ve SSK emeklisiyim 9 yıldır küçük bir dükkân işletmekte ve Bağ-Kur'a destekleme primi ödemekteyim.1973 yılında açtığım işyerime 1974 itibariyle mecburi Bağ-Kurlu yapılmıştık.1980 yılında vergi dairesinden kapanışı yapılan işyerimin muhasebeci tarafından Bağ-Kur kapanışı yapılmamış olacak ki Bağ-Kur 60 bin TL borç çıkartıyor. Bu borçtan nasıl kurtulabilirim?

Ahmet Tunçay KARATAŞ

Cevap: Bağ-Kur’a destek primi borcunuz yoksa korkacak bir şeyde yok. Çünkü; SSK'dan emekli olmuşsunuz. Diğer tarafta da 1980 de kapattığınız işyerinizin Bağ-Kura bildirilmemesi nedeniyle, görünen prim borcundan da hiçbir işlem yapmadan kurtulmanız mümkün. 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura 5 yıldan fazla prim borcu olanların prim borçları müracaatları halinde hemen, başvuru yapmazlarsa 31 Temmuz 2009 tarihinden itibaren, sigortalılıkları durdurulmak suretiyle kurumca silinecek. Ancak, öncelikle yapmanız gereken Bağ-Kura başvurarak Bağ-Kur sigortanızı kapattırmaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1251

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurtdışı ve yurtiçinde Fason gömlek dikiminde KDV oranı aynıdır