Mali tatilde vergi davası açma süreleri işlemez

 

05.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mali tatilde vergi davası açma süreleri işlemez

Ekrem Sarısu - 05 Temmuz 2009 Pazar - Posta

Soru: Son günü mali tatil süresine denk gelen vergi davası açma süresinin son günü mali tatile rastlaması durumunda dava açma süresi uzar mı? Örneğin; dava açma süresinin son günü 3 Temmuz 2009 olan mükellefin dava açma süresi uzar mı? Uzarsa dava açma süresinin son günü hangi tarihtir.

GÖKÇE-İSTANBUL

Cevap: 5604 sayılı mali tatil kanununun 1 nci maddesinin 3 nolu bendi “Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri malî tatil süresince işlemez. Belirtilen süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar.” hükmünü içermektedir. Bu madde hükmüne göre; dava açma süresi mali tatilde işlememektedir. Yani durmaktadır. Mali tatilde duran dava açma süresi, mali tatil sonrası tekrar işlemeye başlıyor. Sorunuzdaki örnekte dava açma süresi 3 Temmuz 2009 da sona eren mükellefin, dava açma süresinin son üç günü mali tatile denk geldiğinden, durmuş ve işlememiştir. Mükellefin mali tatilde duran ve işlemeyen üç günlük dava açma süresi, mali tatilin bitimi olan 20 Temmuz 2009 tarihini takip eden ilk işgünü olan 21 Temmuz 2009 Salı gününden itibaren işlemeye başlayacak ve 23 Temmuz 2009 Perşembe günü mesai saati bitiminde sona erecektir. Söz konusu mükellefin dava açma süresi 3 Temmuz, 2009 da sona ermesine karşın, mali tatil nedeniyle 23 Temmuz 2009 tarihine kadar uzayacağından, mükellef en geç 23 Temmuz 2009 Perşembe günü mesai saati sonuna kadar dava açabilecektir.

Şirketin KDV alacağı başka bir şirketin borcuna mahsup edilemez

Soru: Limitet şirketin Katma Değer vergisi iadeleri, ortakları aynı olan başka bir limitet şirketin vergi borçlarına mahsup edilebilir mi?

Cumhur İLDEŞ

Cevap: 107 Seri Nolu Katma Değer Vergisi(KDV) Kanunu Genel Tebliğinde yapılan açıklamalara göre, Limitet şirket adına doğan KDV iadeleri, ancak bu şirketin vergi ve SSK borçlarına mahsup edilebilmektedir. Ortakları aynı olsa bile, başka bir limitet şirketin vergi borçlarına mahsup edilmesi mümkün değil.

Vergi alacağını vergi borcuna mahsubunda

talep tarihine kadar gecikme zammı hesaplanır


Soru: Şirketimiz Ocak 2008 ayı KDV beyanına girmesi gereken 5 adet satış faturası tutarı unutma sonucu Temmuz 2008 ay KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenmiştir. ayın beyannamesine eklemiş. Tahakkuk eden KDV de ödenmiştir. Vergi dairesinin u durumu fark etmesi üzerine, düzeltme beyannamesi istedi. İstedikleri gibi düzeltme beyannamesi verdik. Ancak, vergi dairesi bu güne kadar gecikme zammı istiyor. Oysa gecikme zammını 24 Şubat 2008 den vergiyi ödediğimiz 24 Temmuz 2008 tarihleri arasındaki süre için istenmesi gerekmiyor mu?

Ejder ÜNAL

Cevap: Vergi uygulamaları açısından görüntü şu; Ocak 2008 dönemine ilişkin olarak eksik KDV beyanına karşılık, Temmuz 2008 de fazla KDV beyanı var. Bu durum Mayıs 2009 da yeni beyanlarla düzeltilmiş. Düzeltme sonucunda, Mükellef 24 Şubat 2009 da ödemesi gereken KDV borcuna karşılık, Haziran 2009 ayında Ağustos 2008 de fazla ve yersiz ödediği KDV alacağının mahsubunu talep etmesi üzerine, mükellefin KDV alacağı, KDV borcuna mahsup edilerek borç Haziran 2009 da kapatılmış. Mükellef Haziran 2009 da mahsup talebinde bulunduğu için, KDV nin ödenmesi gereken 24 Şubat 2008 den Mahsup talep tarihine kadar gecikme zammı hesaplanmış. Yapılan işlem doğru. Çünkü, vergi alacağını vergi borcuna mahsup edilebilmesi için, mükellefçe talep edilmesi gerekiyor. Talep tarihi itibariyle borç ödenmiş kabul edildiğinden, talep tarihine kadarda gecikme zammı hesaplanıyor. Vergi dairesi, mükellefin talebi olmadan resen vergi alacaklarını, vergi borçlarına mahsup edemiyor. Vergi dairesinin mahsup talep tarihine kadar gecikme zammı istemesi doğru.

Boşandığı eşiyle aynı evde yaşadığı tespit edilen kadının yetim aylığı kesilir


Soru: 1 Ekim 2008'’den önce Boşanan Eşiyle Aynı Evde Yaşadığı Tespit Edilenin Yetim Aylığı Kesilir mi? Kendini sorumlu hissederek Bu tür eylemleri kime nasıl şikâyet edebiliriz?

Ahmet TEKELİOĞLU

Cevap: Eşinden boşanan ve ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlattıktan sonra, eşiyle aynı evde oturmaya devam ettiği tespit edilenlerin yetim aylığı kesilir. Yersiz ödenen yetim aylıkları kanuni faiziyle birlikte geri alınır.

SSK’dan Bağ-Kur’a nazaran 12 yıl erken emekli olursunuz


Soru: 1965 doğumluyum 1980 de SSK girişim var. SSK ya yatırılmış gün sayısı 2366 dür.Tarım Bag-Kuruna 3 yıl 9 ay prim yatırdım. Ve kapattım. Şu an isteğe bağlı sigortaya dilekçe verdim. Ne kadar yatırayım? Ne zaman emekli olabilirim?

Hikmet TAŞ

Cevap: İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 5284 gün daha prim ödeyerek 3716 gün olan prim ödemenizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, sigorta başlangıç tarihiniz SSK dan emekli olmanızı daha avantajlı kılıyor. Çünkü; SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. sigortalı bir işte çalışarak 1360 gün prim ödemeniz halinde, 2011 de 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

25 yılı dolduracağınız 15 Şubat 2010 da emekli olabilirsiniz


Soru: 03.07.1961 doğumluyum. 13.101986 yılında memur olarak işe başladım. Askerlik borçlarımı ödedim. Ne zaman emekli olabilirim

Ergin OKUSUN

Cevap: Sorunuzu memuriyet başlangıç tarihinden önce, 20 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 25 Tam yıl fiili hizmet sürenizi dolduracağınız 15 Şubat 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Emekli memur aylığını kestirmeden kamuda çalışamaz


Soru: 1-Emekli devlet memuru(doktor) devlet memuru olarak yeniden göreve başlarsa (memur veya sözleşmeli olarak) emekli maaşı kesilir mi? 2-Emekli doktorlar aile hekimi olarak(sözleşmeli)görev alırlarsa emekli maaşları kesilir mi?

Naci YILDIZ

Cevap: Emekli Devlet memurları özel sektörde emekli aylığını kestirmeden destek primi ödeyerek çalışmasına karşın, kamuda emekli aylığını kestirmeden çalışamıyor. Emekli Devlet memuru kamuda emekli aylığı kestirmeden çalışamaz. Emekli memur tekrar çalışmaya başladığında emekli aylığı kesilir. Emekli doktorda kamuda görev alması halinde emekli aylığı kesilir.

Emekli Sandığı sigortalı çalışmaya başlayanın emekli aylığını kesmez

Soru: Eşim 14 Mayıs 2001 tarihinde Emekli Sandığı Emeklisi iken vefat etti. Kızım 02.01.1981 doğumlu olup yetim aylığına bağlandı. Şu an özel bir şirkette sigortalı olarak çalışmaktadır. Kızımın yetim aylığı çalıştığından dolayı kesilir mi?

Eşref YANMAZ

Cevap: Kızınız yetim aylığını SSK’dan veya Bağ-Kurdan almış olsaydı yetim aylığı kesilirdi. Yetim aylığını Emekli Sandığından aldığı için sigortalı çalışsa da yetim aylığı kesilmez. Çünkü; Emekli Sandığı sadece Emekli Sandığına tabi olarak çalışmaya başlayanın yetim aylığını keser. SSK lı veya Bağ-Kurlu olarak çalışmaya başlayanın yetim aylığını kesmez.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1075

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mali tatilde vergi davası açma süreleri işlemez