Ödeme; vergi aslı, ceza ve gecikme zammı borcuna orantılı mahsup edilir

 

04.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ödeme; vergi aslı, ceza ve gecikme zammı borcuna orantılı mahsup edilir

Ekrem Sarısu - 04 Temmuz 2009 cumartesi - Posta

Soru: Kriz nedeniyle ödeyemediğimiz vergi ve ceza borçlarımız var. Her ay gecikme zammı aldığından borç tutarı her ay artıyor. Vergi aslının ödeyerek gecikme zammını durdurabilir miyiz? Vergi dairesinin kabul etmediğini duyduk.

C.DUMAN

Cevap: Verdi dairesi yaptığınız ödemeyi sadece vergi aslına mahsup edemez. Çünkü; yapılan ödemelerin mahsup sırası, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun un 47 nci maddesi ile belirlenmiş. Söz konusu yasa hükmüne göre, yapılan ödeme amme alacağının asıl feri’lerinin tamamını karşılamaması halinde, yapılan ödeme alacağın aslı ve ferilerine orantılı şekilde mahsup edilmesi gerekmektedir. Maalesef yapacağınız ödeme vergi aslına mahsup edilemez. Vergi aslı, ceza ve gecikme zammına orantılı olarak mahsup edilir. Örneğin; 30 bin TL vergi aslı, 60 bin TL gecikme zammı ve 10 bin TL de vergi cezası borcu olan biri 20 bin TL ödeme yaptığında, 20 bin TL nin 6 bin TL si vergi aslına, 12 bin TL si gecikme zammına ve kalan 2 bin TL si de vergi ziyaı cezasına mahsup edilir.

Otobüsü yeni takılan motor bedeli bir defada gider yazılamaz


Soru: Motoru eskiyen otobüsün komple motoru değiştirildiğinde, yeni motor için yapılan harcamalar belgelerine dayanarak gider yazılabilir mi?

Cemalettin İLTER

Cevap: Otobüsün yenilenen motoru için yapılan harcama, otobüsün iktisadi kıymetini artırıcı nitelikte bir masraf olup, doğrudan gider yazılamaz. Bu ve bunun gibi otobüsün iktisadi kıymetini artırıcı nitelikteki harcamalar Gelir Vergisi Kanununun 40/ 7 nci maddesi gereğince amortisman ayrılarak gider yazılabiliyor.

Şantiye barakaları için yapılan harcamalar bir defada gider yazılabilir


Soru: İnşaata başlamadan önce kurulan şantiyeler içim yapılan masraflar, bir defada mı? Yoksa amortisman ayırarak mı gider yazılacak?

Öz Yapı İnş.

Cevap: İnşaatın devamı süresince kullanılmak üzere yapılan şantiye barakaları geçici mahiyetteki yapılar olup, genellikle inşaata alınan malzemelerden de yapıldığı için, amortismana tabi tutmadan, direkt olarak bir defada gider yazılmasında bir sakınca yoktur.

47 yaşınızı dolduracağınız 1 Temmuz 2010 da emekli olacaksınız


Soru: 1 Temmuz 1963 doğumluyum. 1 Haziran 1982 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 30 Haziran 2009 tarihi itibarıyla prim ödeme gün sayım 7320 gündür. SSK 47 yaşında emekli olacağımı bir yazıyla tarafıma bildirildi. Şunu öğrenmek istiyorum: 47 yaşına bastığım gün mü emekli olacağım? Yoksa 47 yaşını bitirdiğim günmü emekli olacağım? Birde SSK günüm ne kadar çok olursa emekliliğimde alacağım maaş ne kadar fark eder?

Cafer ÖZTÜRK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, kurumunda bildirdiği gibi 47 yaşınızı dolduracağınız 1 Temmuz 2010 tarihinde emekli olacaksınız. Prim ödeme gün sayısının fazla olması aylık bağlama oranını artırır. Ancak emekli aylığını sadece aylık bağlama oranı belirlemiyor. Üstünden prim ödenen kazanç tutarı da emekli aylığının belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Çalışma hayatınız boyunca asgari kazanç tutarı üstünden prim ödemişseniz(genellikle asgariden ödeniyor), taban aylık uygulaması nedeniyle prim ödeme gün sayınızı yükseltseniz de, bağlanan aylık tutarı değişmez. Ancak, çalışma hayatınız boyunca yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödemişseniz, prim ödeme gün sayınız ne kadar fazla olursa, emekli aylığınızda o kadar fazla olur.

Emekli çalışanda kıdem tazminatı alır

Soru: Ben 5 yıllık SSK emeklisiyim. Emeklilikten sonra özel bir şirkette çalışmaya başladım. Çalışma süremde de şirket tarafından primlerim yatırıldı. Fakat şansız bir olay yaşadım. Eşim vefat ettik ve bu sırada firma kendine yeni bir eleman bulmak zorunda kaldı. Fakat benim hiçbir hakkımı henüz ödemedi. Bu konuyla ilgili ne yapmam gerektiği hakkında bilgilerinizi rica ediyorum.

Seval TUNUS

Cevap: Emeklilik döneminde çalışsanız da, işveren işinize son verdiğinde kıdem tazminatını ve ihbar tazminatınızı ödemesi gerekiyor. İşverenden ihbar ve kıdem tazminatınızı talep edin, ödememesi halinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikâyet edeceğiniz ve İş mahkemesine dava açacağınızı bildirin. Ödememesi halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikâyette bulunun. Sonuç alamazsanız İş Mahkemesine dava açmanız halinde haklarınızı kanuni faiziyle birlikte alabilirsiniz.

İsteğe bağlıya 7 aydan fazla prim ödemeyin

Soru: 21 Kasım 1971 doğumluyum. 27 Eylül 1988 tarihinde SSK'lı olarak işe başladım. 1996'ya kadar 2070 iş günüm var. 1996-2000 arası 1440 gün Bağ-Kurum var. 2004 - 2009 arası isteğe bağlı sigorta ödüyorum. Yaklaşık 5260 günüm var. Hangi tarihte, hangi kurumdan emekli olabilirim.

Dilek YAVUZ

Cevap: SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 45 yaşınızı dolduracağınız 21 Ekim 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura(yeni adıyla 4/b sigortasına) sayıldığından, bu şartlarla emekli olmanız için isteğe bağlı sigortaya 7 aydan fazla prim ödememeniz gerekiyor. Aksi takdirde Bağ-Kur şartlarıyla yani 7000 gün prim ödeyerek emekli olma durumunda kalırsınız.

İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapan borçlanma yapabilir

Soru: 1 Temmuz 1973 doğumluyum. 1 Haziran 1991 tarihinde Sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1995 de evlilik nedeniyle işimden ayrıldım. Toplam 786 gün prim ödemem var. İşten ayrıldıktan sonra iki çocuk sahibi oldum. Ve hiç çalışmadım. SSK lı olarak en kısa ve kolay olarak ne zaman emekli olabilirim?

Emine KANDEMİR

Cevap: Emekli olmak için: 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartına tabisiniz. 4739 gün daha prim ödeyerek, 786 gün olan prim ödemenizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, 2814 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Temmuz 2031 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapmışsanız ilk doğum için 720 gün borçlanma yaparak kazanabilirisiniz. İkinci çocuğunuzu ilk doğum üstünden da iki yıl geçmeden ikinci doğumunuzu yapmışsanız ikinci çoğunuz içinde 720 gün borçlanarak kazanmanız mümkün. Doğum borçlanması yapabilirseniz, borçlandığınız gün sayısı kadar az prim ödersiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 723

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ödeme; vergi aslı, ceza ve gecikme zammı borcuna orantılı mahsup edilir