Satıcı yansıtılan teminat mektubu masrafı KDV tabi değil

 

09.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Satıcı yansıtılan teminat mektubu masrafı KDV tabi değil

Ekrem Sarısu - 09 Temmuz 2009 Perşembe - Posta

Soru: Teminat mektubu komisyonlarının satıcı firmaya fatura edilirken KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda tereddüt’e düştük. KDV ye tabi tutulacak diyen da var, KDV ye tabi olmayacak diyen de var. Bu faturaları KDV siz düzenleyebilir miyiz?

Cuma SÖZDİNLER

Cevap: Teminat mektubu masrafları, Banka Ve Sigorta Muameleleri Vergisi kapsamına girdiğinden, KDV Kanununun 17/4-e maddesine göre KDV’den istisnadır. Buna göre, KDV’den istisna olan teminat mektubu masraflarının satıcı firmaya aynen (bire bir) yansıtılması işlemi de KDV’ye tabi olmayacaktır. Dolayısıyla, masraf aktarımı faturasını KDV’siz olarak düzenleyebilirsiniz. Ancak, anılan masrafların bire bir değil de üzerine bir bedel ilave edilerek yansıtılması halinde ise, masraf yansıtılmasının yanı sıra aracılık hizmeti de söz konusu olmaktadır. Bu hizmetin karşılığı ise ilave edilen tutardır. Bu durumda ise, masrafın yansıtılması işlemi yine KDV’ye tabi olmayacak, ancak ilave tutar KDV’ye tabi olacaktır.

Personelin mirasçılarına yapılacak yardım ticari kazançtan indirilemez

Soru: İşyerimizde hizmetli olarak çalışan personel vefat etti. Ailesine bir miktar maddi yardımda bulunmak istiyoruz. Bu yardımı gider olarak kazancımızdan düşebilir miyiz?

Şükrü TEMEL

Cevap: Vergilendirilecek safi kazancın tespitinde, ticari kazançtan indirilecek giderleri belirleyen Gelir Vergisi kanunun 40 ncı maddesinde sayılan giderler arasında yer almadığından, işletmenizde çalışırken vefat eden personelinizin kanuni mirasçılarına yapacağınız maddi yardımı, defterlerinize gider yazarak ticari kazancınızdan düşmeniz mümkün değil.

Eşin diş protez harcaması belli şartlarda kazançtan indirilebilir

Soru: Gelir vergisi mükellefi olan kişinin eşinin diş protezleri için yapılan harcama, ticari kazançtan düşülebilir mi?

Şaban DAL

Cevap: Beyan edilen gelirin yüzde 10 unu aşmaması, Türkiye’de yapılması, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinden alınacak belgelerle(fatura, fiş, serbest meslek makbuzu vb.) tevsik edilmesi şartıyla mükellefin eşinin diş protezleri yapılan sağlık harcaması beyanname üstünde vergilendirilecek kazançtan indirilebilir.

5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şatlarına tabisiniz


Soru: 30 Ekim 1989 ile 28 Mayıs 1990 arasında vekil öğretmenlik yaptım. Daha sonra 1991 yılında tekrar sigortalı olarak işe başladım. 2000 yılına kadar çeşitli işlerde sigortalı olarak çalıştım. 2003 yılında kendi işimi kurarak Bağ-Kura 8. basamaktan kayıt yaptırdım. Emekli olmak ve daha fazla pirim ödememek için, sigortalı olmak istiyorum. Ne yapmam lazım? Ve ne kadar süre sigortalı olarak çalışmam gerekiyor?

Yılmaz BARAN

Cevap: Tekrar SSK lı(yeni adıyla 4/a sigortalısı) olmak için, öncelikle işinizi terk edip Bağ-Kur sigortanızı kapatmanız gerekiyor. SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan bu şartlarla emekli olmanız için, sigortalı çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz gerekir. Toplam 5075 gün prim ödemiş olmak şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz(yaşınızı prim ödeme gün sayılarınızı vermediğinizden emekli olacağınız kesin tarihi veremiyoruz).

Boşandığı eşiyle aynı evde yaşadığı tespit edilen kadının yetim aylığı kesilir

Soru: 1 Ekim 2008'’den önce Boşanan Eşiyle Aynı Evde Yaşadığı Tespit Edilenin Yetim Aylığı Kesilir mi? Kendini sorumlu hissederek Bu tür eylemleri kime nasıl şikâyet edebiliriz?

Ahmet TEKELİOĞLU

Cevap: Eşinden boşanan ve ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlattıktan sonra eşiyle aynı evde oturmaya devam ettiği tespit edilenlerin yetim aylığı kesilir. Yersiz ödenen yetim aylıkları kanuni faiziyle birlikte geri alınır. Bu konudaki şikâyetlerinizi bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüklerine yapabilirsiniz.

Öncelikle Bağ-Kur sigortalılığınızı kapatın

Soru: 60 yaşında ve SSK emeklisiyim. 9 yıldır küçük bir dükkân işletmekte ve Bağ-Kur''a destekleme primi ödemekteyim. 1973 yılında açtığım işyerime 1974 itibariyle mecburi Bağ-Kurlu yapılmıştık. 1980 yılında Muhasebecim vergi kaydımı kapatmış, Bağ-Kuru kapatmamış olacak ki, Bağ-Kurda aktif sigortalı olarak 60 bin TL prim borcum gözüküyor. Haberim dahi olmayan bu borcumu sildirebilmek için, dilekçe mi vermeliyim? Yoksa yeni kanuna göre Temmuz ayını mı beklemeliyim? Aydınlatırsanız sevinirim.

Ahmet Tunçay KARATAŞ

Cevap: Bağ-Kur’a destek primi borcunuz yoksa, korkacak bir şeyde yok demektir. Çünkü; SSK'dan emekli olmuşsunuz. Diğer tarafta da 1980 de kapattığınız işyerinizin Bağ-Kura bildirilmemesi nedeniyle, tahakkuk eden 60 bin TL prim borcundan iki şekilde kurtulmanız mümkün. 1) 1980 de işinizi ve terk edip, vergi kaydınızı kapattığınızı belgelemenizle, 2) 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla prim borcu olanlara getirilen imkândan yararlanarak, yazılı başvurunuz halinde hemen, başvuru yapmazsanız 31 Temmuz 2009 tarihinden sonra kurumca resen silinecek. Ancak, 1 Mayıs 2008 den sonraki prim borçları silinmediğinden, Bağ-Kura başvurarak, Bağ-Kur sigortanızı kapatmak yoluyla borcunuzu sildirmeniz en doğru olanı.

Boşanan kız çocukları iki yıl dolmadan sağlık yardımı alabilir

Soru: SSK emeklisi babamdan yetim aylığı alıyordum. 25 Kasım 2007 tarihinde evlendim ve geçinemedik iki ay önce ayrıldım. Evlendiğimde çeyiz parası almıştım. Ama şu an çok zor durumdayım. Tekrar sağlıktan yararlanmak ve yetim aylığı almak istiyorum. Alabilir miyim?

Özden YILDIZ

Cevap: Yetim kız çocukları boşanmaları durumunda; evlendikleri yani yetim aylıklarının kesildiği tarihten itibaren iki yıl geçmeden tekrar yetim aylığı bağlatamaz. Ancak, iki yıl dolduğu tarihten itibaren talep edilmesi şartıyla yetim aylığı bağlanır. Aylığınızın kesildiği tarihten itibaren iki yıllık sürenin dolmasını takiben yetim aylığınızı tekrar bağlatabilirsiniz (tahminen Aralık 2009 ayında) Ancak, sağlık yardımından yararlanmak için iki yıllık sürenin dolmasına gerek yok. Boşandığınız tarihten itibaren sağlık yardımından yararlanabilirsiniz.

Emekli olmak için 2825 gün daha prim ödemeniz gerekiyor

Soru: 1967 doğumlu 1987'de sigorta girişliyim. 2400 iş günüm var halen çalışmaktayım ne zaman emekli olabilirim?

Sait PAK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 2825 gün daha prim ödeyerek, 2400 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlayacağınız tarihte, emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Mayıs 2017 ayı sonunda).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3650

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Satıcı yansıtılan teminat mektubu masrafı KDV tabi değil