Yemek paketinin yanında yazar kasa fişi yoksa sevk irsaliyesi düzenlemek gerekir

 

07.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yemek paketinin yanında yazar kasa fişi yoksa sevk irsaliyesi düzenlemek gerekir

Ekrem Sarısu - 07 Temmuz 2009 Salı - Posta

Soru: Ağırlıklı olarak civardaki işyeri ve evlere yemek satmaktayız. Telefonla aldığımız yemek siparişini, motosikletli elemanlarla işyeri ve evlere teslim etmekteyiz. Muhasebeci bir müşterimiz, yemek gönderirken sevk irsaliyesi de düzenlememiz gerektiğini belirterek, maliyecilerin tespit yapması halinde yüklü ceza ödeyeceğimizi söyledi. Günle yüzlerde paket göndermekteyiz. Bunların her birine sevk irsaliyesi düzenlersek, günlük işimizi dahi yapamayız. Sizce sevk irsaliyesi düzenlememiz gerekir mi? Gerekirse bundan s nasıl kurtulabiliriz?

Ömer GÜLBAHÇE-İSTANBUL

Cevap: Motosikletli elemanlar vasıtasıyla evlere ve işyerlerine paket olarak gönderdiğiniz yemek paketinin yanında, yemek bedeline ilişkin olarak düzenlediğiniz perakende satış fişi veya yazar kasa fişi bulunması kaydıyla, sevk irsaliyesi düzenlemenize gerek yoktur. Ancak, yemek paketinin yanında, perakende satış fişi veya yazar kasa fişi bulundurmazsanız, ayrıca sevk irsaliyesi düzenlemeniz gerekir. Maliye Bakanlığının görüşü de bu doğrultudadır.

Ortaklığın giderilmesi davası sorunu bitirir


Soru: Babadan kalma bir arsamız var. Annem ve üç kardeşiz. Arsaya iyi bir müşteri var. Annem ve iki kardeşimiz arsayı satmak istiyoruz. Ancak diğer kardeşim satışa karşı çıktığından arsayı satamıyoruz. Dolayısıyla kardeşim bize zarar veriyor. Kardeşime rağmen arsayı satmamızın bir yolu var mı?

İ.GÜNAY

Cevap: Mirasçılar olarak babadan kalan arsaya elbirliği mülkiyet esasına göre sahipsiniz.(TMK md. 640/2). Elbirliğiyle mülkiyette, sahip olunan gayrimenkulün tasarrufu için, ortakların (mirasçıların) oybirliğiyle karar vermeleri gerekiyor. Tasarruf için oybirliği ile karar aranması sizde olduğu gibi, kardeşte olsa ortaklar arasında bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Ancak bu gibi durumlarda da hukuki çözüm yolu her zamana vardır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası(İzale-i Şüyu Davası) yoluyla sorunu gidermeniz mümkün. Hukuk mahkemelerinde açılacak ortaklığın giderilmesi davasında hâkim, arsanın hisseler oranında bölünmesi mümkünse arsanın bölünerek paylaştırılmasına karar verebileceği gibi bölünmesi mümkün değilse, ya talip olan hissedarlardan birine veya üçüncü bir şahsa satılması yönünde de karar verebilir. Maalesef bunun dışında kardeşiniz rıza göstermediği müddetçe arsayı satmanız mümkün değildir.

Gecekondu önleme bölgesi her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır


Soru: Gece kondu önleme bölgesinde tahsis edilen arsaya konut yapacak olan kooperatif, Tapu Harcı ve Bina inşaat vergisi öder mi? öderse tutarı ne kadardır?

Yahya ASLAN

Cevap: Gecekonduyu önleme bölgelerinde, konut yapı kooperatiflerince yapılacak olan bina inşatları, 775 sayılı Gecekondu Kanununun 33 ncü madde hükmünce, her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna tutulmuştur. Dolayısıyla gecekondu önleme bölgelerine konut yapı kooperatifince yapılacak olan binalar için, Belediye Gelirleri Kanununca alınmakta olan Bina İnşaat Harcı ile Tapu Harcı da dâhil olmak üzere hiçbir harç ödenmemesi gerekir.

Boşandığı eşi dışında biriyle birlikte yaşayanın yetim aylığı kesilmez

Soru: Ölen eşinden aylık almakta olan birisi, başka birisi ile nikahsız olarak yaşamakta ve bu ilişkiden de çocukları bile varsa, ölen eşinden aylık almaya devam etmesi yasal mı dır ?

Muzaffer SÜNGÜ

Cevap: Yeni yasada; eşinden boşanan ve ana veya babasından yetim aylığı bağlatanlardan, eşiyle birlikte aynı evde yaşadığı tespit edilenlerin, yetim aylığının kesileceği ve ödenen aylıkların kanuni faiziyle birlikte geri isteneceğine dair hüküm var. Ancak, ölen kocasından dolayı dul aylığı alan ve resmi nikâh yapmadan biriyle evlilik hayatı yaşayan kadın için bir düzenleme yok. Ancak, bir şikâyet, ihbar vb. şekilde resmi nikah yapmadan evlilik hayatı yaşadığının tespit edilmesi halinde, kurum mahkemeye başvurarak, aylığın kesilmesine ilişkin karar alma olasılığı var. Kurum böyle bir mahkeme kararı alırsa dul aylığını kesebilir. Bunun dışında tespitle aylığı kesemezler

Vergi indirim hakkı alırsanız emekli olabilirsiniz

Soru: 1988 yılının 11 ayında Bağ-Kura giriş yaptım 2001 yılının 10. ayında Bag-Kuru kapattırdım. 2003’de sigortaya geçtim 3 aylık primden sonra işten ayrıldım ve 25 Haziran 2005’te işe başladım ve halen sigortalıyım yüzde 50 özürlü raporum var buna göre kaç senede emekli olabilirim? Emekli olabilmek için vergi indirimi almam gerekiyor mu? Birde vergi indirimi alırsam maaşımı nasıl yansıyor şuan 750 TL alıyorum. Vergi indirimi maaşımı değiştirir mi? şimdiden teşekkürler

Mehmet Çanta

Cevap: Vergi indirim hakkı alırsanız 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan özürlülere tanınan haktan yararlanarak, emekli olmak için;15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan vergi indirim hakkı aldığınız da, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Vergi indirim hakkı almanız halinde, aylık ücretinizin 160 TL lik kısmı vergiye tabi tutulmaz. Bu tutara isabet eden vergi kadar, yani her ay 24 TL elinize fazla para geçer.

Malul Raporu İçin Tekrar Başvurabilirsiniz

Soru: Babam 1934 doğumlu. 10 Kasım 1969 tarihinde SSK girişi var. 1122 gün prim ödemiş. Ayrıca borçlanabileceğimiz 720 günde askerliği var. SSK ya malulen emekli olabilmesi için müracaatta bulunduk. Fakat 1 yıl sonra iş göremezliği yüzde 60 ın altında çıktı ve malul sayılmadı. Daha sonra bizde özürlü yardımın dan da yaralanabilmek için müracaatta bulunduk. Buradan da Yüzde 70’ in üzerinde özürlü raporu verdiler. Ayrıca babam alzeimer hastası olmakla beraber, ciğerlerinde kronik sorunu, göz tansiyonu ve yaşa bağlı olarak tansiyon gibi hastalıkları var. Malulen emeklilik için tekrar müracaat edebilir miyiz?

Songül BERAN

Cevap: Yasada tekrar malul raporu için başvuru yapmanıza engel olan bir hüküm olmadığı gibi bir süre şartı da yok. Maluliyet tespiti için yeniden başvurabilirsiniz. Bir yıl içinde hastalığı ilerlemişte olabilir. Gerilemişte. Bir yıl önce yüzde 60 şın altına rapor verenler, yeni başvuruda yüzde 60 şın üstünde de rapor da verebilirler. Şansınızı yeniden denemeniz de yarar var. Yine yüzde 60 şın altında rapor verilmesi halinde, verilen rapora önce itiraz edebilir, itirazdan da sonuç alamazsanız İş Mahkemesine dava açarak, yargı yoluyla rapor almayı deneyebilirsiniz.

50 yaşınızı dolduracağınız 2 Mart 2013 de emekli olabilirsiniz

Soru: 2 Mart 1963 doğumluyum. Sigortalı olarak çalışmaya başladığım tarih 1 Aralık 1982 dir. 94 gün prim ödedim. 1 Mart 1989 dan beri de Bağ-Kurluyum. 600 gün olan askerlik süremi borçlanarak bedelini ödedim. Ne zaman emekli olurum?

Metin ARIYAN /İSTANBUL

Cevap: Sorunuzu askerliğinizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması ve SSK ya 94 gün prim ödemeniz, Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Mart 2012 ayı sonuna kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 2 Mart 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 995

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yemek paketinin yanında yazar kasa fişi yoksa sevk irsaliyesi düzenlemek gerekir