Cep telefonunu faturası işle ilgili ve işin hacmine uygunsa gider yazılabilir

 

11.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Cep telefonunu faturası işle ilgili ve işin hacmine uygunsa gider yazılabilir

Ekrem Sarısu  11 Temmuz 2009 Cumartesi - Posta

Soru: İşlerimizde kullanılmak üzere şirket adına 5, 6 tane cep telefonu alsak, faturalarını gider yazabilir miyiz?

MUAMMER

Cevap: İşletmeye kayıtlı cep telefonlarının fatura bedellerinin, haberleşme masrafı olarak gider yazılabilmesi, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile açık ve doğrudan bir bağının bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve işin hacmi ile mütenasip bulunması gerekiyor. Belirttiğimiz şartları taşıması koşulu ile işletmenizi adına alacağınızı cep telefonu faturalarını defterlerinizi gider yazarak ticari kazancınızdan düşmeniz mümkün.

Hasar gören demirbaşın sigorta şirketince karşılanmayan kısmı gider yazılabilir

Soru: Serbest meslek mensubu olarak gerçek usulde gelir vergisi mükellefiyim. Elektrik kontağı neticesinde çıkan küçük çaplı yangından bilgisayarlarımız ve bilgisayar sistemlerimiz hasar gördü. Sigortadan bir miktar tazminat aldım. Ancak, tazminat zarar gören mallarımızız bedelinin yarısını karşıladı. Bilgisayarların değerinin karşılanmayan kısmını kazancımızdan düşebilir miyiz? Düşebilirsek kanuni dayanağını bildirebilir misiniz?

Sara GÜLSEN

Cevap: Yangın neticesinde hasara uğrayan, mesleki faaliyetinizde kullandığınız amortismana tabi iktisadi kıymetleriniz(bilgisayar vb.) için aldığınız sigorta tazminatının, iktisadi kıymetin amortisman düşüldükten sonra kalan değerinden eksik olması halinde, aradaki farkı Vergi Usul kanununun 328 nci maddesine göre gider yazmak suretiyle ticari kazancınızdan indirebilirsiniz.

Gayrimenkulün veraset vergisi emlak değeri üstünden hesaplanır

Soru: Annemden kalan gayrimenkullerimiz var. Muhasebecimiz bu gayrimenkullerin veraset vergisini emlak vergisi değeri üstünden ödemek yönünde beyanname hazırlıyor. Oysa gayrimenkullerin cari alım satım değeri emlak değerinin 8, 10 fazla değerde. Cezalı duruma düşmek istemediğimizden yazıyoruz. Cezalı duruma düşmemek için; Gayrimenkullerin veraset vergisini günün satış değeri üstünden mi? Yoksa emlak vergi değeri üstünden mi? Yoksa başka bir değer üstünden mi ödememiz gerekiyor?

Arzu HAFÇI

Cevap: Endişe etmenize gerek yok. Muhasebecinin işi biliyor. Gayrimenkullerin emlak vergi değeri üstünden beyan edilmesi gerekiyor. Başka bir ifadeyle, miras kalan gayrimenkullerin Veraset ve İntikal Vergisini emlak vergi değeri üstünden ödeyeceksiniz. Gayrimenkullerin rayiç değeri(günün alım-satım değeri) isterse emlak değerinin 50 kattı fazla olsun. Ceza ödemezsiniz. Ayrıca, vergi ödemedeki hassasiyetiniz he türlü takdiri hak ediyor.

Okumayan çocuk 18 den sonra ana veya babasından sağlık yardımı alamaz

Soru: Çocuğum yaşını doldurduğu için tedavi giderlerini artık cebimden karşılamaktayım. Ancak yeni sosyal güvenlik yasasına göre çocuğum tedavi giderlerini devletten karşılanır mı?

Şehmus ALTUĞ

Cevap: Çocuğunuz 18 yaşını orta öğretimde 20, yüksek öğrenimde ise 25 yaşını, yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den sonra doldurmuşsa, sizin sigortanızdan sağlık yardımı alamaz. Sağlık yardımını prim ödeyerek genel sağlık sigortasından alacak. Bu uygulama yeni sosyal güvenlik yasasıyla geldiğinden, yeni yasaya göre çocuğunuzun sağlık harcamalarını Devlet karşılamaz.

Vergi indirim hakkı almanız gerek

Soru: 1988 yılından beri 2848 gün prim ödemem var. İşe ilk girişimde özürlü değildim. Sonradan özürüm ortaya çıktı. Yüzde kırk özür raporum var. En erken ne zaman emekli olabilirim?

Murat KESMEZ

Cevap: Vergi indirim hakkı alırsanız, emekli olmak için; 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 12 yıldan fazla süredir sigortalı olanlara tanınan 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. 752 gün daha prim ödeyerek, 2848 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Aftan yararlanarak ödediğiniz primleri geçmiş günlere saymazlar

Soru: Ben 1982’de iş yeri açtım 6 ay sonra kapattım. Bağ-Kura kayıt oldum. Derneğe de kaydım yapıldı sanıyordum. Yapılmadığını 15 yıl sonra öğrendim. 1991 yılında Bağ-Kurdan ödeme emri aldım. Prim borçlarımı ödemezsem icra ve hapis cezasına çarptırılacağım yazıyordu. Borçlarımı taksitle ödedim. Yine 1997 de çıkan afla taksitle ödedim. 15 yıl Bağ-Kur primi ödedim. Ama dernek kaydım çıkmadığından 1 yıl 3 ay sayıldı. 39 bin TL o zamana ait fazla ödemem çıkıyordu. Bağ-Kur fazal ödediğim primleri isteğe bağlıya saymak için dilekçe aldı. Ancak, yalnızca 1997 kapanış sonrası 5 ayı sayılmış. Toplam 1 yıl 8 ay Bağ-Kurlu sayıldım .10 yıldır çabalıyorum netice elde edemedim. Yaşım 49, hastayım. Zor koşullarda prim ödüyorum. 1976 da başlangıç dahil 1200 günüm var. İş mahkemesine dava açmam söylendi. Avukat tutamadım. Kulaklarım da duymuyor. Devamlı çınlıyor. Özürlü raporu alabilsem, emekli olabilir miyim bilemiyorum?

Mustafa YAMAN

Cevap: Primlerinizi her ay ödemiş olsaydınız, isteğe bağlı sigortaya sayarlardı. Ancak, aftan yararlanarak ödediğiniz için maalesef geçmiş günlere saymazlar. İş Mahkemesine dava açsanız da sonuç almanız zor. Çünkü farklı kararlarda olmasına karşın mahkemeler genellikle kurum lehine karar veriyor. Özürlü hakkıyla emekli olabilmeniziz prim ödemenizi 3600 güne çıkartmanız gerekiyor. Ayrıca En az yüzde 40 özürlü raporu ve vergi indirim hakkı alsanız lazım.

Malulen aylık bağlatmak için yüzde 60 oranında rapor almanız gerek

Soru: 1 Ocak 1963 doğumluyum. 1 Ocak 1988 tarihinden beri SSK lı olarak çalışıyorum. Belimdeki rahatsızlıktan dolayı ameliyat oldum ve platin takıldı. Rahatsızlığım hala devam ediyor. 4277 prim gün sayım var malulen emekli nasıl olabilirim?

Şükran KILIÇ

Cevap: Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve yüzde 60 iş gücü kaybı aranıyor. Süre ve prim şartını sağladığından yüzde 60 işgücü kaybınız varsa malulen emekli olabilirsiniz. Yüzde 60 rapor alamazsanız yüzde 40 ve üstü rapor almanız halinde, vergi indirim hakkı alarak 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 12 yıldan fazla süredir sigortalı olanlara tanınan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1465

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Cep telefonunu faturası işle ilgili ve işin hacmine uygunsa gider yazılabilir