Konut kooperatiflerine KDV geldi

 

10.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Konut kooperatiflerine KDV geldi

Ekrem Sarısu - 10 Temmuz 2009 Cuma - Posta

Soru: Konut yapı kooperatifiyiz. Büyük bir aksilik olmazsa, inşaatımızı yıl sonuna bitirerek üyelere dairelerini teslim edeceğiz. Ancak, kooperatiflere KDV geldiği söyleniyor. Daha önce kooperatifler KDV ye tabi değildi? Dairelere üyelere teslim ederken KDV mi ödenecek? Ödenecekse oranı nedir?

Şehmuz AKİPEK

Cevap: 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 5904 sayılı Gelir Vergisi Kanunun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile, kooperatiflerin üyelerine konut teslimindeki KDV istisnası kaldırıldı. Bu tarihten itibaren kooperatiflerin üyelerine konut teslimleri KDV ye tabi tutulacak. KDV oranı, 150 m2 ye kadar olan konutlarda “yüzde 1”, 150 m2 nin üstündeki konutlar da ise “yüzde 18” olarak uygulanacak. Yasanın Remi Gazetede yayımlandığı 3 Temmuz 2009 tarihinden sonra inşaat ruhsatı alan kooperatiflerin üyeleri bu kapsamda KDV ödeyecekler. Ancak;3 Temmuz 2009 tarihinden önce kendi adına inşaat ruhsatı alan kooperatifler, eski yasaya tabi olacak ve üyelerine konut tesliminde KDV ödemeyecekler. Şayet arsanız ve ruhsatınız kooperatif adınaysa, KDV ödemeyeceksiniz.

İddiadan kazanılan ikramiye Veraset ve İntikal ve Damga Vergisine tabi Soru: İddiadan yaklaşık 12 bin TL ikramiye kazanan birinin ödeyeceği herhangi bir vergi veya vergisel bir yükümlülüğü var mı?

Can ENGİN

Cevap: İddiada kazanılan ikramiyeler veraset ve intikal vergisine tabidir. 2009 yılı için veraset ve intikal vergisi istisna haddi olan 2.481 TL nin altında olan ikramiyeler, vergiye tabi tutulmaz. Bu tutarı aşan ikramiyelerin 2.481 TL yi aşan kısmı üzerinden veraset ve intikal vergisi ödenir. Ancak, veraset ve intikal vergisi ödenmesi açısından ikramiye kazananın yapacağı bir işlem yok. Zira, kazanılan ikramiyenin 2.481 TL aşan kısmi üzerinden ikramiyeyi ödeyen kuruluşça yüzde 10 vergi kesintisi yapılarak, kalanı ikramiyeyi kazanan ödenir ve vergi kesintisini de müsabakanın yapıldığı günü takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar vergi dairesine beyan edilir ve aynı süre içinde ödenir. Ayrıca söz konusu kuruluşça ikramiyenin binde 7.5 u oranında Damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Sonuç olarak iddiadan kazanılan ikramiyeden Veraset Ve İntikal Vergisi ve Damga Vergisi kesintisi yapıldıktan sonra kalan tutar ödendiğinden, ikramiye kazananın ödeyeceği bir vergi olmadığı gibi herhangi bir yükümlülüğü de yoktur.

Basit usulde vergilendirilen özürlünün indirim hakkı var

Soru: Gezici olarak yaptığım pazarcılık işimden dolayı basit usulde gelir vergisi mükellefiyim. Yüzde 65 oranında özürlüyüm. Askerlik yapmadım. Muhasebeci bir arkadaş, özürlü olduğum için vergi ödemeyeceğimi söyledi. Bu doğru mu? Doğruysa geçmiş yıllarda ödediğim vergileri geri alabilir miyim?

A.EKE

Cevap: Basit usulde vergilendirilen özürlülerin vergi vermemeleri gibi bir uygulama yok. Ancak özür derecelere göre kazançlarından bir miktar indirim söz konusu. Yıllık beyanname üstünde ticari kazançtan indirilebilecek gider unsurlarını belirleyen, Gelir Vergisi Kanununun 89/1-3 ncü maddesi hükmüne göre; basit usulde vergilendirilen özürlülerden, 1 nci derece özürlüler 8.040 TL, 2 nci derece özürlüler 3.960 TL, 3 ncü derece özürlüler de 1.920 TL’yi özürlülük indirimi olarak beyan ettikleri ticari kazançlarından düşebiliyorlar. Çalışma gücünü yüzde 60-79 oranında kaybetmiş olanlar, 2 nci derece özürlü kabul edildiğinden, beyan ettiğiniz ticari kazancınızdan özürlü indirimi olarak 3.960 TL düşebilirsiniz. Ancak bu uygulamadan yararlanmak için öncelikle bulunduğunuz yerdeki vergi dairesi başkanlığı veya vergi dairesine başvurarak özür derecenizi tespit ettirerek, vergi indirim hakkı almanızı gerekir. Vergi indirim hakkı aldıktan sonra indirim hakkından yararlanabileceğinizden, geçmiş yıllarda ödediğiniz vergileri geri almanız mümkün değil.

Yetim aylığı evlilikle ve sigortalı olmakla kesilir

Soru: Kız kardeşim yakında evlenecek. Annem şimdiye kadar onunda maaşını alıyordu evlendikten sonra kız kardeşimin maaşı kesilir mi? Sadece annem kendi maaşını mı alabilecek? Bazıları çeyiz parasını almazsak maaşın kesilmez diyor. Bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

Mustafa ÇAL

Cevap: Yetim aylığı almakta olan kız çocuğunun, evlenmesi veya sigortalı olarak bir işe girmesi durumunda aylığı kesilir. Kız çocuklarının evlenmeleri durumunda yetim aylığı kesildiğinde talepleri üzerine, 24 yetim aylığı tutarında evlenme ödeneği (çeyiz parası) verilir. Çeyiz parası almaması halinde, aylığın kesilmeyeceği bilgisi doğru değil. Çeyiz parası talep etmezse de evlendiğinde yetim aylığı kesilir.

Ölüm aylığı hak sahipleri olan dul eş ve çocuklara ayrı ayrı verilir. Hak sahiplerinden birinin aylığının kesilmesi, diğerinin de kesilmesini gerektirmez. Kız kardeşinizin aylığı kesildiğinde anneniz aylık almaya devam eder. Ancak; kız kardeşinizin aylığının kesildiği tarihten iki yıl sonra, başka bir hak sahibi yok ise(sorunuzdan olmadığı anlaşılıyor), annenizin dul aylığı yüzde 25 oranında artırılır.

Anneniz 3600 günle 2011 de emekli olabilir

Soru: 7 Haziran 1955 doğumlu annem, 1 Haziran 1990 tarihinde SSK''ya giriş yaptı. 2001 yılına kadar 653 gün prim ödedi. 1 Nisan 2002 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödüyoruz. 2009 Mayıs itibariyle SSK ve isteğe bağlı ödenmiş prim gün sayısı 3233 gündür. Annem 3600 gün ile 2010 yılında emekli olabilir mi?

Merve YENİLMEZ

Cevap: Anneniz 2010 da emekli olamaz. Çünkü; SSK da kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi. Anneniz, 367 gün daha prim ödeyerek, 3233 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağı 7 Haziran 2011 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

2011 de 47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: İlk defa 26 Haziran 1981 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Doğum tarihim 17 Eylül 1965 dir. Ne zaman emekli olabilirim?

Ahmet ÖZEN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 5057 gün prim ödemeniz şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız 17 Eylül 2011 tarihinde emekli olabilirisiniz.

Bağ-Kur emekli aylığı alana yetim aylığı ödemez

Soru: Annem boşanmış olduğu için babasından dolayı SSK dan yetim aylığı alıyor. Şimdi ise, isteğe bağlı Bağ-Kur sigortasından emekliliğe hak kazandı. Annem emekli olup, hem kendi aylığını hem de babasından yetim aylığını beraber alabilir mi?

Cem ÖZKAN

Cevap: Bağ-Kur emekli olan dul kadınlara ana veya babalarından dolayı yetim aylığı ödemez. Anneniz; emekli aylığı bağlandığında, babasından dolayı SSK dan almakta olduğu yetim aylığını kestirmek zorunda. İki aylığı birlikte alamaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 580

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Konut kooperatiflerine KDV geldi