Basit usulde vergilendiren vergi kesintisi yapmaz

 

13.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Basit usulde vergilendiren vergi kesintisi yapmaz

Ekrem Sarısu - 13 Temmuz 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Basit usulde gelir vergisi mükellefiyim. Yılsonunda işyerimi kızıma devrederek onun yanında sigortalı görüneceğim. Dükkân babadan veraset yoluyla gelme. Yani bizim. 4 kardeşiz. Ben 7 m2 dükkânda çalışıyorum. Basit usul olduğumdan stopaj ödemiyorum. Yıl sonu dükkânı kızıma devrettiğimde, kızımla kira kontratı yapacak mıyız? Kızım bekâr ve benimle oturuyor. Stopaj ödememek için ne yapmam lazım? Çözüm yolu var mı? Kira sözleşmesi illaki yapılacaksa, en düşük kira ne kadar olmalı? Bu işlemleri 3.5 yıl SSK prim ödeyerek SSK dan emekli olmak için yapıyorum. Emekli olduktan sonra yeniden basit usule dönebilir miyim?

Güven SAVAŞKAN/İSTANBUL

Cevap: Kızınız işyerini devraldığı zaman basit usulde vergilendirme şartlarını taşıyorsa basit usulde gelir vergisi mükellefi olur. İşyeri için kira öderse, basit usulde gelir vergisi mükellefi olduğu için kira stopajı yapmaz. Ancak, kira ödemezse yani işyerini kızınıza kira almadan verirseniz, bu takdirde mal sahibi olarak, emsal kira bedeli üstünden(yıllık 1.070 TL yi aşması halinde) kira beyanında bulunmanız gerekmektedir.

Basit usuldeki mükellefiyetinizi kapattıktan sonra, gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmadığınız takdirde, tekrar işe başladığınız tarihteki durumunuz basit usulde vergilendirmenin genel ve özel şartlarını taşıması halinde basit usulde vergilendirilebilirsiniz.

Şirkete ödenen kira stopaja tabi değil

Soru: Bir Anonim şirketin dairesini büro olarak kullanmak için kiralamak üzereyim. Bu daireyi kiraladığımda, ödediğim kira bedelinden yüzde 20 kira stopajı yapmam gerekiyor mu?

Celalettin Elmas

Cevap: Anonim şirketin aktifinde kayıtlı olan daireyi işyeri olarak kullanılmak üzere kiraladığınızda, ödediğiniz kira bedelinden yüzde 20 kira stopajı yapmayacaksınız. Ancak, kira tutarının yüzde 18 i kadarda Katma Değer Vergisi(KDV) ödeyeceksiniz. Anonim Şirket kira bedeli için fatura düzenleyecek. Fatura üstünde kira tutarının yüzde 18 i oranında hesaplanan KDV yi, faaliyetiniz sonucu müşterilerinizden tahsil ettiğiniz KDV den indirebileceksiniz.

Babadan kalan gayrimenkul kaça satılırsa satılsın vergiye tabi değil


Soru: İki sene önce babamdan miras dükkânı satarsam vergi ödemem gerekir mi? Gerekirse vergi oranı nedir? Ve vergiden kurtulma usulü var mı?

N.TÜRKAN

Cevap: Babadan miras kalan gayrimenkul(dükkân) ne zaman, kaça satılırsa satılsın vergiye tabi değildir. Dükkânınızı istediğiniz zaman, istediğiniz bedelle satabilirsiniz. Gelir vergisi ödemenizi söz konusu değil.

Çocuk ve genç işçilerin günlük çalışma saatleri

Soru: İki çocuğum var. Çocuklarımdan birisi 15, diğeri 16 yaşında her ikisi de okula gidiyor. Yaz aylarında çalışıyorlar. Bazen de okul açık olduğu zamanlar yarım gün çalışıyorlar. Çocukların çalıştırılması günde kaç saattir. Sorduğum kişilerden çocukların nasıl çalıştırılacağına dair sağlıklı bilgi alamadığım gibi bu konuda piyasada bir kaynakta(kitap vb.) bulamadım. Bu konuda bizleri aydınlatabilir misiniz?

Ziya GÜRLER

Cevap: Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz saate kadar arttırılabilir. Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat olabilir. Okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma süreleri okula devam etmeyen çocuklar için belirtilen çalışma sürelerini aşamaz. Bu konuyla ilgili kapsamlı bilgileri, iş müfettişleri Arif Temir, Tahsin Sınav ve Murat Kala tarafından kaleme alınan ve Yaklaşım Yayıncılık tarafından Haziran/2009 ayında yayımlanan “İş Hukukunda Çalışma Süreleri” adlı kitapta bulabilirsiniz. ( kitabı www.yaklasim.com adresinden edinebilirsiniz.)

15 yıllık süresi ve 3600 gün prim ödemesi olan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir

Soru: 1 Ekim 1984 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. Emekli olmak için prim ödemem yeterli. 25 hizmet yılımı doldurup işyerinden kıdem tazminatımı alabilir miyim? Hakkım var mı? 20 Eylül 1967 doğumluyum. 15 yılı dolduracağım 1 Ekim 2009 tarihinde tazminatımı alabilir miyim?

İslam KOCA

Cevap: Emekli olmak için aranan süre ve prim ödeme şartını yerine getirip, emekli aylığı bağlanması için sadece yaş eksiği kalan sigortalılar, isterlerse kıdem tazminatını alarak işlerinden ayrılabilirler. Yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilecekleri gibi, sigortalı bir işte, hata ayrıldıkları iş yerinde çalışarak dahi bekleyebilirler. Kıdem tazminatını almak için, 25 yıllık sürenizin dolamsını beklemenize gerek yok. Tazminatınızı alarak hemen de ayrılabilirsiniz. Çünkü; Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan, 15 yıl süre ve 3600 gün prim ödeme şartlarını sağlayanlarda, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor.

Kardeşinizin yetim aylığı alması belli şartlara bağlı

Soru: Vefat etti kız kardeşim şuan dul kendisi babamdan yetim maaşı alabilir mi? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

Önder ÖZSÖZ

Cevap: : Babanızın hangi kurumdan emekli olduğunu ve kız kardeşinizin sigortalı olarak çalışıp çalışmadığını ve kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı alıp almadığını belirtmemişsiniz. Babanız SSK veya Bağ-Kur emeklisiyse; kız kardeşiniz sigortalı olarak çalışmıyor veya kendi çalışmaların da dolayı sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı almıyorsa, Yetim aylığı alabilir. Babanız Emekli Sandığı emeklisiyse, kardeşiniz memur değilse veya memur emeklisi değilse, sigortalı veya Bağ-Kurlu olarak çalışsa dahi yetim aylığı alabilir.

41 isteğe bağlı 400 gün çalışarak prim ödemelisiniz

Soru: SSK başlangıcım l988 dir. 2000 yılında dilekçe vererek sigortamı dondurdum. Emekli olmak için 1630 gün eksiğim kaldı. Fakat 1260 gün kalan SSK isteğe bağlı oluyor. Aradaki 400 gün bir farkı Bağ-Kura ödeme yapmak zorunda mıyım? Bu yasasan benim etkilenmemem gerekiyor. Acilen bilgi istiyorum

Ayşe ALTUN

Cevap: Sorunuzdan, emekli olmak için prim eksiğiniz olan 1630 günü isteğe bağlı ödemeniz halinde SSK dan emekli olup, olmayacağınızı sorduğunuzu anlıyoruz. 1 Ekim 2008 den itibaren SSK da isteğe bağlı sigorta kalktığı için, bu tarihten itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, bu tarihten itibaren isteğe bağlı sigortaya 1259 günden fazla prim ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma zorunda kalabilecek. Bu açıdan, SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için; isteğe bağlıya 41 ay(1230 gün) prim ödedikten sonra kalan 400 gün prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

SGK 1 Ekim 2008 den önce vergiden muaf esnaf ve sigortalı olma şartı arıyor

Soru: Vergiden Muaf Olarak Evinde Mal Ve Eşya Üreten Kadınların İsteğe Bağlı Sigorta Primlerinde İndirimden faydalanması için 1 Ekim 2008 tarihinden önce isteye bağlı Bağ-Kurlu almak mecburi mi?

Ali OCAK

Cevap: Yasada açık bir hüküm yok. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu 1 Ekim 2008 den önce vergiden muaf esnaf olma ve sigortalı olma şartı arıyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1238

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Basit usulde vergilendiren vergi kesintisi yapmaz