Miras kalan kooperatif hissesi olarak aidatların toplamı beyan edilecek

 

20.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Miras kalan kooperatif hissesi olarak aidatların toplamı beyan edilecek

Ekrem Sarısu - 20 Temmuz 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Konut yapı Kooperatifi üyesinin ölümü halinde, kooperatifteki hissesi mirasçıları tarafından beyan edilmesi gerekiyor mu? Beyan edilecekse hissenin değeri nasıl hesaplanacak?

Ayşe NURGÜL

Cevap: Konut yapı kooperatifi üyesinin ölümü halinde, kooperatif hissesi, miracıları tarafından beyan edilmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığının 17 Ocak 1997 tarih ve 1997/1 seri nolu Veraset ve İntikal Vergisi İç Genelgesinde yaptığı açıklamaya göre; kooperatif hissesi alacaklar gibi mukayyet değeri üstünden beyan ediliyor. Kooperatif hissenin mukayyet değeri; ölüm tarihi itibariyle kooperatife yatan aidatların toplamıdır. Mirasçılar miras yolu ile kalan konut yapı kooperatifi hissesini, veraset ve intikal vergisi beyannamesine ölüm tarihine kadar ödenen aidatların toplamını yazarak beyan edecekler.

Kazanamadığınız ihaleler için yaptığınız masraflar cari yıl gideridir


Soru: İnşaat ve taahhüt işi yapan şirketiz. Girdiğimiz ve kazanamadığımız ihaleler için yaptığımız Damga Vergisi ve diğer masrafları, devam eden yıllara yaygın inşaatlarımızın giderlerine ekleyebilir miyiz?

AS YAPI

Cevap: Girdiğiniz ve kazanamadığınız inşaat ihaleleri için yaptığınızın Damga Vergisi ve diğer masrafları, inşası devam etmekte olan yıllara sari inşaat ve onarım işlerinizle ilişkilendirmeksizin cari dönem gideri olarak muhasebeleştirip, dönem kazancınızdan indirmeniz gerekmektedir.

Dairenin alımında kullanılan kredi faizi kira gelirinden düşülebilir

Soru: Banka kredisi ile bir daire alarak kiraya verdim. Kira gelirini beyan ederken, bankaya ödediğim faizi kira gelirimden düşebilir miyim?

CAFER

Cevap: Kira gelirinizi beyan ederken gerçek gider usulünü seçmeniz halinde, dairenin alımı sırasında kullandığınız banka kredisi için ödediğiniz faizi kira gelirinizden gider olarak indirebilirsiniz.

Kurum fiilen çalışma olmadığını tespit etmediği sürece gün silemez

Soru:2 Ağustos 1963 doğumluyum. 1 Ağustos 1997 tarihindeki sigorta başlangıcım çıraklık sigortasıdır. SSK’ya başvurdum bu numarayla başlayan sigortamda 114 günümün silindiğini gördüm. İş yerinde 1 Ağustos 1977 tarihinde çıraklık sözleşmesi ve sigorta yapıldığı, bu nedenle iş yerine tutanak tutulup ceza kesildiği ve günlerimin iptal edildiği söylendi. Günlerim iptal edilebilir mi? Günlerimi nasıl geri alabilirim? Bana yol gösterirseniz çok memnun olurum. Şu anda isteğe bağlı ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Şenol GEZER

Cevap: SSK da fiilen çalışma önemlidir. Fiilen çalışmanız var ve işveren bu çalışmayı kuruma bildirmişse, aksi ispatlanana kadar günlerinizi silemezler. Kurumun durduğu yerde gün silme gibi bir yetkisi yoktur. Ancak kurum; inceleme yaparak o iş yerinde fiilen çalışmadığınızı belgelerle kanıtlamışsa, gününüzü silebilir. Bir inceleme yapıldı ve incelemede işveren fiilen çalışmanız olmadığını, çırak olduğunuzu ve uzun vadeli sigorta kollarına yanlışlıkla bildirim yaptığı belirterek tutanak imzalamışsa, kurum günlerinizi silebilir. Çünkü; çıraklık sigortasında kişileri emekli eden uzun malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmez. Şayet, işveren böyle bir tutanak imzalamamışsa ve fiilen çalışmanız varsa, İş Mahkemesine dava açarak sildikleri günleri yeniden kazanabilirsiniz. Ancak, mahkeme de fiilen çalıştığınızı kanıtlamanız gerekir.

Tercihiniz 56 yaşı beklemek olmalı

Soru:1 Ocak 1959 doğumlu bayanım. İşe ilk giriş tarihim 1995'tir. Daha sonra 1997 yılından bugüne kadar isteğe bağlı sigortalı olarak toplam 4.563 gün prim ödedim. Yeni mevzuata göre isteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kurlu sayılıyormuş. SSK'dan emekli olmak istiyorum. Ne yapmalıyım? Ne zaman emekli olabilirim?

Güngör UÇAK

Cevap: SSK da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. İsteğe bağlıya 34 ay(1020 gün) prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, sigortalı bir işte çalışarak 242 gün prim ödeyerek 4563 gün olan prim ödemenizi 5825 güne çıkartmanız şartıyla, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ekim 2015 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz. Ayrıca bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2015 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Bu seçenekle, hem 1262 gün daha az prim öder, hem de 10 ay erken emekli oluyorsunuz.

Kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz

Soru: Posta gazetesinde yayınlanmış olan bir yazınızda 15 yıl süre ve 3600 iş günü prim ödeyen kişinin çalıştığı yerden istifa ederek kıdem tazminatını alabileceğini belirtmiştiniz.

Yazınız üzerine size soru sormak istedim. İnternette 15 yıl 6 ay 13 gün çalışma sürem ve 5137 iş günü prim ödemem görünüyor. Sizden ricam benim böyle bir hakka sahip olup olamayacağımı açıklamanız? Ve İş Kanununda bununla ilgili olan maddeyi bildirmenizi rica ederim.

Ebru ÇELEBİ

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartlarını yerine getiren ve aylık bağlanması için sadece yaş eksiği kalanlar, kıdem tazminatını alarak işlerinden ayrılabiliyor. 15 yıl sigortalılık süresini doldurduğunuzdan ve 3600 gün prim ödemeniz olduğundan, her sigortalı gibi sizde kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken; bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurarak, kıdem tazminatını alarak işinizden ayrılabileceğinize dair bir yazı alıp, yazıyı işverene ibraz etmektir. Söz konusu uygulamanın yasal dayanağı; 1475 sayılı İş Kanunun 14 ncü maddesinin 1 nci fıkrasının 5 nolu bendidir.

Emekli kız çocuğu Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz

Soru: 29 Eylül 1957 doğumluyum. 30 Temmuz 1998 tarihinde SSK dan emekli oldum. 28 Ekim 1998 de eşimden ayrıldım. 3 yıl sonra babamdan aylık bağlatmak için Bağ-Kura başvuruda bulundum. SSK lı olduğum için bağlamadılar. Babam Bağ-Kurlu olduğu için hakkım yokmuş. Babamda SSK lı olsaymış maaş bağlanırmış. Sorum şu: şimdi SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı Sosyal güvenlik kurumu adı altında birleşerek hepsi tek kurum olduğuna göre, babamdan dolayı aylık almam gerekmez mi? 10 yıllık mağduriyetimi gidermek için ne yapmalıyım?

Sebahat ÇPANOĞLU

Cevap: Babanızdan dolayı aylık bağlanmama nedeni, babanızla ayrı sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmanız değil. Aylık bağlanmama nedeni SSK dan emekli aylığı almanızdır. Bağ-Kur; sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışan veya kendi çalışmalarından dolayı bu kurumlardan gelir veya aylık alan dul kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli olduğunuzdan babanızdan dolayı yetim aylığı almanız mümkün değil. Maalesef kurumların birleşmesi de bu durumu değiştirmiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1138

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Miras kalan kooperatif hissesi olarak aidatların toplamı beyan edilecek