İkinci sınıf lokantalarda KDV oranı artmadı

 

19.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İkinci sınıf lokantalarda KDV oranı artmadı

Ekrem Sarısu - 19 Temmuz 2009 Pazar - Posta

Soru: Bakanlar Kurulu’nun bazı lokantalarda KDV oranının yüzde 8 den yüzde 18 e çıkartıldığını duyduk. Ancak, hangi işletmelerde KDV nin yükseltildiği bilginse ulaşamadık. İkinci sınıf esnaf lokantamız var. Bizde de KDV arttı mı? Bu konuda kapsamlı bilgi verebilir misiniz?

Seyfettin AK

Cevap: 15 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15200 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile;

- Birinci sınıf lokanta ruhsatı veya işletme belgesine sahip olan yerlerde,

- Üç ve daha fazla yıldızlı otellerde lokantalarda, tatil köyleri ve benzeri yerlerin bünyelerindeki lokantalarda,

15 Temmuz itibaren KDV yüzde 8 den yüzde 18 e yükseltildi. İkinci sınıf lokantalarda KDV oranı yükseltilmediğinden eskiden olduğu gibi yüzde 8 oranında KDV hesaplamaya devam edeceksiniz.

Gayrimenkul satış kazancı belli şartlarda vergiye tabi

Soru: 3 yıl önce aldığım daireyi kriz nedeniyle satacağım. Kazançtan gelir vergisi ödemem gerekiyormuş. Ödenecek verginin hesaplanması, oranı ve ne zaman ödeneği vb. hususlarda bilgi verebilir misiniz?

Veysel BOZER

Cevap: 1 Ocak 2007 tarihinden önce edinilen gayrimenkullerin 4 yıl içinde elden çıkartılmasından sağlanan kazançlar, Değer Artış Kazancı kapsamında Gelir Vergisine tabi bulunuyor. Değer artış kazancı hesaplanırken, gayrimenkulün maliyet bedeli(alım bedeli) satıldığı ay hariç(alındığı ay dâhil) TÜİK tarafından açıklanan aylık TEFE(1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ÜFE) artış oranında yükseltilecek. Gayrimenkulün satış bedeli ile artırılmış maliyet bedeli arasında olumlu fark, satış kazancını oluşturuyor. Satış kazancından, elden çıkartma dolayısıyla yapılan ve satıcının üstünde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların düşülmesiyle vergilendirilecek safi değer artış kazancı bulunuyor.Safi kazançtan 7.600 Tl istisna düşülerek kalan tutar(2009 da satış yapılması halinde) takip eden yılda 1-25 Mart 2010 tarihleri arasında vergi dairesine beyan edilmesi ve kazancın tutarına göre yüzde 15-35 oranında hesaplanan gelir vergisinin Mart ve Temmuz 2010 aylarında iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.

Yatırımlara çeşitli vergi ve prim avantajı sağlandı


Soru: Son açıklanan teşvik paketi kapsamında 4 ncü bölge olarak adlandırılan güney ve güneydoğudaki illere yapılan yatırımlara hangi avantajlar sağlanıyor(Vergi, prim vb. gibi)

Caner ELMALI

Cevap: 16 Temmuz 2009 tarihi Resmi Gazete de yayımlanan Bakanlar Kurulunun 2009/15199 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ına göre; 4 ncü bölge illere(güney-güneydoğu) yatırım yapan yatırımcılara:1) Vergi indirimi, 2) Sigorta primi işveren hissesi desteği, 3) Yatırım yeri tahsisi, 4) Faiz desteği, 5) KDV istisnası, 6)Gümrük Vergisi muafiyeti gibi avantajlar sağlanıyor(daha fazla bilgi için www.yaklasim.com daki 2009/15199 nolu BKK na bakınız)

Emekli olmak için aldığınız emekli keseneklerini faiziyle geri ödemelisiniz

Soru: 2002 de jandarma yüzbaşılıktan ayrıldım. Fiili hizmetim yıpranma dâhil 20 sene 7 ay olarak hesaplandı. Emeklilik için müracaat ettiğimde ayrılırken almış olduğum birikimlerimin karşılığında bende 52 bin TL canlandırma parası talep edildi. İstenen paranın anlamını çözemedim. Şimdi emekli olmak için ne yapmam gerek.

M.S.Başer

Cevap: Memuriyetten ayrıldığınızda emekli keseneklerini toptan ödeme adı altında alarak hizmetlerinizi tasfiye etmişsiniz. Şimdi memuriyet hizmetlerinizle emekli olmak istiyorsunuz. Ancak, emekli keseneklerinizi geri aldığınız için ortada sizi emekli edecek hizmet süresi yok. Emekli olabilmeniz için hizmet sürelerini tekrar kazanmanız gerekiyor. Bunun içinde aldığınız kesenekleri faiziyle birlikte ödemek zorundasınız. Şayet keseneklerini almamış olsaydınız Emekli Sandığı da bu parayı istemeyecekti.

Kayınvalideniz hazırlanacak yasaya göre ikramiye alabilir

Soru: Kayınvalidemin doğum tarihi 21 Aralık 1949 dur. Milli eğitim personeli iken 14 yıl, 1 ay hizmetinden sonra evlilikten dolayı istifa ederek görevini bırakmış. Ondan sonrada hiçbir yerde çalışmamış. 61 yaş üzerinden emekli olabilmesi için nasıl bir yol izlemesi gerekir? Şayet emekli olabilirse geçmiş hizmetlerinden dolayı kıdem tazminatı alabilir mi?

Tahsin MISTAÇOĞLU

Cevap: Kayınvalideniz emekli olmak için hizmet süresini en az 15 yıla tamamlaması gerekiyor. Bunun için isteğe bağlı olarak Bağ-Kura 11 ay prim öderse 61 yaşını dolduracağı 21 Aralık 2010 tarihinde Emekli Sandığından emekli olabilir. Emeli ikramiyesini almak için çalışılan en son kurumun Emekli Sandığı olmak gerektiğinden, bugünkü yasaya göre emekli ikramiyesi alamaz. Ancak; Anayasa mahkemesi 5 Haziran 2009 tarihli Resmi gazetede yayımlanan kararı ile bu uygulamayı iptal etti. Ve yasal düzenleme yapmak için bir yıl, yani 5 Haziran 2010 tarihine kadar süre verdi. Kayınvalidenizin emekli olacağı tarihten önce bu konuda yasal düzenleme yapılacak. Yapılacak düzenleme Anayasa Mahkemesinin iptal kararı çerçevesinde olacağından, emekli olduğunda emekli ikramiyesi de alacağı kanısındayız. Ancak kesin bir şey söylemek için, yapılacak olan düzenlemeyi görmek gerektiğine de hiç şüphe yok.

İsteğe bağlı prim ödeyen doğum borçlanması yapamıyor

Soru:1 Mart 1984 işe giriş tarihim. 20 yılımı 40 yaşımı doldurdum. İsteğe bağlı olarak 3689 gün prim ödedim. 1311 gün prim eksiğim var. 2 doğum yaptım. Onları da doğum borçlanması yapabilir miyim? Yapabilirsem ne zaman emekli olurum?

Sibel YÖYEN

Cevap: Sosyal güvenlik Kurumu; doğum borçlanması için; sigortalı çalışırken doğum nedeniyle işten ayrılma, doğumdan sonraki 2 yıl süresince sigortalı çalışmama, çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi şartları aranıyor. Bu şartları taşıyan kadın sigortalı 2 yılı(720 günü) borçlanarak kazanabiliyor. En fazla iki doğum için borçlanma yapılabiliyor. İşten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapanda doğum nedeniyle işten ayrılmış sayılıyor. İsteğe bağlı prim ödediğinizden SGK nın aradığı şartları yerine getiremediğinizden doğum borçlanması yapamazsınız.

Beşinci yılın yıllık izin süresi 14 gündür

Soru: Beş yıldan beri aynı işyerinde çalışan birinin, 5 ncı yıl için kullanabileceği ücretli yıllık izin süresi 14 gün mü? Yoksa 20 gün müdür?

YEŞİM

Cevap: İzin uygulamasında en çok tereddüde düşülen husus, 5 inci yıl izin süresinin kaç gün olduğudur. 5 yıllık çalışma süresini dolduran işçinin izin hakkı 14 gündür. 5 yıllık çalışma süresini dolduran biri, 6 ncı yılda 14 iş günü izin yapacaktır.(5 ncı yılın izni olarak)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1906

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İkinci sınıf lokantalarda KDV oranı artmadı