Birleşen KOBİ’ lere getirilen vergi avantajları

 

18.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Birleşen KOBİ’ lere getirilen vergi avantajları

Ekrem Sarısu - 18 Temmuz 2009 Cumartesi - Posta

Soru: KOBİ’ lerin birleşmesini teşvik etmek için getirilen vergi avantajları nelerdir? Birleşen KOBİ hangi vergileri ödemeyecek?

Yusuf HAKİM

Cevap: 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5904 sayılı yasa ile, 31 Aralık 2009 tarihine kadar bileşen KOBİ’ ler; birleşilen kurum, münfesih kurumun sabit kıymetlerini rayiç değerle, diğer kıymetlerini Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre değerleyerek bir bütün halinde devralması ve bilançosuna kaydetmesi, birleşmeden doğan kazancın tamamının, birleşme tarihi itibariyle birleşilen şirketin sermayesine eklenmesi, birleşilen kurumun münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek tüm vergi borçlarını ödeyeceğini taahüüt etmesi, en az; birleşilen ve münfesih kurumun 1 Nisan 2009 tarihinden önce bildirdiği işçi sayısı kadar üç yıl süresince istihdam yaratılması şartıyla;

- Birleşmeden doğan kazanç Kurumlar Vergisine tabi tutulmayacak,

- Birleşilen yıldan başlamak üzere üç hesap dönemi(2009,2010 ve 2011 yılları) yüzde 20 yerine yüzde 5 oranında Kurumlar Vergisi ödenecek,

- Birleşilen kurum, münfesih kurumdan devralınan amortismana tabi iktisadi kıymetler için, kurumdaki kayıtlı değerleri üzerinden kalan süre için amortisman ayrılabilecek,

- Birleşilen kuruma devredilen kıymetlerin değeri üzerinden KDV hesaplanmayacak,

- Münfesih kurumun devreden KDV’si, birleşilen kurumca indirim konusu yapılabilecektir.

Vergi borcundan dolayı konan haciz taşıtın hurdaya ayrılmasına mani değil

Soru: Kapımın önünde 30 yaşından büyük gayrifaal bir kamyonum var. Yıllardan beri vergilerini ödeyemiyorum. Vergilerini ödeyemediğim için Maliye tarafından üstüne konan çeşitli hacizler var. 30 yaş kanundan yararlanarak kamyonu hurdaya çıkartmak istiyorum. Ancak, üstündeki hacizleri kaldırtmadan, hurdaya ayıramayacağım söylendi. Zaten filende hurda halinde olan kamyonu hurdaya ayırmak için ne yapmalıyım?

A.KESKİN

Cevap: 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2 nci maddesiyle getirilen düzenlemeye göre; 1979 model veya daha eski olan motorlu taşıtlarını; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 Haziran 2010 tarihine kadar; kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim eden gerçek ve tüzel kişilerden, yük ve yolcu taşımacılığı dışında bilanço esasına göre defter tutmayı gerektiren başkaca ticari veya mesleki faaliyetten dolayı mükellefiyeti bulunmayanlar adına, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31 Aralık 2009 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan Motorlu Taşıtlar Vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2008 tarihine kadar kesilen trafik para cezaları terkin edilecek. Yani silinecek. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu hükümlerine göre tatbik edilmiş olan hacizler kaldırılacak. Sonuç olarak vergi daireleri tarafından konulan hacizler hurda uygulamasından yararlanmanıza mani değil. Ancak, taşıt üzerine üçüncü şahıslar tarafından konan hacizler varsa, bu hacizlerin kaldırılması gerekiyor.

Arsa payı değeri üstünden Tapu Harcı ödeme tarih oldu

Soru: Müteahhit den inşaatı Mart 2010 da başlayacak olan 36 daireli binadan taksitle bir daire aldım. Arsa arsa payı tapusunu aldığımda peşinatı ödeyeceğim. Tapu masrafları bana ait. Dairenin satış bedeli 250 bin TL. Arsa payının emlak değeri ise 20 bin TL. 20 bin TL üstünden Tapu Harcı ödeyebilir miyim?

Şenol ÖZDER

Cevap: Arsa payının emlak vergi değeri üstünden Tapu Harcı ödeyemezsiniz. Çünkü;yasa 28 Şubat 2009 tarihinden itibaren değişti. Kat irtifakı kurulmuş binalar da arsa payı tapusu devirlerinde, dairenin gerçek alım-satım bedelinin tamamı üstünden Harç ödenmesi gerekiyor. İnşaatı başlamamış da olsa, arsa payı tapusunu alırken, daire alış bedeliniz olan 250.000 TL üstünden Tapu Harcı ödemeniz gerekiyor.

Prim ödemenizi 3600 güne tamamlamalısınız

Soru: Doğum tarihim 13 Temmuz 1956 olup, sigortamın başlama tarihi 1981 yılının 4. ayıdır. SGK kayıtlarında yaptığım araştırmaya göre 72 iş günüm bulunmaktadır. Buna göre kaç yılında emekli olabilirim ve ödemem gereken toplam prim ne kadardır?

Yasemin BAĞCIBAŞI

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, bu tarihte uygulamaya konan emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı Kanuna tabi olmadan, eski Kanun şartlarına tabi olarak emekli olacaksınız. Eski yasaya göre kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 3528 gün daha prim ödeyerek 72 gün olan prim ödemeniz 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Yaş düzeltmesi emeklilik işlemlerinde dikkate alınmaz


Soru: 15 Şubat 1969 doğumlu ve prim ödenen gün sayısı 5631 gün olan bayan sigortalının asıl doğum tarihi 1965 dur. Ancak babası 4 yaş küçük yazdırdığından nüfusta doğum tarihi 1969 görünüyor. Bu yaşa göre emekli olması için 8 yıl beklemesi gerekiyor. Çevrede yaşını mahkeme kararıyla büyütürse emekli olabileceği söyleniyor. Yaşını büyütse emekli olabilir mi?

Mustafa ŞAHİN

Cevap: Emekli işlemlerine; ilk defa sigortalı olunduğu tarihte, nüfus kütüğünde kayıtlı olan doğum tarihi dikkate alınır. Sigorta başlangıç tarihinden sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Sorunuzdaki bayan mahkeme kararıyla yaşını 1965 olarak düzeltse bile, emekli işlemlerinde, doğum tarihi olarak ilk defa sigortalı olduğu tarihte nüfusta kayıtlı olan 1969 dikkate alınacaktır.

Yeni yasa şartlarına tabisiniz

Soru: Mayıs 2008 de sigorta başlangıcım var. Acaba emeklilik hakkını nasıl ve ne şartlar altında hak edebilirim?

Keziban ONUR

Cevap: Yeni yasa kapsamında emekli olmak için 7200 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi en geç 1 Ocak 2036 ya kadar 7200 güne tamamlamanız şartıyla, priminizi 7200 güne tamamladığınız tarihte 58 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Primi 5525 güne tamamlayıp 51 yaşı beklemeniz gerek

Soru: 1 Ocak 1970 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 20 Kasın 1992 olup, 2008 gün prim ödemem var. Ayrıca Bağ-Kura da 2 ay prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik satın almama gerek var mı?

Ufuk ENGİN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz askerlik süreniz(18 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 2917 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2022 de emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 661

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Birleşen KOBİ’ lere getirilen vergi avantajları