Veraset beyannamesi verince malları üstünüze geçirebilirsiniz

 

23.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Veraset beyannamesi verince malları üstünüze geçirebilirsiniz

Ekrem Sarısu - 23 Temmuz 2009 Perşembe - Posta

Soru: Veraset ve İntikal Vergisi hakkında bilgi verebilir misiniz? 2 ay önce babamı kaybettim. Devir işlemlerinin yapılabilmesi için veraset ilamının çıkmasını bekliyoruz. Babam aynı zamanda vergi mükellefi ve emekliydi. Bunun dışında ne yapılması gerekiyor?

Ayşe YAYLA

Cevap: Babanızdan kalan malları(menkul, gayrimenkul, ticari mal, para döviz, altın vb.); ölüm tarihinden itibaren en geç 4 ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi ile beyan edip, vergi doğması halinde doğan vergiyi 3 yıl içinde 6 eşit taksitte(emlak vergisi ödeme süreleri olan Mayıs ve Kasım aylarında) ödemeniz gerekiyor. Babanızdan kalan gayrimenkul varsa, veraset ve intikal vergisi beyannamesi verdikten sonra tapu kayıtlarını üstünüze geçirebilirsiniz. Anneniz ve 18 yaşından küçük erkek, sigortalı çalışmayan, bekâr kız kardeşiniz varsa, sosyal güvenlik kurumuna başvurarak, annenize dul, kardeşlerinize yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Tabi bekâr ve sigortalı çalışmıyorsanız sizde yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Babanız ticari faaliyetinden dolayı gelir vergisi mükellefi ise, 1 Ocak 2009 ile ölüm tarihine kadar olan dönem için hesaplanacak olan ticari faaliyet kazancına ilişkin gelir vergisi beyannamesini de ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde bağlı olduğu vergi dairesine vermeniz gerekiyor.

Pencereleri değiştirmenize apartman yöneticisi karışamaz

Soru: Mal sahibinden izin alarak, kirada oturduğum dairelerin eskiyen ahşap pencerelerin yerine pimapen pencere yaptırdım. Ancak, apartman yönetici kendisinden izin almadan pencereleri değiştirilemeyeceği gerekçesiyle, ustalara eski pencereleri söktürmemiş. Yöneticinin böyle bir şeye hakkı var mı? Mal sahibimden izin alarak pencereleri değiştiremez miyim?

Z. BAL

Cevap: Dairelerin pencereleri apartmanın ortak kullanılan alanı değildir. Ortak kullanılan yerlerinden olmadığı için, kat maliki veya kat maliki yetki vermişse dairede oturan kiracı oturduğu dairenin pencerelerini değiştirebilir. Ancak, kat malikinin veya dairede oturan kiracının bunu yapabilmesi için, ilgili apartmanın yönetim planında pencere değiştirmeyle ilgili bir düzenleme olup olmamasına bakılması gerekir. Apartman yönetim planında pencerelere takılması gereken pimapenlerin özellikleri renkleri ve ebatları belirtilmişse, yönetim planında yazılı olan pimapenlerin özelliklerinin dışında daire sahibi veya kiracı başka bir pimapen takamaz. Şayet yönetim planında böyle bir hüküm yoksa, istedikleri pimapenleri takabilirler.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19 ncu maddesine göre; kat maliki kendi bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Kanunun bu hükmüne uygun hareket edilip, ana yapının duvar ve bağlantı yerlerine zarar vermemek koşuluyla, pencere doğramalarını değiştirilirsiniz.

Kiracının vergi kesintisini beyan etmemesinden mal sahibi sorumlu değildir


Soru: Kirada bir dükkânım var. Kiracının işleri oldukça bozuldu. Her ay kiradan kestiği yüzde 20 vergi stopajını vergi dairesine yatırıp yatırmadığına emin değilim. Sorduğumda yatırdığını söylüyor. Ayıp olur diye makbuz da isteyemiyorum. Şayet kira stopajlarını vergi dairesine yatırmıyor veya eksik yatırıyorsa vergi dairesinin yatmayan stopajları benden isteyebilir mi? Veya bu konuda herhangi bir sorumluluğum var mı?

Mürsel CEYLAN

Cevap: Kiracının işyeri kira bedelinden yaptığı stopajı(vergi kesintisi) vergi dairesine bildirmemesi veya eksik bildirmesi, tamamen kiracının sorunu olup, bu konuda herhangi bir vergi sorumluluğunuz yok. Çünkü; yasa vergi stopajında sorumluluk hususunda düzenleme yapmaya Maliye Bakanlığını yetkili kılmış. Maliye Bakanlığının işyeri kira stopajının beyan edilmemesinden veya eksik beyan edilmesinden mal sahibinin de sorumlu olacağı yönünde bir düzenlemesi bulunmamaktadır.

Bağ-Kur sigortalıları doğum borçlanması yapamıyor

Soru: Eşim Ltd.Şti.ortağı olarak 13 Kasım 1992 tarihinden beri Bağ-Kur’ lu ve o zamandan bugüne kadar primleri ödeniyor. 23 Nisan 1986 ve 5 Ekim 1987 doğumlu iki çocuğumuz var.Çocuklu bayanların (çocuk başına 2 sene)borçlanarak emekli olabilme kanunundan nasıl faydalanabilirim?

Yaşar VARMAZ

Cevap: Doğum borçlanmasından sigortalı çalışanlar yani eski adıyla SSK lılar yararlanıyor. Eşiniz gibi şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kur sigortalısı olanlar yararlanamıyor. Maalesef eşiniz doğum borçlanması yaparak gün kazanamaz.

İki yıl daha prim ödemeniz emekli aylığınızı artırmaz

Cevap: 1984 yılından bu yana emeklilik için aranan 5220 gün olan prim ödememi tamamladım. Ancak emekli olmak için 48 yaşımı dolduracağım 2011 yılını beklemekteyim. Halen yurt çalışıyorum. İsteğe bağlı olarak pirim yatırmamın bana ne gibi faydası olabilir

Erol CİVELEK

Cevap: Primlerinizi muhtemelen asgari ücret üstünden yatırdığınızdan taban aylık üstünden emekli aylığı bağlanacağından, 48 yaşını doldurana kadar prim ödemenizin emekli aylığı tutarı açısından hiçbir faydası olmaz. Ancak çalışma döneminde primlerinizi prime esas kazancın tavan veya tavana yakın tutar üstünden ödemişseniz, aylık bağlama oranınızı artıracağından 48 yaşınızı doldurana kadar prim ödemenizde yarar var.

Ayrıca, aramızda sosyal güvenlik anlaşması olmayan ülkeye bir Türk firmasınca götürülmemişseniz, isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemezsiniz. Emekli olmak için 5 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız gerekiyor.

Ya staj sigortası yapılmış ya da çalışmalarınız bildirilmemiş

Soru: 1972 doğumluyum. Sigorta girişim 1994 dür. İnternette sigorta girişim gözüküyor. Ancak yatan prim gözükmüyor. Bunun nedeni ne olabilir? Ne yapmam lazım?

Cengiz KURT

Cevap: Sigorta başlangıç tarihi; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim yatan ilk gündür. Çıraklık ve stajyerlik döneminde yapılan sigortada malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden başlangıç sayılmaz. Bu açıdan, 1994 deki sigorta girişiniz ya stajyer sigortasıdır. Ya da işveren çalışmalarınızı SSK ya bildirmemiştir. Ya da işveren bildirdiği halde, kayıtlarda yanlış bir işlem yapılmıştır. İşverenden çalışmalarının SSK ya bildirilip bildirilmediğini öğrenin. Bildirilmişse Sosyal Güvenlik kurumundan yanlışlığın düzeltilmesini talep edin. Bildirilmemişse, İş Mahkemesine hizmet tespit davası açarak, günlerinizi yargı yoluyla kazanmaya çalışın.

İki aylık fazla çalışmanın emekli aylığınızı etkisi olmaz

Soru: 15 Ağustos 2009 tarihinde emekli olan ile 15 Ekim 2009 tarihleri arasında emekli maaş bağlama oranları değişiyor mu?

Turan BULGURCU

Cevap: İki ay fazla çalışmanın aylık bağlama oranına 0.333 oranında etkisi olur. Ancak, primlerinizi tavandan ödemiyorsanız, emekli aylığınıza faydası olmaz. Emekli aylığı tutarınızı değiştirmez.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2086

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Veraset beyannamesi verince malları üstünüze geçirebilirsiniz