Yurtdışında çalışan Türk işçisi kar payını beyanı etmeyecek

 

26.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yurtdışında çalışan Türk işçisi kar payını beyanı etmeyecek

Ekrem Sarısu - 26 Temmuz 2009 Pazar - Posta

Soru: Dünkü gazete; 2009 yılında Anonim şirketlerden 22.000 TL yi aşan tutarda kar payı elde edenlerin beyanname vereceği ancak, 239 bin TL ye kadar vergi ödenmeyeceğini bu tutarı aşan kar payları için vergi ödeneceğini yazmışsınız. 22 yıldan beri Almanya’da işçi olarak çalışmaktayım. Mayıs ayında Türkiye’de hissedarı olduğum AŞ den aldığım kar payını nasıl beyan edeceğim.

Ali GÖÇER

Cevap: 2009 yılında Anonim şirketlerden elde edilen temettü geliri ile limitet şirketlerden elde edilen kar payının yarısı vergiden istisna, kalan yarısı da 22.00 TL yi aşıyorsa, beyan edilmesi gerekiyor. Ancak 239.000 TL kadar olan kar payı beyanlarına vergi iadesi çıkıyor. Bu tutarı aşan beyanlarda ödenecek vergi çıkmakta. Sizin gibi yurtdışında oturma ve çalışma izni ile bulunanlar, Türkiye’de dar mükellef kapsamında vergilendiriliyorlar. Dar mükellefler Türkiye’de elde ettiği ve vergi stopajına tabi tutulmuş olan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının tutarı ne olursa olsun beyanı gerekmiyor. 2009 da elde ettiğiniz temettü(kar payı) geliri üstünden yüzde 15 oranında gelir vergisi stopajı yapıldığından, tutarı ne olursa olsun beyan etmeyeceksiniz.

Kooperatif yoluyla edilen ev satışı vergiye tabi

Soru: Kooperatiften alınan ev satılırsa, vergi ödenmesi gerekir mi? Gerekirse ne yapılması lazım? Yüzde kaç vergi ödeniyor?

Hüseyin HÖKE-ANKARA

Cevap: Konut Yapı Kooperatifine üye olarak edinilen dairenin satışından elde edilen kazancın gelir vergisine tabi olup olmadığının tespitinde, dairenin iktisap(edinme) tarihi önem taşıyor. İktisap tarihinden itibaren 4 yıl( 1 Ocak 2007 tarihinden sonra iktisap edilenlerde 5 yıl) içinde elden çıkartılmasından sağlanan kazançlar gelir vergisine tabi. Kooperatif yoluyla edinilen dairelerde, iktisap tarihi tapu tarihi değil, kooperatifin daireyi üyesine tahsis ettiği tarihtir. Tahsis tarihinden itibaren 4 yıl içinde(1 Ocak 2007 tarihinden sonraki tahsislerde 5 yıl) elden çıkartılmasından sağlanan kazanç gelir vergisine tabi. Vergiye tabi kazanç hesaplanırken ödenen üye aidatları TÜİK tarafından açıklanan aylık TEFE (1 Ocak 2006 dan itibaren ÜFE) artış oranında artırılıyor. Satış bedeli ile artırılmış maliyet bedeli arasındaki farktan 7.600 TL istisna düşülüyor. Ve kalan tutar üstünden gelir vergisi hesaplanıyor. İktisap tarihinden itibaren 4 yıldan fazla süre elde tutulan dairenin satışından sağlanan kazanç tutarı ne olursa olsun vergiye tabi bulunmuyor.

İşletme sahibine, eşine ve küçük çocuğuna ödenen ücret gider yazılamaz

Soru: Adi ortaklık olarak ticari faaliyette bulunan bir işletmeyiz. Ortaklarımızdan birinin kendisine, birinin eşine, birinin de Üniversiteyi kazanan çocuğuna ücret ödemeye başladık. Ortakla, çocuk devamlı işe gelerek çalışıyor. Ortağın eşi haftada birkaç gün gelerek yardım ediyor. Bu ücretleri gider yazmamızda bir mahsur var mı?

Enver ÖZCAN

Cevap: Gelir Vergisi Kanunun gider kabul edilmeyen ödemeleri belirleyen 41/1-2 nci maddesinde, işletme sahibinin kendisine, eşine ve küçük çocuklarına ödenen ücretlerin gider kabul edilmeyen ödemeler olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu düzenlemeye göre; ortağınıza ve diğer ortağın eşine ödediğiniz ücretleri gider olarak kazancınızdan indiremezsiniz. Bu ücretleri, Kanunun Kabul Edilmeyen Gider olarak işleme almanız gerekir. Diğer ortağınızın oğlu 18 yaşını doldurmuşsa ve işletmede fiilen çalışıyorsa, ödediğiniz ücreti gider yazabilirsiniz. Çünkü, yasa işletme sahibinin küçük çocuğuna ödenen ücreti gider kabul etmiyor. 18 yaşını dolduran çocuk, bu kategoriye girmediğinden ödenen ücret gider yazılabilir.

18 yaşından küçük çocuk babasının prim borcu olsa da sağlık yardımı alır

Soru: Esnaf olarak Bağ-Kur sigortalısıyım. Uzun zamandır Bağ-Kur primleri mi yatıramadım. Oğlum hastalandı acile götürdüm kaydı bulunamadı. 18 yaş altı kaydı yaptırın dediler. Masraflar içinde senet imzaladım. Bağ-Kura başvurdum. Çocuğun 18 yaş altı kaydımı yaptırdım. Tekrar hastaneye gittim. Ama yine kaydı bulunamadı. Kimse yardımcı olmuyor. Hastanede bilgi işlem merkezi çok uğraştı ama halledemedi. Kime başvuracağımı hala bilmiyorum. Ne yapmam gerekiyor.

Akdeniz OCAK-SAMSUN

Cevap: Yeni yasa kapsamında, 18 yaşından küçük çocuklar ana ve babalarının sosyal güvenliği olmasa dahi genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardım alabiliyor. Ana veya babası sosyal güvenlik kapsamında olan çocuklar 18 yaşını doldurana kadar ana ve babasının sigortasından bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımı alacaklar. Bağ-Kur sigortalısı olduğunuz için, prim borcunuz olsa dahi, 18 yaşından küçük olan çocuğunuz, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunun 61 nci maddesinin 2 nci fıkrası kapsamında sağlık yardımı alabilir. Çocuğunuzun sağlık yardımı alamaması; ya bilgisayar alt yapısındaki bir hatadan veya oradaki görevlilerin işlerini doğru düzgün yapmamasından kaynaklanıyor. Bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazılı olarak başvurduğunuzda, çocuğunuz sağlık yardımı alacaktır.

Priminiz yeterli 48 yaşını beklemeniz gerekiyor

Soru: 11 Mayıs 1965 doğumluyum. İşe başlama tarihim 11 Mart 1989 dur. 5470 gün prim ödemem var. Ayrıca 540 gün askerlik borçlanmamı da ödedim. Ne zaman emekli olurum?

Murat AYDOĞAN

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi askerlik süreniz kadar geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 11 Mayıs 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Kıdem tazminatını alarak işten ayrılmanın emekliliğe zararı olmaz

Soru: SSK’lı olarak çalışmaktayım.21 sene hizmet yılım,5800 iş günüm var.(bundan sonrada SSK’lı olarak çalışmaya devam edeceğim), Sorum şu :15 yıl 3600 günle kıdem tazminatını almak, normal emeklilik yaşında ve maaş bağlanma oranlarında değişikliğe sebep olur mu? Yaşım gelip emekli olurken bundan dolayı problem yaşar mıyım?

Yusuf TOPRAK

Cevap: Kıdem tazminatı ayrı, emeklilik ayrı yasalara tabi olan farklı konulardır. Kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılmanızın, emekliliğinize hiçbir zararı olmaz. Rahat olun.

370 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1669 doğumluyum. Sigorta başlangıcım Haziran 1992 dir. Askerliğimi sigorta başlangıcımdan önce yaptım. Askerliği ödersem erken emekli olur muyum? Ne kadar ödemem lazımdır?

Kaya CAN

Cevap: Askerlik sürenizin 370 gününü borçlanmanız halinde emekli olacağınız yaş haddi 53 ten 52 ye, ödeyeceğiniz primde 5600 den, 5525 güne iner. 75 gün az prim öder bir yıl erken emekli olursunuz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 728

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurtdışında çalışan Türk işçisi kar payını beyanı etmeyecek