Varlık Barışı kara para mevzuatı yönünden koruma getirmiyor

 

31.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Varlık Barışı kara para mevzuatı yönünden koruma getirmiyor

Ekrem Sarısu - 31 Temmuz 2009 Cuma - Posta

Soru: Varlık Barışında uygulama süresi ne kadar uzatıldı? Varlık Barışı Kanunu kapsamında yurtdışından getirilen döviz için, ileride kara para mevzuatı ve kambiyo mevzuatı yönünden inceleme ve takip yapılabilecek mi?

Fatma SALİH

Cevap: 10 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5917 sayılı yasa ile Varlık Barışında uygulanma süresi 30 Eylül 2009 tarihine kadar uzatıldı. Ayrıca Bakanlar Kuruluna bu süreyi 3 ay uzatma yetkisi verildi. Bakanlar Kurulu yetkisini kullanırsa, yıl sonuna kadar Varlık Barışı Kanunundan yararlanılabilecek. Varlık Barışı kapsamında yurtdışından getirilecek döviz, altın, menkul kıymet vb. varlıklar için yasada, kambiyo, kara para ve gümrük mevzuatı gereğince inceleme ve takip yapılamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmuyor. Gerektiğinde söz konusu mevzuatlar gereğince takip ve inceleme yapılabilecek.

Personelin özel yaşamında kullandığı giysi harcaması gider yazılamaz

Soru: Şirketimizde çalışan personele elbise alarak(erkeklere takım, bayanlara etek bluz, ceket vb.) gider yazabilir miyiz?

İsa ÖRME

Cevap: Şirket çalışanlarına, işin icabı olarak verilen, ve işten ayrılma durumunda geri alınan ve şirketin demirbaşı niteliğindeki giyim eşyası için yaptığınız harcamayı gider yazabilirsiniz. Ancak; personele özel yaşamında kullanılmak üzere verilen giyim eşyası için yapılan harcamaları gider yazmanız mümkün değil.

Bağ-Kurlunun fırsattan yararlanması için son gün

Soru: Bağ-Kura 16 senelik prim borcum var. Bu prim ödemekte istemiyorum. Emekli olmakta istemiyorum. Ne yapmam lazım?

Celalettin ELMAS

Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura 5 yıldan fazla prim borcu olanlar, prim borçlarını bugün mesai saati sonuna kadar ödemezlerse, 3 Ağustos 2009 Pazartesi günü en son ödedikleri primin karşıladığı ay sonu itibariyle sigortalıkları durdurulacak. Ve 30 Nisan 2008 tarihine kadar olan prim borçları silinecek. Silinen primlere ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek. 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren bu güne kadar olan prim borçları silinmediğinden ödenmesi gerekiyor.

Silinen primler ileride günün değerleri üstünden ödenerek, sigortalılık süreleri tekrar kazanılabilecek. Ancak, kısmi gün kazanma yok. Silinen primlere ilişkin günlerin tamamı için prim ödemek gerekiyor. Yani ya hep, ya hiç. Bu yönüyle bugün; prim borcu olan Bağ-Kurlulara önemli bir avantajdan yararlanmak için son fırsat. Bu fırsat; bugün mesai saati sonuna kadar, ihtiyaç duyulan gün sayısına ilişkin prim borcunu ödeyerek, silinmesinin önlemektir. Örneğin: Sizin gibi 16 sene prim borcu olan birinin, 12 yıl prim ödemesi olduğunu varsaydığımız da, bugün 16 yıl prim borcunun 3 yılını ödeyip, 12 yıl olan prim ödemesini 15 tam yıla tamamlayarak, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 tam yıl prim şartını sağlaması gerekir. Aksi takdirde ileride emekli olmak için, 3 yıl yerine 16 yılın primini ödemek zorunda kalır. Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkün.

Örneğin; sizin gibi 16 yıl prim borcu olan birinin 4 yıl prim ödemesi olduğunu ve mali durumunun fazla prim ödemeye müsait olmadığını varsaydığımızda, bu kişinin bugün mesai saati sonuna kadar, prim borcunun 1 yılını ödeyerek toplam prim ödemesini 5 yıla tamamlayıp, hiç değilse vefatı halinde eş ve çocuklarına aylık bağlanması için aranan 1800 gün(5 yıl) prim ödeme şartını yerine getirmiş olması gerekir. Aksi halde, vefatında eş ve çocukları aylık bağlatmak için 1 yıl yerine 16 yılın primi ödemek zorunda kalacaktır.

Sonuç olarak; prim borcunuz hiçbir işlem yapmanıza gerek kalmadan Pazartesi günü silinecek. Ancak gerek siz, gerekse prim borcu olan tüm Bağ-Kurlular emeklilik hesabı yaparak, kendilerine lazım olan asgari gün sayısının primini bugün mesai saati sonuna kadar ödemeleri için son fırsat. Tabi prim öderken 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla( en az 61 ay) prim borcu bırakmaya da dikkat etmeleri gerekiyor. 5 yıl ve daha az prim borçları silinmediğinden, kalan borcuda ödemek zorunda kalırlar. Aman dikkat….

Kıdem tazminatı için mahkeme yolu görünüyor

Soru: 3 yıldır şu anki iş yerimde çalışmaktayım. Düzenli periyotlarla giriş çıkış yapılıyor. Herhangi bir çıkış halinde tazminat hakkım saklımıdır? Vermezlerse ne yapabilirim?

Mehmet Şengül

Cevap: Bazı firmalar kıdem tazminatı ödememek için sürekli olarak işçilerini girdi çıktı yapıyorlar. Özellikle temizlik ve güvenlik işletmelerinde bu tür uygulamalardan dolayı çokça şikâyet alıyoruz. Muhtemelen ya güvenlik, ya da temizlik şirketinde çalışıyorsunuz. Ancak, olay mahkemeye intikal ettiğinde yargı, girdi çıktılarla olan çalışmalarda zincirleme çalışma olduğunu kabul ederek, tüm çalışma süreleri için kıdem tazminatı ödenmesine hükmediyor. İleride tüm çalışma dönemi için kıdem tazminatınız ödenmezse(ki ödenmeyecektir) Mahkemeye dava açarak kıdem tazminatınız alabilirsiniz.

1 Ekim 2008 den sonraki isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor

Soru: Doğum tarihim 30 Eylül 1954 dür. Bağ-Kur giriş tarihim 7 Eylül 1983 olup 1558 gün prim ödedim. SSK’lı olarak işe giriş tarihim 1 Ekim 1992 olup, 1110 gün prim ve SSK ya isteğe bağlıya da 660 gün prim ödedim. Toplam olarak, 1558 Bağ-Kura, 1770 SSK ya prim ödemem var. Askerlik borçlanması yaparsam 3600 gün'den ne zaman emekli olabilirim?

Celal ÖZHAN

Cevap: 3600 günle SSK dan emekli olunuyor. SSK dan emekli olabilmeniz için Bağ-Kurdan sonra, SSK ya en az 1260 gün prim ödemeniz lazım. 1 Ekim 2008 den sonraki isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Şayet; 1 Ekim 2008 den önce 660 gün isteğe bağlı prim ödemişseniz, askerlik sürenizin 272 gününü borçlanarak prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 30 Eylül 2012 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz(yaş haddinden emeklilik)

Vergi indirimi için en az yüzde 40 rapor gerek

Soru: Vergi indirim hakkımı nasıl ve nereden edinebilirim?

Haydar Türk

Cevap: Vergi indirim hakkı almak için; çalıştığınız işyerinden alacağınız çalışma belgesi, nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf ile bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmanız ve sevk edilen hastaneden en az yüzde 40 özürlü raporu almanız gerekiyor.

Normal 2015 de yaş haddinde 2021 de emekli olabilirsiniz

Soru: 2 Ocak 1963 doğumluyum. 1 Ekim 1986 da işe başladım. 2.859 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Hamide ÇAVDAR

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. 2291 gün daha prim ödeyerek 2859 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(aralıksız prim öderseniz Aralık 2015 ayında). Ayıca 741 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 2 Ocak 2021 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 821

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Varlık Barışı kara para mevzuatı yönünden koruma getirmiyor