Limitet şirket hisse satış kazancı vergiye tabi

 

02.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Limitet şirket hisse satış kazancı vergiye tabi

Ekrem Sarısu - 02 Ağustos 2009 Pazar - Posta

Soru: Limitet şirket hissemi satarsam, satışından sağlayacağım kazanç vergiye tabi mi?

Abdi TOP-KARABÜK

Cevap: Limitet şirket ortaklık payının satışından elde edilen kazanç, değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi. Kazanç şu şekilde hesaplanıyor. Hissenin alım bedeli, alındığı ay dâhil, satıldığı ay hariç TEFE( 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ÜFE) artış oranında artırılacak(endeksleme yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 ve üzerinde olması şarttır.) Satış bedelinden artırılmış maliyet bedeli düşülerek satış kazancı bulunacak. Kazanç tutarından da 2009 yılı istisna tutarı olan 7.600 TL düşülecek ve kalan tutar üstünden gelir vergisi hesaplanacak.

Devlet tahvilinin vergiye tabi olup olmadığını ihraç tarihi belirliyor


Soru: Devlet tahvili satış kazancı için vergi ödemek gerekiyor mu?

Cemal USLU-ANKARA

Cevap: Devlet tahvili satışından elde edilen kazancın vergiye tabi olup olmadığı Devlet tahvilinin ihraç tarihine göre değişiyor. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilen Devlet Tahvili satışından elde edilen kazançlar, tutarı ne olursa olsun vergiye tabi değil. Ancak, 26 Temmuz 2001- 31 Aralık 2005 tarihleri arasında ihraç edilen Devlet Tahvili satışından elde edilen kazançlar, değer artış kazancı kapsamında gelir vergisine tabi bulunuyor.

Başkasına ait kredi kartıyla yapılan ödemeye vergi cezası var mı?

Soru: Diş hekimleri kredi kartıyla yapılan ödemeleri POS cihazı ile tahsil ediyor ve serbest meslek makbuzu yerine hastaya POS cihazının fişini veriyor. Diş tedavi ücretini hasta dışında başka bir kişiye ait banka kredi kartıyla ödenmesi halinde, maliyeden ceza gelir mi? Ceza gelmemesi için ne yapmak gerekiyor?

A.Ö

Cevap: Diş hekimi kredi kartıyla tahsil ettiği tedavi bedeli için serbest meslek makbuzu düzenlemez. Tedavi ücretinin hasta dışındaki bir kişiye ait kredi kartıyla ödenmesi halinde, bir vergi incelemesinde bu durumu kanıtlayabilmek için, POS fişinin üstüne hastanın adını soyadını yazıp, kaşelenerek diş hekimi tarafından imzalanması gerekir. Aksi takdirde, diş hekimi olası bir vergi incelemesinde, kredi kartıyla yaptığı tahsilâtı, gelir yazmayarak gizlemiş durumuna düşer.

İşyerinizin Uygulaması Yanlış

Soru: 5 işgünü çalışılan 2 gün hafta tatili yapılan bir işyerinde 4 yıldan beri çalışıyorum. 14 gün olan yıllık iznimi, işimizin yoğunluğundan ikiye bölerek kullanabiliyorum. Pazartesi gününden öbür pazartesine kadar izin kullandığında işyerim yıllık iznimin 7 gününü kullanmış gibi işlem yapıyor. Oysa arkadaşımın çalıştığı işyeri aynı süre kullanılan izni 6 günü olarak dikkate alıyormuş. Bunun hangisi doğru?

Makbula YILDIZ

Cevap: 4857 sayılı İş Kanununun 56/4 ncü maddesinin 4 ncü fıkrası “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz” hükmünü içermektedir. Buna göre; yıllık izin süresine rastlayan hafta tatillerinin izin gününe eklenmesi gerekmektedir. Hafta tatil süresi olarak, işyerinin uyguladığı hafta tatil süresini dikkate almak lazım. Bazı iş yerleri 45 saat olan haftalık çalışma süresini, Cumaertesi günü de dâhil 6 güne yayarak 6 gün çalışmakta ve 1 gün hafta tatili yapmakta. Bazı işyerleri de, sizde olduğu gibi haftalık çalışma süresini 5 güne bölerek 5 gün çalışmakta ve 2 gün hafta tatili yapmaktadır.

Bir gün hafta tatili yapan işyerlerinde, izin sürelerine rastlayan her hafta için “1 gün”, iki gün hafta tatili yapan işyerlerinde, izin sürelerine rastlayan her hafta için de “2 gün” eklenmesi gerekiyor.

Açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere, işyeriniz yanlış uygulama yapıyor. Kullandığınız izin süresi 7 değil, 5 gündür. İzninizi bölerek kullandığınızdan, son kullanacağınız izin süresine, daha önceki izin sürenize rastlayan hafta tatil sürelerini ekleyerek kullanabilirsiniz.

18 ay askerlik borçlanma bedeli 3.992 TL’dir

Soru: 1 Mart 1965 doğumluyum. 1987 yılı Şubat ayında sigortamı başlatmıştım. 4470 gün prim ödemem mevcut. Sigorta başlangıcım askerden sonra başladı. Askerlik borçlanmasını ödersem ne zaman emekli olabilirim? Bir de askerlik borçlanmam ne kadar tutacaktır?

Halil ÖZEL

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar(18 ay kabul edilmiştir) geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 290 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5300 güne tamamlamanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Mart 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yıl sonuna kadar borçlanırsanız 18 ay için 3.992 TL borçlanma bedeli ödersiniz.

65 yaş üstü aylığını teminat göstererek bankadan kredi almak zor

Soru: 2022 sayılı kanundan dolayı aldığım maaşımı kefil göstererek kredi çekebilir miyim kredi kartı alabilir miyim?

Haydar TÜRK

Cevap: Bu konu tamamen kredi verecek olan bankanın keyfine kalmış bir husustur. Bankaların, piyasadaki herhangi bir şirket, esnaf ve tüccardan bir farkı yoktur. Tek farkları; piyasadaki şirketler mal ve hizmet satarak para kazanır. Bankalarda para satarak para kazanır. Mevcut banka uygulamamalarına baktığımızda, bankaların 2022 sayılı Kanun kapsamında aldığınız 65 yaş üstü aylığı veya özürlü aylığını teminat alarak kredi vermeyeceğini düşünüyoruz. Ancak, belirttiğimiz gibi bankada ticari bir kuruluştur. Görüşmenizde yarar var.

Daha az prim ödeneceği için SSK avantajlı

Soru: Eşim 6 Eylül 1966 doğumlu olup, 15 Kasım 1993 tarihi ile 31 Aralık 2001tarihleri arasında serbest meslek sahibi olarak Bağ-Kur sigortalısı idi. 2001 yılı sonrasından bu güne kadar herhangi sigortalı işte çalışmadı. Emeklilik için Bağ-Kurlu mu? Yoksa SSK lımı bir işte çalışması kendisi için daha avantajlı olabilir?

Hurşit Varışlı

Cevap: Eşinizin emekli olmak için; SSK da 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş, Bağ-Kurda; 20 yıl(7200 gün)prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. Eşiniz isteğe bağlı sigortaya 42 ay(3.5 yıl) prim ödedikten sonra sigortalı bir işte çalışarak 1290 gün prim ödeyerek toplam prim ödemesini 5675 güne tamamlayacağı tarihte SSK dan emekli olabilir. SSK ya daha az prim ödeneceği için daha avantajlı.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1165

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Limitet şirket hisse satış kazancı vergiye tabi